Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony KDL-40U2000, inwerter nie pracuje prawidłowo

Lherd 17 Lut 2011 12:21 6444 19
  • #1 17 Lut 2011 12:21
    Lherd
    Poziom 8  

    Stan wyjściowy: telewizor SONY KDL-40U2000 martwy, dioda STBY się nie świeci (wsad stracił pamięć?), telewizor ze złomu, prawdopodobnie serwis ocenił tą naprawę jako nie opłacalną. Napięcie STBY na płycie zasilacza na złączu CN6003/1+2 = 4,9. Dla sprawdzenia prawidłowości pracy zasilacza odczepiam kabelek łączący CN6003 na płycie zasilania z CN6501 na BDT i na płycie zasilacza podczepiam przez opornik 5kOhm CN6003/1 do CN6003/6 czyli napięcie STBY do Power ON (wymuszam start zasilacza). Zasilacz startuje i daje następujące napięcia: CN6004/1+2+3+4=18V (napięcia do inwertora); CN6005/1+2+3=11,76; CN6005/11 = 33V. Oceniam te napięcia jako prawidłowe. Dla sprawdzenia czy inwertor „świeci” podłączam CN001/12 (ONOFF) na inwertorze przez opornik 5kOhm, do 5V STBY – lampy CCFL świecą. Czyli oceniam że oprócz karty BDT wszystkie inne karty pracują.

    Zakładam że problemem jest płyta BDT. Kontroluję najpierw bezpieczniki PS6501, PS6502 i PS6500 na karcie BDT. Wszystkie są prawidłowe. Próbuję także pomierzyć dodatkowe napięcia generowane na karcie ale nie jest to proste ponieważ wygodne punkty kontrolne leżą po stronie B i są łatwo dostępne przy zamontowanej karcie. Wydaje się że wszystkie napięcia są OK. Zamawiam używaną płytę BDT z Anglii. Po przyjściu karty z Anglii i zamontowaniu tejże telewizor startuje i dioda miga 4 razy (czyli prawdopodobnie także błąd paneli). Service Manual telewizora ściągnięty z Internetu nie zawiera niestety schematu inwertora KLS-400W2. Karta inwertora ma cztery połączenia sterujące na kontakcie CN001 oznaczone na płycie inwertora: 11-Panel Det, 12-On/Off, 13-Vbr, 14-GND. Te same kabelki wchodzące na kartę BDT CN3004 są niestety opisane na schemacie inaczej: 1-Panel Det (40), 2-Panel Det (26/32), 3-Backlight, 4-Dimmer.

    Dochodzę do wniosku że karta inwertora nie sygnalizuje prawidłowo do BDT i próbuję wymusić start inwertora „oszukując” BDT. Podłączam CN001/12 na inwertorze przez opornik 5 kohmów do napięcia CN6003/6 (Power On). Telewizor zaczyna funkcjonować. Napięcie na CN001/13, nazywane na karcie Vbr (prawdopodobnie V-brightness?), a nazywane na CN3004/3 Backlight, zmienia się z regulacją jasności na telewizorze od 0,5V do 2,5V ale jasność ekranu zmienia się tylko na sekundę i wraca do tego samego (akceptowalnego) poziomu. Nie mogę wyciągnąć z tego żadnego wniosku jako że inwertor nie jest przecież prawidłowo sterowany. Kontroluję także napięcia na karcie zasilania i są one także prawidłowe. Problem z inwertorem nie jest oczywiście rozwiązany do końca – ale nie mam schematu do płyty inwertora i nie chce mi się bawić w szukanie błędu po omacku. Może parametry wpisane na (używanej) karcie BDT nie zgadzają się z moim telewizorem (nie wiem w jakim modelu ta karta poprzednio siedziała i czy to ma znaczenie) i muszą być odnowione? Nie mam jeszcze zdalniaka do tego telewizora i nie mogę wejść do „nastawień” serwisowych (tymczasem kontroluję pracę uniwersalnym zdalniakim). Czy może ktoś z kolegów ma schemat do tego inwertora? Inne porady? Na przykład czy ktoś z kolegów mógłby podać jakie powinny być prawidłowe napięcia na złączu CN3004 i może także ich logikę? Wydaje mi się że panel wysyła informację do BDT o prawidłowości swojego działania na CN001/11 i CN001/12. Ale jakie poziomy te sygnały powinny mieć dla mojego typu telewizora?

