Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C++ Bulider XE] - Kontrolka TEdit

17 Lut 2011 11:03 1108 6
  • Poziom 11  
    Witam.

    Mam problem z kontrolką TEdit w Buliderze XE...

    Otóż kiedy chcę sobie pobrać wartość tej kontrolki zawsze i wszędzie robiłem to w sposób: string s = TEdit->text;
    Ale teraz taki kod wywołuje mi błąd kompilacji...

    Możecie mi pomóc i powiedzieć jak dobrać się do wartości w polu TEdit ?
  • Poziom 16  
    Jeśli już to:
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    lub
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 11  
    pod warunkiem że mój obiekt nazywa się Edit1... podałem TEdit dla uniwersalności...

    Zwracany Error to:
    Code:

    [BCC32 Error] KartaPacjenta.cpp(28): E2285 Could not find a match for 'operator string::=(UnicodeString)'
      Full parser context
        KartaPacjenta.cpp(26): parsing: void _fastcall TForm2::Button1Click(TObject *)

  • Poziom 12  
    := to raczej nie jest przypisanie w c++ :)
    powinno być samo =
  • Poziom 11  
    przecież ja nigdzie nie przypisuje w sposób :=

    a w komunikacie błędu jest string:: = (unicode string) co sugeruje (chyba) brak dołączonej jakiejś przestrzeni nazw...

    nie wiem i dla tego też pytam :)
  • Poziom 12  
    Aha, ok, dla mnie wyglądało to jak string: :=
    Możliwe, że problemem jest niezgodność typów.
    Masz dwa wyjścia:
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    lub
    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Nie wiem czy oba kody zadziałają, jednak pierwszemu daje większe szanse;)
  • Poziom 11  
    kiedy chce zdefiniować sobie UnicodeString wywala błąd że nie rozpoznaje typu...

    jaką bibliotekę lub przestrzeń nazw muszę dołączyć ?

    Dodano po 1 [godziny] 26 [minuty]:

    OK już rozwiązałem problem...

    Przepraszam za lamerskie pytanie ale pierwszy raz koduje w Buliderze i biblioteka vcl nie jest mi w ogóle znana... Jestem zwolennikiem .NET... ale zaczynam prace gdzie wymagają bulidera więc uczę się...

    Szukałem kursu VCL ale nie znalazłem nic ciekawego - nawet żadnej dokumentacji, może ma ktoś coś ciekawego ?