Witam! Mam do zrealizowania projekt z fizyki (na pewien konkurs) i buduję doskonale znany na tym forum lifter. Teraz jako źródła wysokiego napięcia używam monitora komputerowego, jednakże moje plany są nieco bardziej dalekosiężne. Zamierzam bowiem dodać do mojego liftera funkcję sterowania jego lotem w trzech płaszczyznach (w przestrzeni ograniczonej długością przewodów doprowadzających). Do tego celu potrzebuję generatora WN z możliwością regulacji napięcia. Na stronie Pana Naudina odnalazłem bardzo prosty i ciekawy układ, który wpasowuje się idealnie w moje potrzeby. Jego schemat:
Zdaję sobie sprawę z ograniczeń tego układu, jednak głównie ze względu na brak dostępu do części elektronicznych i przede wszystkim brak czasu nie mam możliwości zbudowania bardziej profesjonalnego generatora.
Ad rem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w budowie tego układu? Jakie elementy zastosować, by uzyskać najlepsze efekty? Miałem zamiar wykorzystać ściemniacz tyrystorowy, cewkę zapłonową od Fiata 126P i powielacz napięcia z telewizora Neptun. Czy taki układ będzie działał?
Będę niezwykle wdzięczny za wszelką pomoc.
PS Jeśli budowa się powiedzie, obiecuję bogatą fotorelację z lotu mojego liftera.
PpS Zdaję się, że umieściłem post w dziale "nauka" zamiast "piaskownica". Za błąd najmocniej przepraszam.

Zdaję sobie sprawę z ograniczeń tego układu, jednak głównie ze względu na brak dostępu do części elektronicznych i przede wszystkim brak czasu nie mam możliwości zbudowania bardziej profesjonalnego generatora.
Ad rem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w budowie tego układu? Jakie elementy zastosować, by uzyskać najlepsze efekty? Miałem zamiar wykorzystać ściemniacz tyrystorowy, cewkę zapłonową od Fiata 126P i powielacz napięcia z telewizora Neptun. Czy taki układ będzie działał?
Będę niezwykle wdzięczny za wszelką pomoc.
PS Jeśli budowa się powiedzie, obiecuję bogatą fotorelację z lotu mojego liftera.
PpS Zdaję się, że umieściłem post w dziale "nauka" zamiast "piaskownica". Za błąd najmocniej przepraszam.