Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson C42SX - mrugające diody

amigamp 23 Oct 2004 20:47 11072 10
phoenixcontact
    amigamp
    Level 11  
    Witam
    Mam problem z epsonem c42sx a mianowicie po włączeniu drukarki mrugają na przemian dwie diody (zielona i czerwona).
    Może ktoś wie o co chodzi?
  • phoenixcontact
    Krawiecow
    Level 12  
    Problemow moze byc wiele , np:
    -puste tusze
    -skonczyla sie jej "waznosc"
    Sprawdz na forum sa programy do resetowania chipów.
    POZDRAWIAM
  • phoenixcontact
    kosmita
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Krawiecow wrote:
    Problemow moze byc wiele , np:
    -puste tusze
    -skonczyla się jej "waznosc"
    Sprawdz na forum sa programy do resetowania chipów.
    POZDRAWIAM

]
    oj raczej nie moim zdaniem i zdaniem service manuala to błąd przepełnienia absorbera tuszu (tzw pampersa) amigamp zerknij do FAQ Drukarki tam jest program do resetowania
    amigamp
    Level 11  
    Jeżeli masz na myśli program SSC Service Utility to nic z tego. Drukarka ma port LPT i jakakolwiek opcja w tym programie zwraca mi błąd (w wolnym tłumaczeniu - "drukarka jest wyłączona lub inny błąd). To samo jest zresztą z C82 na LPT, na USB wszystko działa już normalnie. Podejrzewam przepełnienie pampersa ale jak w tym wypadku go zresetować drukarka przecież nie ma USB.
    areksuchodolski
    Level 16  
    witam prawdopodobnie bedzie ten pampers. mialem podobny problem, migaly diody, nie pamitam tyljko ktore, trzeba bylo uzyc programu serwisowego do tego celu.
    amigamp
    Level 11  
    Witam
    Dzięki, sprubuję
    Jak się uda, dam znać
    amigamp
    Level 11  
    Witam
    Pobrałem plik "c41_c42.exe" - pomogło. To rzeczywiście był przepełniony pampers. Dziekuję i polecam się na przyszłość
    Adik1
    Level 1  
    Mam ten sam problem z mrugającymi diodami. Pobrałem plik "c41_c42.exe" i nie mogę z niego skorzystać, po wpisaniu danych wyskakuje info "cannot open port" w programie widnieje napis "for win98" ja mam XP, drukarka wyświetla komunikat BŁĄD KOMUNIKACJI oraz "Sprawdź wszystkie połączenia i upewnij się, czy wszystkie urządzenia są włączone. Jeżeli w czasie drukowania zostało wyłączone zasilanie, anuluj zadanie drukowania. Jeżeli to nie poprawi błędu, zapoznaj się z dokumentacją drukarki". Co mam robić?
    Rafał100
    Level 12  
    Adik1 wrote:
    Mam ten sam problem z mrugającymi diodami. Pobrałem plik "c41_c42.exe" i nie mogę z niego skorzystać, po wpisaniu danych wyskakuje info "cannot open port" w programie widnieje napis "for win98" ja mam XP, drukarka wyświetla komunikat BŁĄD KOMUNIKACJI oraz "Sprawdź wszystkie połączenia i upewnij się, czy wszystkie urządzenia są włączone. Jeżeli w czasie drukowania zostało wyłączone zasilanie, anuluj zadanie drukowania. Jeżeli to nie poprawi błędu, zapoznaj się z dokumentacją drukarki". Co mam robić?

Musisz poprosic dobrego kilege (lub kolezanke) kory ma win 98 zeby ci pomogl. Zatachasz do niego swa drukare i po problemie
    rem-t
    Level 12  
    temat dosyć stary , ale może moje rady komuś się przydadzą.
    Miałem problem z przepełnionym "pampersem" w C42sx i komunikatem błędu - "drukarka nie jest podłączona, lub program jej nie widzi" - nie pamiętam już , kiedy uruchamiałem program SSC SERVICE.
    Za nic nie pomagało szybkie włączanie drukarki i i inne cuda.
    Naprowadził nie jakiś post, że Epson sam usuwa sterowniki (!), nie wiem ile w tym prawdy , ale ...
    zainstalowałem ponownie sterowniki do drukarki , no i program zadziałał bezproblemowo.
    Wcześniej drukowałem z tego samego kompa , wiec stery były zainstalowane poprawnie, ale jak widać ponowna instalacja drukarki pomogła)
    Uzyty program to SSC ver 3.10, system XP, drukarka EPSON C42sx( łącze LPT).
    Po wybraniu opcji: model drukarki i metoda połączenia , powinny pojawić się stany tuszu w pojemnikach ( jeśli tak się nie stanie wtedy program wyrzuca błąd komunikacji ), potem wybrać opcję RESET PROTECTOR COUNTER, i potwierdzić komunikat (oczywiście spawdzcie wcześniej że pampers jest suchy, bo inaczej katastrofa).
    Do zakończenia operacji trzeba wyłączyć i ponownie włączyć drukarkę.
    U mnie zadziałało.
    I jeszcze jedno nie młody już Epson C42 bije na głowę w jakości wydruku mojego Lexmarka - nie wspominając już o zamiennikach.