Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki Creative P380 - wymiana kabla

Maserman 19 Feb 2011 11:30 7096 4
    Maserman
    Level 9  
    Witam, od długiego czasu posiadam głośniki Creative Inspire P380 (2.1), ostatnio zaczęły mi się psuć, mianowicie przestał grać prawo głośnik. Po sprawdzeniu okazało się że kabel jest załamany na odcinku PC-potencjometr i gdy trzymam kabel w ręce i nim ruszam, prawa satelita raz gra, raz nie lub trzeszczy.
    Przymierzam się do wymiany kabla, sama wymiana problemem nie będzie (mój ojciec się tym zajmie) jednak mam wątpliwości odnośnie kabla. Boję się utraty jakości, jak i całkowitego niewypału że w ogóle nie będzie działać.

Jaki to dokładnie kabel powinien być? Czy jest coś na co szczególnie muszę zwrócić uwagę podczas wymiany żeby połączenie działało?

Dodaję także schemat podłączenia głośników do komputera.

Głośniki Creative P380 - wymiana kabla

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Luke15
    User under supervision
    Przy takim zestawie głośnikowym, jakiego kabla byś nie użył - na jakości nie stracisz, zapewniam Cię ;)

Wystarczy zwykły kabel sygnałowy, np. taki jak stosuje się do mikrofonów 3 żyłowy - +,-, masa. Możesz również przy okazji wymienić potencjometr bo również on może być przyczyną trzeszczenia. Pozdrawiam ;)
    Maserman
    Level 9  
    Potencjometr właśnie też wcześniej sprawiał problemy, wyczyściłem go porządnie i działa :)

Dzięki za odpowiedź, po weekendzie wezmę się za to i zdam tu sprawozdanie.
    Pozdrawiam!
    Maserman
    Level 9  
    Witam ponownie, od razu przepraszam za spam ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jestem właśnie w trakcie lutowania.

Mój ojciec trwał w przekonaniu że wystarczy kabel 2-żyłowy. Po rozcięciu kabli i dolutowaniu okazało się że zestaw nie działa. Rozcięliśmy ponownie kable, a tu okazało się że z potencjometru idą 3 żyły w izolacjach - biała, czerwona i czarna, przy czym biała prowadzi do kabla i w kablu jest, a żyły czerwona i czarna łączą się razem systemie jedna izolowana żyła otoczona drugą. Po szybkim zakupie kabla 3-żyłowego okazuje się że żyła w białej izolacji jest także otoczona jakąś inną żyłą, której przy potencjometrze w ogóle nie ma. Teraz nie bardzo wiemy czy zlutować jako 3 żyły - czerwona, czarna i biała pozostawiając tą czwartą samej sobie czy jednak potrzeba kabla 4-żyłowego?

Od razu przepraszam jeżeli mój post jest zagmatwany i niejasny, ciężko mi to opisać nie znając fachowego słownictwa.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!

EDIT: Po zlutowaniu i pozostawieniu czwartej żyły samej sobie wszystko działa... Tylko szkoda że załamanie kabla jest też przy jacku... Jakiego jacka powinienem kupić na zastępstwo? Rozumiem że 2.5, ale obudowany/nieobudowany rozkręcany czy jakie tam jeszcze są?

Dziękuję za odpowiedzi!
    SZLACHETNY96
    Pupil
    Ja wymieniłem jecki-(dżeki) od soobwofera i do wejścia do komputera lub telefonu (IN-OUT) i grają bardzo dobrze mam sygnał stereo a wcześniej nie miałem, a problem z potencjometrem naprawiłem :) kupiłem potencjometr 10KoHm i jest czysty (krystaliczny) dźwięk :) jeżeli nadal będą jakieś kłopoty z dźwiękiem i trzeszczeniem to wystarczy wymienić "jecka" i przerobić go na 2 Złącza RCA (cinche) i podłączyć do DVD lub do czego kolwiek z wejściem na Ciche :)