Moze mi ktos powiedziec od czego jest kontrolka wyglądająca jak spirala w prostokącie i świeci na żółto? ( nie jest to na 100% kontrolka od swiec). Problem w tym ze jak sie zapali to silnik ma duzo glośniejszą prace słaby jest i bardzo kopci.
Witam.
KolegoPrzemo ,wróżką nie jestem ,tylko sugeruje podobny temat.A akurat miałem podobne objawy w Doblo .Ta sama pompa LUKAS epic DCU3F
Pozdrawiam. I życzę szczęścia przy szukaniu usterki.
Jak najbardziej zgadzam się, że trzeba (albo można)pojechać na diagnozę komputerową, tylko że, nie każdy diagnosta umie, to prawidłowo zinterpretować.
Oby kol. kostek,trafił na dobrego.
Mam podobny problem i pytanie, od tygodnia auto stoi w ogrzewanym garażu i nie mogę go odpalić, do tej pory paliło bez problemu.
A oto historia: po dłuższym postoju na mrozie padł akumulator, zadzwoniłem po kupla, podłączyliśmy lejcami drugi akumulator plus do plusa, minus do minusa i kręcimy, po ok. 15 minutach kręcenia w końcu zapalił. Przyjechałem do domu, zgasiłem, jeszcze raz odpaliłem, myślę wszystko ok.
Ale na drugi dzień rano kręcę, kręcę, kręcę i nie pali, na wszelki wypadek wymieniłem filtr paliwa, nie pomogło.
Dodam jeszcze, że po włożeniu i przekręceniu kluczyka w pozycja Mar niby wszystko jest ok. czerwona dioda odczytująca kod kluczyka gaśnie, podgrzewanie świec gaśnie, palą się tylko lampki kontrolne akumulatora, oleju i lampka usterki elektronicznej, tak jak na zdjęciach.
Moje pytanie dotyczy lampki kontrolnej usterki elektronicznej, powinna palić się w pozycji Mar, czy ma zgasnąć dopiero po uruchomieniu silnika?
Auto jest z 1999 roku, silnik F8Q