Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

STILO 1.9 JTD; szarpie, gaśnie, nie odpala..

delta79 19 Lut 2011 15:42 3028 5
  • #1 19 Lut 2011 15:42
    delta79
    Poziom 8  

    Witam!
    Wyprawa po dzieciaka do dziadków, przejechane 2 kilometry i koniec..
    Fiacik zaczął szarpać, nie wchodzić na obroty(dodatkowo opóźniona reakcja po wciśnięciu pedała gazu), po czym zgasł.. Odpalić już nie chciał (załapał na moment, ale nie chodził nawet 3 sekund). Dodatkowo dziwny zapach z komory silnika (spalony denaturat??/ spalona parafina??.. trudno zdiagnozować)..

    Jest sobota, warsztaty w okolicy już zamknięte.
    Żadnych dodatkowych kontrolek informujących o 'czymkolwiek' (deska rozdzielcza) brak. W baku 40% paliwa. Pochodzenia wiadomego.

    Czy jest to objaw charakterystyczny dla jakiegoś 'powszechnego schorzenia"?
    Czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie źródła problemu?

    DZIĘKUJĘ ZA INFORMACJE!

    Delta

    0 5
  • #2 19 Lut 2011 15:50
    misiozol
    Poziom 29  

    Jaki przebieg tego auta? pasek rorzadu?

    0
  • #3 19 Lut 2011 18:12
    delta79
    Poziom 8  

    misiozol napisał:
    Jaki przebieg tego auta? pasek rorzadu?


    przebieg niewielki (100 tysięcy).
    Pasek rozrządu wymieniany 20tysięcy km temu..

    Możlwe , że to alternator? A śmierdzi spalony pasek?
    Próbowałem go teraz odpalić (po 3h). SIlni chodził około 30 sekund...
    Potem zdechł..

    0
  • #4 19 Lut 2011 19:50
    ja-kenaj
    Poziom 26  

    Czy paliwo dochodzi do silnika? Może zanieczyszczony filtr paliwa?

    0
  • #5 19 Lut 2011 19:54
    delta79
    Poziom 8  

    Myślałem o filtrze paliwa.. Skąd jednak ten zapach? Ewidentnie jakby się coś przypaliło..

    0
  • #6 23 Lut 2011 22:07
    delta79
    Poziom 8  

    Już jasne. WTRYSKI dwa padły.. Przy oryginalnym przebiegu 88tysięcy to prawdziwy pech.. Zawsze zalewałem na stacji BLISKA.. Ku przestrodze..

    1