    0 19
  • #2 17 Lut 2011 17:07
    satgal
    Poziom 40  

    Wygląda że w tym tv był jedynie dobry inwerter i zasilacz dokupił kolega MB może okazać się że trzeba dokupić jeszcze 40 calową matrycę bo były najbardziej awaryjne. TV jako złom poserwisowy to zagadka i nie wiadomo z jaką intencją został podarowany. Kolego z wtyku do inwertera można wypiąć piny 11,13,14, podać nap zał na 12 i powininno działać podświetlenie i szukać przyczyny gdzie indziej, ta informacja o zał. podświetlenia jeszcze idzie do klucza wł. napięcie na tcon matrycy czyli sprawdzić. Sprawdzić po śrubach czy była wymieniana matryca.

    0
  • #3 21 Lut 2011 22:44
    Lherd
    Poziom 8  

    Jak rozumiem inwertor ma interface sygnałowy na tych trzech pinach CN001 - 11, 12, 13. Pin 13, wydaje mi się, reguluje jasności ekranu czyli przychodzi z karty BDT. Piny 11 i 12 wychodzą z inwertora z informacją dla BDT. Może ktoś z speców mógłby poinformować mnie jakie sygnały są prawidłowe na tych pinach?

    Komentując odpowiedź satgala, to jeżeli odłączę CN3004 (wyciągając wtyk) i dam tylko napięcie „wymuszające” do inwertora na pinie CN001/12 to telewizor nie startuje. Informacja wychodząca z inwertora (czyli pin 11 i 12) wydaje się być konieczna dla startu. Chcę także dodać że matryca nie była wymieniona.

    0
  • #4 22 Lut 2011 06:20
    satgal
    Poziom 40  

    Kolega zle przeczytał, ja nie pisałem o wypinaniu wtyku z inwertera, piny 1-10 to jego zasilanie 24 V, pin 12 to MB podaje na ten pin nap włączające go i do czasu gdy na tym pinie jest stan wysoki inwerter jak jest sprawny to powinno być podświetlenie. Jeżeli kolega uważa że inwerter sygnalizuje error do MB to można pozostałe wypiąć z tego wtyku i nie powinno to wpływać na start tv.

    0
  • #5 22 Lut 2011 11:19
    Lherd
    Poziom 8  

    Najpierw chcę podziękować za cierpliwość! Kabelki wtyka inwertora (CN001) rozdzielają się na dwie wiązki. Jedna wiązka idzie na kartę zasilania i otrzymuje z tej karty napięcie 18V, druga wiązka (CN001/11,12,13,14) idzie na kartę BDT i wchodzi na tą kartę przez wtyk CN3004. To właśnie wtyk CN3004 wypiąłem dla próby, ale wtedy telewizor nie startował (napięcie na CN001/12 było cały czas podczepione przez 5kohm opornik do 5V).

    Próbuję „rozgryźć orzech problemu” poprzez określenie, który z modułów nie zachowuje się prawidłowo. To, że wymuszone sterowanie inwertora daje działający telewizor pozwala mi ocenić stan ogólny telewizora – większość ważniejszych układów pracuje. Czyli dalsza praca nad problemem jest warta „świeczki”.

    0
  • #6 22 Lut 2011 15:30
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  

    Witam Lherd. Musisz doprowadzić do stanu, w którym uruchomisz logikę matrycy, wtedy stwierdzisz czy panel nie jest uszkodzony. Ja bym już zostawił ten inwerter w spokoju, również zasilacz, skoro wydaje wszystkie napięcia ok.
    Przyjrzyj się karcie LVDS i matrycy. Czy main wystawia dalej informację o błędzie gdy kabel LVDS wypięty? Czy zasilacz wtedy startuje?Odkręć metalową osłonę tej logiki i sprawdź pracę przetwronic DC/DC. Odepnij matrycę i zasil go osobno na stole. Pomierz pobór prądu i napięcia. Wtedy podłącz do maina z odpiętą matrycą i sprawdź czy mikrokontroler dalej wystawia informację o błędzie.
    Powinieneś sobie poradzić. Może być uszkodzony T-con lub niestety matryca.

    0
  • #7 23 Lut 2011 20:31
    lisek
    Spec od monitorów

    Nie miga żadnego błędu?

    Ten KLS-400W2 (inverter) obsługuje tylko matryce LTA400WT-L05
    - poszukaj na http://www.dtforum.net/index.php?topic=33361.0

    O wył. zabezpieczenia na

    Cytat:
    Udało mi się wyłączyć ochronę na BD9886FV, poprzez ograniczenie napięcia na jednym z 2-Out wzmacniacza błędu (8 pin .- FB1 i 11 pin .- FB2). Na ...których?można określić przez porównanie napięcia
    na nich w czasie pracy ochrony. Na pin , w którym napięcie jest za wysokie, należy wlutować LED odpowiednio w stosunku do ziemi


