Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sytuacja beznadziejna - instalacja SAT

20 Lut 2011 09:33 1888 7
  • Poziom 8  
    Witam kolegów.
    Spotkała mnie sytuacja, której jak dotąd nikt nie potrafił rozwiązać.
    Otóż dwa miesiące temu zamontowałem antenę satelitarną offsetową 105cm Alu wraz z konwerterem quadem firmy inverto seria black. Ustawiłem ją na HotBirda 13st. z takim skutkiem, że nas wskaźniku tunera C+ Philips PVR HD sygnał był zielony na full . czyli 5.
    dołożyłem do tego zeza , diseqa i drugi konwerter twin też inverto. Wszystkie kanały cyfry + FTA Hotbirda i FTA Astry łącznie z HD chodziły bez zarzutu.
    I teraz zaczyna się mój koszmar.
    Od środy zaczęły klatkować kanały TVN-u , poloni, polsatu, kino polska , TVP info , kanały NatGeografik Wild HD, Animal planet HD , Eurozport2 HD + kilka innych i kanały Hd z Astry. Po sprawdzeniu instalacji i ponownym precyzyjnym ustawieniu anteny przez wezwanego fachowca, problem nadal istnieje ( już bez TVN-ów). Z mojej szczegółowej analizy wyszlo, że problem dotyczy wszystkich kanałów HotBirda z transponderów 11.258H 5/6 , 11.488H 3/4; oraz Astra transponder 11362H. I teraz najciekawsze, zmieniłem konwerter ( łącznie 5 szt różnych firm i różnych konfiguracji /singiel, twin, quad/) , pominąłem całkowicie diseqa, wymieniłem kabel na nowy i sprawdzony na innej instalacji, wymieniłem tuner / łacznier sprawdzałem na 4 szt, przy czym tunery na innej instalacji działają bez zarzutu/, zmieniłem kartę cyfry, w końcowej desperacji wymieniłem także antenę na 85cm. ( przed anteną nie ma drzew, przebiega tylko pojedynczy przesyłowy przewód energetyki), ale NIC TO NIE DAŁO !, problem nadal istnieje. Żeby było ciekawiej, na tej samej ścianie mam oddaloną o jakieś 12m , antenę 70cm, także na HotBirda i Astrę i tam wszystko działa na full. Mieszkam obecnie na wsi, w pobliżu nie ma nadajnika GSM, żadnych instalacji przemysłowych, wyłączyłem w domu Internet bezprzewodowy, zmieniłem umiejscowienie tunera, telewizora, przebieg kabla i nadal nic.
    Jestem już bezsilny, POMÓŻCIE PROSZĘ !!!
  • Poziom 8  
    peres12 napisał:
    Aktualizowałeś listę kanałów spróbuj jeszcze tego powinno pomóc.Jak nie to pomyślimy na czyś innym co może pomóc.Jaki soft jest wgrany oryginalny czy edukacyjny.
    Lista kanałów aktualizowana, soft oryginalny C+ , na innym tunerze z softem edukacyjnym jest to samo. Tunery podpięte pod drugą antenę działają dobrze. Na stongu na problematycznych kanałach siła sygnału jest na max, natomiast jakość syganłu pływa od max. do min.
    Dzisiaj jest znaczna poprawa, czyzby to jednak sprawka słońca? http://technologie.gazeta.pl/internet/1,10453...wybuch_na_Sloncu_a_lacznosc_telefoniczna.html , zobaczymy co będzie jutro, jak nie to zostaje jakaś powstała dziura magnetyczna i będę musiał przesunąć antenę w inne miejsce.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    mihal2002 napisał:
    Na początek przenieś antenę w inne miejsce. I co to za fachowiec jak nie dostrzegł tak rażącej przyczyny.


    Nie bardzo mam gdzie przenieść anteny i chciałbym tego uniknąć ( jak pisałem: dwa miesiące działało bez żadnych problemów) Problem w tym, że fachowiec nie był w stanie znaleźć przyczyny takiego działania, sądzisz że przeniesienie to jedyne wyjście?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 8  
    mihal2002 napisał:
    Medar napisał:
    sądzisz że przeniesienie to jedyne wyjście?


    Nie do końca. Sprawdziłem dziś i także miałem wahania sygnału.


    Zatem poczekajmy kilka dni, jak nie minie - zmienię miejsce. Pomysły mi się już skończyły :|
  • Poziom 8  
    Sytuacja rozwiązała się sama, od wczoraj wszystko wróciło do normy i działa na 100%. Stawiam zatem na zakłócenia elektromagnetyczne. Dziękuję wszystkim za pomoc.:D
  • Moderator
    Bardzo częstym powodem sytuacji jaka opisujesz jest działanie modemu internetu bezprzewodowego DCS (1,8 GHz). Wystarczy że ktoś ma gdzieś taki działający router i możemy pożegnać się z odbiorem satelitarnym, szczególnie gdy instalacja kablowa jest w jakimś stopniu nieszczelna.
    Do tego router okresowo zmienia częstotliwość swojego nadajnika w miarę tego jaki kanał zostanie wyznaczony. Miałem już kilka takich przypadków i za każdym razem jedynym lekarstwem była wymiana kabla a czasami konwertera na model o znacznie większej "szczelności".
    W dwóch przypadkach zgłaszający problemy z satelitą byli właścicielami "zakłócających" iplusów czy innych blukonektów.
    Właściciele tych instalacji trafili na trafili nierzetelnych instalatorów, którzy założyli zamiast markowych i dobrych kabli jakieś tanie chińskie podróbki za 20 gr/m.