Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Program w winapi, jak zrobić? jakiś poradnik?

Pawel1924 18 Lut 2011 16:33 1460 4
  • #1 18 Lut 2011 16:33
    Pawel1924
    Poziom 20  

    Witam, muszę wykonać program a dokładnie strukturę opisującą film. Dodawanie danych o filmie, wyświetlanie, modyfikowanie.

    O ile c++ zrobił bym taki program bez problemu to w windows Api jakoś nie idzie mi to.

    Czy zna ktoś naprawdę przystępny kurs dla początkującego? Bądź ma jakieś wskazówki?

    Mam zrobić na pewno, pola tekstowe dla wpisania tytułu itd.
    Jakiś przycisk - dodaj następny film, wyświetl filmy itd.

    Niby proste... a jednak problem ....

    Czy to działa na zasadzie :
    tworze pole tekstowe i to co zostanie do niego wpisane zostaje zapisane do zmiennej?

    Później tylko wyświetlam zawartość zmiennych?

    0 4
  • #2 18 Lut 2011 16:36
    MirekCz
    Poziom 35  

    Tam się raczej dzieje wszystko automatycznie.
    Tzn tworzysz pole tekstowe, użytkownik może w dowolny sposób przewidziany dla takiego pola je modyfikować (wpisać tekst, wkleić tekst itp.), a następnie Ty możesz mająć Handle takiego okna odczytać jego zawartość. Nic nie musisz wyświetlać, bo to robi automatycznie kontrolka.

    Proste przykłady z opisem podstawowych kontrolek znajdziesz na www.winapi.org

    0
  • #3 18 Lut 2011 16:55
    Pawel1924
    Poziom 20  

    Hm... nie mogę znaleźć.

    A przydał by mi się kod jakiegoś programu na win api do skompilowania w dev c++.

    Jak by ktoś mógł mi udostępnić kod jakiegoś kalkulatora bądź innego programu (nie zbyt rozbudowanego) który by miał jakieś pole tekstowe, przycisk.

    Zobaczył bym jak to wygląda i może by mi się trochę rozjaśniło.

    0
  • #4 18 Lut 2011 20:22
    Matejkos
    Poziom 20  

    Ja też polece stronę winapi.org tam jest naprawde wszystko rozpisane. W artykułach jest opis tworzenia przycisków jak i pól edycji. W winApi raczej się nie pisze jeżeli nie musi być wszystko napisane w winApi to polecam jednak wykorzystanie edytora z tworzeniem GUI gdyż pisać to w WinApi będzie mordęgą.

    Pozdrawiam Matejkos

    0
  • #5 19 Lut 2011 00:06
    Pawel1924
    Poziom 20  

    Cytat:
    W winApi raczej się nie pisze jeżeli nie musi być wszystko napisane w winApi to polecam jednak wykorzystanie edytora z tworzeniem GUI


    Masz na myśli konkretny program??? A taki kod z tego programu bardzo by się różnił??

    Ale chyba i tak będę musiał to zrobić sam, Nie wiem jak :) Ale muszę :)

    0