    Ehhhhh, ledwo wrócił, a już linki trzeba poprawiać. ;) [@m]



    p.s
    21:47 Sony KDL-40U2000, inwerter nie pracuje prawidłowo Sorry ,ale po tak długim czasie można zapomnieć

    0
  • #8 24 Lut 2011 16:35
    Lherd
    Poziom 8  

    Według instrukcji ZbyszkaSkibinskiego (patrz wyżej) wypiąłem kabel LVDS; inwertor i zasilacz pracują, słychać głos, nie ma żadnej sygnalizacji błędu (w moim wypadku były to cztery mignięcia diody). Czyli, wyciągając wniosek z tekstu Zbyszka, należałoby podejrzewać kartę LVDS lub matrycę. Ale jeżeli „wymuszę” działanie inwertora przez podłączenie CN001/12 do 5V to telewizor pracuje „bez problemów” – wszystkie funkcje są OK.

    Dlaczego takie oszukanie daje rezultat? Czy nie jest słuszne wyciągnięcie wniosku, że odczepienie LVDS powoduje że BDT (main) po prostu nie przejmuje się sygnałem o niesprawności inwertora i dlatego nie sygnalizuje błędu? Moje „wymuszanie” pracy inwertora zadawala BDT i wtedy telew startuje bez sygnalizacji błędu? Czy powyżej opisane zachowanie nie pokazuje palcem w jakimś konkretnym kierunku zawężając pole poszukiwań?

    0
  • #9 24 Lut 2011 17:09
    lisek
    Spec od monitorów

    W Sony miganie leda jako : error 4 (taki mialeś bo tak napisałeś)
    Panel Error 04 czyli na 99% invertor (elektronikia i Lampy), zostaje 1% na ........?

    0
  • #10 24 Lut 2011 23:35
    mirucha
    Poziom 11  

    A kolega sprawdził bezpiecznik 0,5 A na inwerterze ?
    zdaje się że F03 ale z pamięci piszę także mogę się mylić.

    0
  • #11 24 Lut 2011 23:52
    Lherd
    Poziom 8  

    Dla sprawdzenia wypiąłem CN3004 (sterujący inwertorem) z karty BDT. Jako że inwertor oczekuje sygnału włączenia przez pin CN001/12 podwieszam ten pin do 5V. Karta BDT oczekuje potwierdzenia że inwertor pracuje prawidłowo na pinie CN3004/1 – podwieszam więc ten pin także do napięcia 5V. Telew pracuje „prawidłowo”. Wypięcie napięcia z CN3004/1 włącza stan błędu; BDT wyłącza zasilanie i dioda zaczyna cykl migania cztery razy.

    Zakładam wobec tego, że sygnał produkowany przez inwertor i dochodzący do BDT na pin CN3004/1 nie jest prawidłowy. Będę próbował prześledzić jak jest on generowany na karcie inwertora, ale nie będzie to proste; nie mam schematu do tej karty (KLS-400W2). Może ktoś wie gdzie takowy schemat znaleźć?

    Jakie powinno być prawidłowe napięcie na tym pinie odpowiedzi inwertora (CN001/11 -> CN3004/1) Przy wymuszonym funkcjonowaniu (podwieszenie CN3004/1 do 5V) pin CN001/11 pokazuje 0,5V.

    0
  • #12 25 Lut 2011 07:07
    satgal
    Poziom 40  

    Inwerter jak jest dobry to nic nie nie przekazuje do MB, jeżeli nie działa podświetlenie poprawnie to wystawia sygnał error na którymś pinie, najczęściej ta informacja jest nie brana pod uwagę bo ten pin wisi w powietrzu w nie których konstrukcjach. Jeżeli w tej konstrukcji jest odwrotnie tak jak pisałem poprzednio to wypiąć ten przewód z wtyku i dać na masę lub do 5V i wtedy będzie wiadomo czy sygnał error ma stan niski czy wysoki.

    1
  • #13 01 Mar 2011 02:29
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  

    mirucha napisał:
    A kolega sprawdził bezpiecznik 0,5 A na inwerterze ?
    zdaje się że F03 ale z pamięci piszę także mogę się mylić.


    To prawda, jak bezpiecznik otwarty, ten tv powinien mrugnąć 4 razy, ale kolega już wymuszał pracę tego inwertera i działał. Jeśli podejrzewasz usterkę inwertera dalej Lherd to sprawdź czy lampy świecą stabilnie po załączeniu. W tych inwerterach czasem trzeba było przelutować trafka HV i error znikał.

    0
  • #14 03 Mar 2011 16:11
    Lherd
    Poziom 8  

    Satgal, sądzę że logika działania powinna być taka że poziom 0V jest sygnałem błędu ponieważ gdyby inwertor nie funkcjonował to nie będzie żadnego napięcia i nie można wtedy syganlizować prawidłowości działania. Ale ja sprawdzę według podanej propozycji.

