Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FSC Esprimo mobile V5545 nie startuje - martwy

18 Lut 2011 23:00 1437 2
  • Poziom 15  
    Witam,
    Problem jak w temacie. Historia jest krótka, mianowicie, komputer pierwotnie miał problem z matrycą, okazało się że brak podświetlania spowodowany jest tym, że do inwertera nie dostarczany jest sygnał DIM - więc doprowadziłem go w prosty sposób dołączając DIM do ENABLE (3.3V). Za skutkowało to wystartowaniem matrycy (przedtem odpiąłem linię DIM od płyty żeby nie robić zwarcia). Jednak obraz na matrycy był zbyt jasny, konieczne było zmniejszenie poziomu napięcia na linii DIM. Nie chciałem kombinować, więc w prosty sposób zrobiłem dzielnik napięcia na rezystorach między linią zasilającą inwerter (+19.9V) a zerem. W ten sposób uzyskałem odpowiednie napięcie dla lini DIM - wszystko pięknie. Problem w tym, że w ramach prób robiłem to wszystko "na drutach" czyli rezystory zwykłe przewlekane wlutowane przy gnieździe inwertera, jedna noga rezystora się odlutowała i zaiskrzyło. Niby nic, bo w sumie iskrzenie nie wynikało z zetknięcia się tej nogi z czymś innym (po prostu noga odkleiła się od +19.9 i miała potencjał 0V bo z drugiej strony mostek był z masą połączony a iskrzenie powstało bo zetknęła się z linią +19) tylko z linią do której była podpięta ale.. No właśnie- po tym komputer umarł. Zero reakcji. Wydawało by się że padło coś w głównej gałęzi zasilania - bo inwerter jest tam wpięty wprawdzie nie bezpośrednio ale jest. Ale tu dziwna rzecz - mimo że laptop nie startuje - do inwertera dociera napięcie zasilające - więc nie uszkodziło to zasilania. W czym może tkwić problem?
    Bardzo proszę o pomoc bo już powoli tracę nadzieję na rozwiązanie tego problemu :(
  • Poziom 15  
    No Panowie nikt mi nie pomoże? Po drobnej analizie odkryłem jeszcze jedną rzecz. Po pierwsze do przełącznika PWR(załączanie) praktycznie nie dochodzi napięcie. Układ sterujący TPS51120 się grzeje, a po drugiej jego stronie są dwa elementy EM chyba cewki - które wydają słabo słyszalny pisk o dość wysokiej częstotliwości. Jakieś sugestie? Sciągnąłem sobie dokumentację od układu TPS51120 i mam zamiar sprawdzić wszystkie sygnały, ale będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie w tej kwestii, być może ktoś miał już podobny problem?
  • Poziom 15  
    OK z braku pomocy poradziłem sobie sam - temat zamykam, uszkodzony układ KBC/EC - robił zwarcie.