Witam, proszę o pomoc w następującej kwestii. Mianowicie przy sprawdzaniu obecności napięcia, zarówno na ekranie przewodu antenowego jak i na obudowie rozgałęźnika antenowego, rozdzielającego sygnał na dwa odbiorniki TV i na internet, wskaźnik napięcia pokazuje potencjał. Mam napięcie między uziemieniem a ekranem przewodu antenowego ok. 70V, co jest zjawiskiem normalnym, ale nie wiem, czy potencjał powinien pojawiać się na metalowej obudowie tego rozgałęźnika? Niby tak, bo obudowa połączona jest z ekranem, jednak pytam, bo przy mojej nieobecności w domu był człowiek od internetu, poprawiał instalację i powiedzial, że mamy jakieś przebicie i to trzeba zrobić. Naprawił internet (poprzez wymianę wtyczki do modemu), jednak nawet nie podłączył telewizji, bo ponoć to niebezpieczne. Żona mowiła, że pana "popieściło". Pewnie dotknął jednocześnie kaloryfera lub obudowy DVD. Nie wiem. Ja skręcając przewody antenowe, zrobiłem to bez problemu. Proszę o pomoc, podpowiedź lub opinię, czy wskaźnik obeności napięcia powinien się świecić przy dotykaniu do metalowych części instalacji antenowej?