    Najlepie gdybym mógł wyciągnąć wniosek mierząc napięcia sterujące (to co napisałem wcześniej). Zakładam że jednak coś jest nie tak z inwertorem- sygnał wysyłany z inwertora idzie do A/D na karcie BDT i wobec tego może nawet poziom sygnału jest ważny a nie tylko zero/jedynkowość czyli 0 i 5V. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoryś z kolegów zmierzył napięcia na styku funkcjonującego telew a specjalnie na CN001/11 inwertora. Ja sądzę że ten sygnał musi mieć odpowiednią minimalną wartość aby BDT uznalo że inwertor jest OK.
    Dla informacji - telew w wymuszonym widzie jest testowany od tygodnia i pracuje OK.

    0
  • #15 09 Mar 2011 22:24
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  

    Przez zbieg okoliczności, dziś dostałem ten sam TV do naprawy z kodem błędu: 4 mignięcia diody (ten sam inwerter i matryca). Nie wiem dlaczego spędzasz tak sporo czasu w lokalizowaniu tej usterki. To napięcie, o które pytasz (pin 11) to jest lekko powyżej 0.5V przy działającym odbiorniku. Czy zwracałeś uwagę na rezystancję wtórnych, tego inwertera. Na wyprowadzeniach lamp w tym inwerterze powinno być ok 5kΩ. U mnie po prostu okazało się, że są zimne luty na transformatorkach HV.

    0
  • #16 09 Mar 2011 22:36
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #17 10 Mar 2011 01:35
    antagonista
    Troll forumowy

    Cytat:
    Na wyprowadzeniach lamp w tym inwerterze powinno być ok 5k


    Kilo czego?
    A jak ma 5 kilo to znaczy że dobry?

    0
  • #18 10 Mar 2011 19:29
    Lherd
    Poziom 8  

    Zbyszekskibinski – dziękuję za konkretną informację o napięciu na pin 11. U mnie też jest na tym poziomie t.z. około 0,5V. Posłużę się twoją propozycją i zmierzę oporności na transformatorach HV.

    0
  • #19 14 Mar 2011 01:31
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  

    Kolega Irlandczyk dziś dostał ten sam tv do naprawy w Belfaście. 4 mignięcia diody. Inwerter sprawdzony dokładnie-żadnych nieprawidłowości. Przeczytał sobie twój post i podał z zewn zasilacza 5V do MB po odpięciu wtyku (CN001/11 -> CN3004/1). I tu niespodzianka: okazało się, że że pobór prądu natychmiast wzrósł do ponad 1A i poczuł smród spalenizny wydobywający się z maina. Po ponownym odpaleniu odbiornika, error 4 mignięć się już nie pojawiał. Natomiast main nadal był w stanie uruchomić zasilacz, a ten wydawał poprawnie wszystkie napiecia. Mimo to MB wydawał tylko ponad 2.5V na INV ON co nie było w stanie załaczyć inwertera. Kolega zadzwonił do mnie zdenerwowany, że informacje na tym forum są nieporawne-ja mu na to: że' to tylko forum i to co ludzie piszą nie jest gwarancją stuprocentowej naprawy...
    Ta czy owak, uratowaliśmy ten TV. Wg moich zaleceń, kolega wypiął piny brightness, panel detection oraz inverter on, i z linii 18V (zas. inwertera) przez rezystor 100k zamknął obwód do INV ON. Odbiornik odpala i po dałączeniu anteny działają w nim wszystkie funkcje, za wyjątkiem backlight control oczywiście. Jedynym problemem jest to,że po wyłaczeniu z pilota podśw. pozostaje ok 1 min, po wył z klawiatury jest ok.
    Wydaje się więc, ze w tym TV error 4 mignięcia niekoniecznie oznacza na 100% usterkę inwertera czy lamp, nadmieniam, że tv juz chodzi cały dzień, i żadnych niestabilności w jego pracy się nie dopatrzyłem.

    0
  • #20 16 Kwi 2011 07:11
    Lherd
    Poziom 8  

    Komentarz końcowy: Telewizor pracuje do dzisiaj bez problemów, ale jak to już stwierdził zbyszekskibinski podświetlenie pozostaje około 1 minuty po wyłączeniu z pomocą pilota.

    To co się stało koledze z Irlandii jest także ostrzeżeniem o konieczności bardzo ostrożnego traktowania informacji na forum. To, co funkcjonowało w moim wypadku, nie musi funkcjonować innych, nawet podobnych sytuacjach.

    Dziękuję za wkład osób które brały udział w tej nitce.

    0