Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessman Vitopend 100 WH1B zgrzytanie kiedy włącza się

agentm 15 Feb 2011 09:24 2654 12
  • #1
    agentm
    Level 11  
    ogrzewanie.
    Witam. Mam ostatnio taki problem z tym piecem. Jest obecnie włączone grzanie wody w zbiorniku i ogrzewanie, nic nie alarmuje, pracuje normalnie, grzeje wodę, włącza i wyłącza ogrzewanie, ciśnienie na wskaźniku 1,2 temperatury Ok. Ale w momencie kiedy załącza się palnik w trybie ogrzewania, coś zaczyna nieprzyjemnie zgrzytać, w tym czasie jak zaczynam regulować termostatem na grzejniku, to zmienia się natężenie tego dźwięku, nasila się lub słabnie. to zgrzytanie jest ciągłe przez cały czas jak palnik działa. Po wyłączeniu się palnika powoli ustępuje i słychać tylko szum pompy. Przy grzaniu wody w zbiorniku tego problemu nie ma. Co może być przyczyną tego problemu? Na pompie od ogrzewania jest taka czarna skrzyneczka z przełącznikiem, jak zmieniam położenie z 2 na 1 to na chwilę pomaga, ponowne przełączenie też. Ten problem pojawił się ok 2 m-cy temu, najpierw był mniej odczuwalny, przez kilka włączeń było źle, a potem 2-3 dni OK. Teraz jest praktycznie przy każdym włączeniu ogrzewania.
  • #2
    bzzyk 55
    Level 12  
    Według mojej oceny należało by wezwać serwisanta aby posłuchał co to jest to "zgrzytanie" bo może się okazać że masz zakamieniony kocioł
  • #3
    agentm
    Level 11  
    Kocioł ma 4 lata, obejrzałem wygląda wszystko jak nowe, optycznie nie ma się do czego doczepić. Jak zaczyna podgrzewać wodę w grzejnikach, to słychać wtedy jakieś takie zgrzytanie-tarcie, jakby coś, o coś tarło. Może wyższa temperatura plus zwiększenie ciśnienia powoduje, że jakiś element układu się przeciąża albo pada?
  • #4
    Piotr77777
    Heating systems specialist
    może głowica termostatyczna jest uszkodzona, odkręć ja i zobacz czy nadal będą hałasy.
  • #5
    zybie
    Level 30  
    Sprawdż filtr pod kotłem może jest zabrudzony
  • #6
    dejure
    Level 11  
    Witam
    Na chałas który słyszysz mogą mieć wpływ następujące przyczyny
    1 zatkany lub bardzo zanieczyszczony filtr wodny na powrocie z instalacji,
    2 pozakręcane lub podławione głowice termostatyczne na grzejnikach, Ten typ kotła musi mieć przepływ co najmniej na jednym grzejniku niezdławiony głowicą termostatyczną (np w łazience)
    3 zakamieniony wymiennik choć to wątpliwe przy podgrzewie cwu ten problem również by występował.
    4 Uszkodzony tzw bypass w kotle ewentualnie przyciera się pompa kotła
  • #7
    agentm
    Level 11  
    Dzięki za pomysły, w sobotę popatrzę dokładniej i spróbuję namierzyć źródło dźwięku. Może uda się nagrać ten objaw.
  • #8
    agentm
    Level 11  
    Znalazłem chwilę i go osłuchałem. Pomiędzy dwoma podzespołami jest połączenie wężykiem, jak go naciskam albo nim ruszam wtedy te dźwięki się zmieniają, te problemy powoduje jeden z tych elementów, ale trudno określić konkretnie który, jakieś trybiki się poluzowały czy co?
  • #9
    Piotr77777
    Heating systems specialist
    Zrób zdjęcie i zaznacz kółkiem o co Ci chodzi
  • #11
    Piotr77777
    Heating systems specialist
    ładnie gra, pewnie pompa na wykończeniu...
  • #12
    COOLka5
    Level 19  
    hmm.... jakby pompa się kończyła to na ładowaniu zasobnika CWU też by grała.
    Ale możesz zerknąć na pompke, zamknij zawory pod piecem, spuść wodę w kotła, odkręć 4 śruby imbusem i masz pompke i wirniczek na wierzchu zerknij w wirnik ja miałem podobny przypadek i też na viessmanie że do wirnika wpadł kawałek cyny od lutowania miedzi chociaż filtr przed kotłem był (między filtrem a kotłem były jeszcze chyba 3 lub 4 luty i jak instalator dał za dużo cyny nadwyżka wpłynęła do rurki tam się trzymała jakiś czas aż ją woda wypłukała, a może w kotle została fabryczna cyna któż to wie)
    ale cały czas nie daje mi spokoju że na grzaniu CWU jest cisza.....
  • #13
    zybie
    Level 30  
    Może zawór przełączający [CWU-CO] nie otwiera się całkiem na CO