Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampa Plazmowa By Ele_Tronik

Ele_Tronik 20 Feb 2011 09:14 3965 11
  • Lampa Plazmowa By Ele_Tronik

Witam. Postanowiłem przedstawić moją lampę plazmową, jest to moje pierwsze DIY więc proszę o wyrozumiałość. Lampa zasilana jest transformatorem 12v 50v.
    Napięcie zasilania prostowane jest za pomocą mostka prostowniczego 10A i filtrowane przez kondensatory 4700uF i 100nF A następnie jest wykorzystane do zasilania transformatora WN. Pozostała część obwodu wykorzystuje zasilacz stabilizowany zbudowany na układzie kilka elementów wraz z Kostką (NE555) stanowi generator przebiegu prostokątnego o zmiennej częstotliwości i wypełnieniu.
    Zmiany tych wartości dokonujemy dzięki dwóm potencjometrom 100k.
    Napięcie z wyjścia generatora trafia na tranzystor T1 (IRF840) sterujący pracą uzwojenia pierwotnego transformatora wysokiego napięcia.
    Do chłodzenia tranzystora zastosowałem Radiator z wentylatorem.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Ele_Tronik
    Level 13  
    Ele_Tronik wrote 114 posts with rating 68, helped 1 times. Live in city Leżajsk. Been with us since 2011 year.
    DjElano
    Level 15  
    Nie grzeje sie tranzystor?
    Może jakiś schemacik?
    Konstrukcja ogólnie udana
    Ele_Tronik
    Level 13  
    Co do Tranzystora to jest odpowiednie chłodzenie ale grzeje się bardzo! szczegulnie przy zasilaniu wiekszym niz 100w ;]
    tymek95
    Level 15  
    Ci powiem, że jak na ten układ to efekt naprawde słaby...
    Uziemiłes drugą końcówke wtórnego??
    Ele_Tronik
    Level 13  
    Efekt Nie jest taki jakiego się spodziewałem i nie wiem czy to wina transformatora 50w czy Coś zrobiłem źle?
    A 2 końcówka wtórnego podłączona teraz na stałe do gnd na płytce
    tymek95
    Level 15  
    A spróbuj podłączyć do kaloryfera...
    A masz tak wyregulowane, żeby trafo nie piszczało?
    Ele_Tronik
    Level 13  
    Spróbuje z kaloryferem A wyregulowane jest tak aby Trafo nie piszczało
    ale w przy nie których testach lepszy efekt był gdy Trafo lekko piszczało
    komatssu
    Level 29  
    Panowie, jak to jest, że te wszystkie lampy samoróbki potrzebują 100W transformatorów, wielgachnych radiatorów i wiatraków, a dla porównania chińska zabawka zasilana jest wtyczkowym zasilaczem 12V/0,5A i świeci bez porównania lepiej?
    Ele_Tronik
    Level 13  
    Quote:
    a dla porównania chińska zabawka zasilana jest wtyczkowym zasilaczem 12V/0,5A i świeci bez porównania lepiej?

No fakt ;] ALe widziałem lampe na podobnych parametrach jak moje i efekt był o wiele lepszy!
    puszak
    Level 28  
    komatssu wrote:
    Panowie, jak to jest, że te wszystkie lampy samoróbki potrzebują 100W transformatorów, wielgachnych radiatorów i wiatraków, a dla porównania chińska zabawka zasilana jest wtyczkowym zasilaczem 12V/0,5A i świeci bez porównania lepiej?

Trafko wn ma mała moc, a kula wypełniona jest gazem szlachetnym(nie wiem jakim >Wikipedia).Kula potrzebuje małej mocy do ładnego efektu. W żarówce mamy w większym stopniu argon i efekty są kiepskie.
    Gdyby podłączyć oryginalna kulę do tego generatora, myślę że efekt był by piorunujący ;]
    Ele_Tronik
    Level 13  
    A gdyby gaz w mojej żarówce Zamienić na jakiś inny?? I jaki ? i czy myśicie ze wogule dało by się ??? Zrobić małą dziurkę i zamienić gazy?
    tymek95
    Level 15  
    Moja lampa pobiera max 3A efekt jest o niebo lepszy... :P
    Przejrzyj elke było tu pare projektów gdzie wypełniali żarówke helem czy czymś innym :P