Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 1,8 szarpanie i strzały w kolektorze

kicu1982 03 Mar 2011 15:16 15574 52
    haxxa
    Level 11  
    z 0,9 na 0,6mm. a co do świec NGK jak najbardziej zdają egzamin w Lagunie,przewody tak że NGK,bosch też mogą być sentech
    no ja akurat zmniejszałem na 0.7 -przy uszkodzonej cewce-do czasu przyjścia cewek, jeżeli instalacja jest ogarnięta tzn w miare możliwości przeglądy jak i terminowe zmiany świec kabli itd bardzo dobrze zachowuje sie oryginalny odstęp na świecach jeżeli wszystko gra. Przypuszczam że w Twoim wypadku kolego zmniejszenie szczeliny na świecy pomogło by w taki sposób,że wtedy iskra waliła by normalnie na świece ale licz sie z tym że i tak jeżeli to cewka to w pewnym momencie zostanie ona tak uszkodzona że tak Ci j... że nie pozbierasz obudowy filtra :)
    Polecam tą strone co podałem ,jeśli chodzi o Renault
    kicu1982
    Level 9  
    Wyczytałem w katalogu że BP6ESZ dedykowane do tej laguny oraz BP6E które ja założyłem maja przerwę 0,8.Teraz nie wiem czy zmieniać te odstępy jedni piszą że tak inni że zostawić.
    haxxa
    Level 11  
    zostaw tak jak mają 0,1 nic sie nie bedzie działo
    kicu1982
    Level 9  
    A wiec zostawiam tak jak jest,i czekam na te nieszczęsne cewki.Odezwe się jak juz przyjdą.pozdro
    kicu1982
    Level 9  
    Witam.Cewki nie doszły ale mam pytanko.Czy takie objawy może powodować czujnik temperatury czy raczej nie ma wpływu na prace silnika na gazie .?
    haxxa
    Level 11  
    w termostacie masz 2 czujniki-biały i zielony. Zielony jest od wskazań temp. na desce,biały natomiast jest od ssania,czyli prostymi słowami działa Ci jak silnik jest zimny. Nie od tego
    kicu1982
    Level 9  
    No dzięki.A już denerwuje się że to nie będą te cewki i już szukam innych przyczyn :(.Jak to nie będą one to chyba oddam to auto w profesjonalne ręce.Może majatku nie stracę
    haxxa
    Level 11  
    wystrzały są spowodowane uszkodzeniem układu WN ,na bp jak Ci chodzi?
    kicu1982
    Level 9  
    tak jak pisałem.Po przejechaniu paru kilometrów szarpie szczególnie przy gwałtownym przyspieszniu.po pozostawieniu na wolnych obrotach słychać nie równą prace i przy tym pufanie z wydechu
    haxxa
    Level 11  
    cewki kolego ,99% przy obciążeniu silnika,przy jezdzie szarpie,tak jak by zanik mocy chwilowy a na LPG wystrzały :)
    kicu1982
    Level 9  
    Witam.A wiec tak.Cewki doszły(używane)zamontowałem jedną i na benzynie jest ok spaliny maja zapach spalin chodzi równo ale na gazie niestety traci moc i szarpie strzałow już nie ma.Czy strzały mogły coś wydmuchać w instalacji chyba bez gazownika sie nie obedzie.Jeszcze zmienię to druga cewke może to pomoże aczkolwiek wątpie
    haxxa
    Level 11  
    tylko regulacja Ci została i w droge :)
    kicu1982
    Level 9  
    Czyli do gazownika i powinno grać nie ma już sensu zmieniać tej drugiej cewki czy tak?
    haxxa
    Level 11  
    jak jedziesz i nagle dasz mu w .... to dławi sie ,strzela czy leci do przodu bez problemu?
    Jeżeli jest wszystko ok to możesz zmienić jak już masz ale nie koniecznie,a regulacje tak jak najbardziej do gazonika. A jak masz zamiar długo latac ta furą to dowiedz sie ile Cie skasują za dokładkę komputera do lpg ;)
    kicu1982
    Level 9  
    Przy przyśpieszaniu zadławi się i po chwili jedzie dalej ale już nie strzela jak wcześniej a na pb jest juz dobrze nie pufa i chodzi równo
    pip75
    Level 10  
    kicu1982. Jeżeli wszystkie zabiegi związane z wymiana cewek, przewodów, świec zawiodły a piszesz że dławi się na 2 - rozumiem że kuleje to sprawdź ciśnienie na cylindrach gdyż różnica pomiędzy nimi nie może być za duża. Jeżeli ona występuje to koszt wymiany, naprawy jest stosunkowo spory.
    haxxa
    Level 11  
    czyli przydławia Ci sie na lpg ,to kolego regulacja. Zawsze trzeba ogarnąć na początku Bp ,jak na benzynie chodzi ładnie bierzesz sie za gaz :)
    Masz Laguna 1.8 8v na pełnym wtrysku,no one nie za bardzo dobrze znoszą inst Igen,pasuje ona lepiej do Laguny mono :) Ale da sie tak latać,spotkałem sie z wieloma opiniami i jak sie dba tak sie ma,ogólnie instalacja WN jak i filtry itd przy tej instalacji muszą być nie naganne ;)
    kicu1982
    Level 9  
    No dobra to wybiorę się do gazownika zobaczymy co powie.pip75 wystraszyłeś mnie troche z tymi cylindrami.Mam nadzieje ze to nie w moim przypadku.
    haxxa
    Level 11  
    cylindry raczej nie,było by odczuwalne podczas jazdy nawet na bp. No i jak bedziesz u gazownika to zobaczy czy Ci gdzies czegos przy okazji nie wywaliło
    kicu1982
    Level 9  
    Dobrze dziękuje za cenne porady.Nie powiem żeby ten silnik był pierwszej świeżości swoje "na kulane" ma żeby wyśrubować z nie go jakąś nową moc rzeczywiście trzeba by było niezły remont zrobić aczkolwiek chyba najgorzej jeszcze nie jest tak jak pisałem na benzynie szarpanie i dławienie ustało.
    haxxa
    Level 11  
    czy silnik jest wydmuchany ,mozna sprawdzić "domowym sposobem" na chodzie odkręć wlew oleju jak bedzie pluł i wył jak odkurzacz to faktycznie już pod umiera :)
    kicu1982
    Level 9  
    Witam.Tak jak pisałes haxxa odkręciłem ten wlew i rzeczywiście wychlapuje olej.Już chyba nic z niego nie będzie będe się musiał go pozbyć :(
    haxxa
    Level 11  
    tzn olej bedzie chlapał ,masz tam wałek,zawory ;) ale kwestia tego czy wyje jak odkurzacz :) i tak to nie jest w 100% sposób na sprawdzenie stanu silnika,możesz zacząć od sprawdzenia ciśnienia na cylindrach itd.
    No ale najpierw ogarnij wystrzały :)