Witam
Chciałem zapytać, czy możliwa jest zmiana nazwy pliku w którym zapisują się wyniki - np co dziennie inna nazwa pliku ( np. powiązana z datą ) ? Używam PCF8583 i w sumie mógłbym brać informacje z zmiennych dnia i miesiąca lub dokonywać zmiany o 23:59:59.
Używam standardowego kodu do zapisu:
I drugie pytanie, tym razem o komunikacje UART. W ramach ćwiczeń połączyłem ATmega z komputerem i generalnie jest OK, tzn odbieram dane z uC i mogę sterować wyświetlaniem z PC. Ale posługuję się wyłącznie liczbami.
Czy można wykorzystać litery lub litery + cyfry ?
Jakiego polecenia użyć, czy trzeba zbierać wszystkie znaki do bufora ?
W tej chwili robię to tak:
Chciałem zapytać, czy możliwa jest zmiana nazwy pliku w którym zapisują się wyniki - np co dziennie inna nazwa pliku ( np. powiązana z datą ) ? Używam PCF8583 i w sumie mógłbym brać informacje z zmiennych dnia i miesiąca lub dokonywać zmiany o 23:59:59.
Używam standardowego kodu do zapisu:
Sub Write_to_sd()
Local Errorcode As Byte ''()
Gbdriveerror = Driveinit()
If Gbdriveerror = 0 Then
Errorcode = Initfilesystem(1)
If Errorcode <> 0 Then
Blad_sd = 1
Else
Reset Sd_dioda 'Zapala diodę LED
Open "pomiar.txt" For Append As #2 'otwórz plik pomiar.txt aby dopisać dane
Write #2 , Data_pcf , "," , Czas_pcf , "," , "Pokoj" , Ss1 , "," , "Kaloryfer" , Ss2 , "," , "Zewnatrz" , Ss3 'zapisz dane: data, czas , odczyt temperatury
Flush #2 'zapisz bufor pliku na karcie SD
Close #2 'zamknij kanał transmisji sprzętowego urządzenia
Blad_sd = 0 'ustaw zmienna na 0
Set Sd_dioda 'zgaś diodę LED
End If
Else
Reset Sd_dioda 'zapala diodę LED
Blad_sd = 1
End If
End Sub
I drugie pytanie, tym razem o komunikacje UART. W ramach ćwiczeń połączyłem ATmega z komputerem i generalnie jest OK, tzn odbieram dane z uC i mogę sterować wyświetlaniem z PC. Ale posługuję się wyłącznie liczbami.
Czy można wykorzystać litery lub litery + cyfry ?
Jakiego polecenia użyć, czy trzeba zbierać wszystkie znaki do bufora ?
W tej chwili robię to tak:
Dim B As Byte
B = Inkey()
If B = 1 Then
Gosub Temp1
End If
If B = 2 Then
Gosub Temp2
End If
If B = 3 Then
Gosub Temp3
End If