Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z uruchomieniem PC Compaq

23 Paź 2004 21:19 8188 33
  • Poziom 26  
    Mam problem z uruchomieniem Pc firmy Compaq. Sprzet, jest stary, używany, dostałem go od kumpla. Na obudowie pisze compaq deskpro.

    CPU to PII350 na slot1 montowany poziomo, płyta główna nieznana, ale to chyba patent compaq bo jest dzielona i ma pionowo wsadzany plater ze złączami PCI i ISA. Na pokładzie jest karta grafiki na AGP.

    Wizualnie wszystkie podzespoły ok, żadnych śladów upalenia czy wylanych elektrolitów, czy wybrzuszonych. Wygląda jak nówka.

    A teraz opis co się dzieje.

    Komputer dostałem bez włozonych pamięci SDram, bez HDD i bez flopa.

    Pierwsza próba uruchomienia nie dała rezultatu - zero reakcji. To znaczy reakcja jest - wentylatorki zaczynają się kręcić na sekundę i zamierają. Na płycie cały czas po włączeniu zasilania świeci się zielona diodka. Sytuacja się powtarza tzn. wentylatorki próbują zaskoczyć, zamierają, potem znowu. Bie odpala nic więcej, nie wchodzi do biosu, nie pika.

    Myślałem, że to jasne, że bez pamięci nie odpali. Więc potem włozyłem pamięci z innego kompa na 100% są sprawne. Zachowanie takie samo. Nie wchodzi do biosu, nie odpala, nie pika.

    Pomyślałem, że pewnie zasilacz jest uwalony. Wizualnie nie ma żadnych śladów. Ale jak podłączyłem inny zasilacz z drugiego kompa to objawy się zmieniły.
    Po włączeniu power zaskoczyły wiatraki i chodziły, ale komputer dalej milczał, zero pikania zero obrazu, nie wchodził do biosu.

    Tak samo z róznymi kościami pamięci (testowałem kilka).

    Próbowałem wyczyscić zworką CMOS - żadnych zmian.
    Wyjąłem też baterie od CMOSU i włożyłem po paru minutach - też żadnych zmian w zachowaniu.

    No i teraz się zastanawiam. Czy to zasilacz, czy jest uwalona płyta, czy może coś źle robię? Zamierzam jeszcze sprawdzić w drgim komputerze procesor, ale może macie jeszcze jakieś wskazówki?

    I jeszcze jedna rzecz mnie intryguje. Na tylniej ściance obudowy, obok zasilacza jest jakieś urządzenie podłączone do płyty głównej trzyżyłowym przewodem. Ma kształt prostopadłościanu z trzpieniem przechodzącym na wylot przez środek. Trzpień jest ruchomy, ma dwa położenia (wystające i wcisnięte), oba stabilne. Wygląda jakby przechodził przez cewkę albo elektomagnes. Nie wiem co to jest, jakiś zamek elektromagnetyczny? Do czego to służy? Jeśli ktoś wie to może się podzieli...
    [3.12.2020, webinar] Zagadnienia pomiarowe w nowoczesnej inżynierii materiałowej. Zarejestruj się
  • Poziom 33  
    Po pierwsze - Compaqi lubiały mieć czujnik otwarcia obudowy. Jak czujnik zadziałał sprzet nie odpalał.

    Po drugie dla świętego spokoju sprawdź procesor

    Po trzecie stawiam na pamięci. Maszyny markowe w tym także Compaq sa bardzo grymaśne jeśli chodzi właśnie o pamięci. Ja w takich sytuacjach zakładam pamięci dedykowane i mam pewność, że wówczas są to pamięci przeznaczone do tego typu maszyny i mają chodzić bez problemów.
  • Poziom 26  
    Nie mam dostepu do pamieci dedykowanych, ale spróbuję.

    Możliwe, że to coś co opisałem na końcu to właśnie czujnik otwarcia obudowy? Nie bardzo rozumiałbym jednak zasadę jego działania bo w obu położeniach trzpienia objawy były takie same...

    PS. Dlaczego przycisk "pomógł" pojawai się zarówno pod postem jak i w tej linii gdzie pozostał przyciski? To chyba błąd takie powielenie
  • Poziom 33  
    cortez_ napisał:
    Nie mam dostepu do pamieci dedykowanych, ale spróbuję.


    Podaj dokładny model, to Ci dobiore taką pamięć i podam tzw. part number.

    cortez_ napisał:
    Możliwe, że to coś co opisałem na końcu to właśnie czujnik otwarcia obudowy? Nie bardzo rozumiałbym jednak zasadę jego działania bo w obu położeniach trzpienia objawy były takie same...


    Objawy były takie same, bo z tego co opisałeś wygląda, że płyta nie startuje, więc kwestia działania czujnika jest drugorzędna w tej chwili

    cortez_ napisał:
    PS. Dlaczego przycisk "pomógł" pojawai się zarówno pod postem jak i w tej linii gdzie pozostał przyciski? To chyba błąd takie powielenie


    To sie nazywa ergonomia :D
  • Poziom 26  
    Jeszcze jedno mnie zastanawia - jak wyjasnić kwestię róznego zachowania przy róznych zasilaczach?

    Mam jeszcze plan przetestować ten zasilacz z drugim komputerem ale obawiam się czy jeśli jest walnięty to czy to jest bezpieczne.

    Wiesz na jakiej zasadzie działa ten czujnik zamknięcia obudowy i czy można go jakoś oszukać? Raczej wygląda mi na zamek elektromagnetyczny bo w obudowie jest wycięcie w które może wejść trzpień w górnym połozeniu i zablokować otwarcie obudowy.

    Jaki numer z płyty mam podać, żeby ją jednoznacznie zidentyfikować? jest naklejka z kodem paskowym i kilkoma numerami, poza tym kilka innych naklejek z innymi numerkami, na zewnetrznej obudowie nic nie ma.
  • Poziom 33  
    W róznych modelach Compaq różnie z tymi czujnikami było, więc trudno mi sie wypowiedzieć jednoznacznie nie znając modelu tego sprzętu.

    Dokładne oznaczenie modelu powinno być gdzieś na obudowie zwykle w podstaci nalepki. Pisałeś, że jest to model DESKPRO więc juz jest blisko. Do pełni szcześcia brakuje mi ciągów znaków znajdujących sie po słowie DESKPRO

    Na obecnym etapie zasilacz zostaw w spokoju.

    P.S.
    Procesor sprawdziłeś ??
  • Poziom 16  
    Zasilacz do compaq jest wewnątrz taki sam jak w PC . Ale wtyk do płyty może być inne .Zasilacze do COMPAQ nie pasują do pc i na odwrót.
  • Poziom 22  
    1' Compaq opisuje swój model na naklejkach z boku i z tyłu obudowy taki cyfrowo znakowy ciąg odczytaj i podaj go będzie wiadomo z jakim stworem mamy do czynienia.

    2' Mówisz DeskPro i CPU 350 a więc SDRAM-y muszą być 100MHz (ostatecznie 133) - ale tylko markowe (Kingston), jednostronne i CL3.
  • Poziom 26  
    Na dnie obudowy pod spodem sa dwie nalepki:
    Na jednej jest nazwa producenta, duzo napisów o jakiś patentach, a potem mały napis series pd1005
    Potem znowu duzo tekstu, jakieś znaczki i na dole dwa japońskie czy chińskie znaki i numer 3872c783

    Druga nalepka ma dwa kody paskowe i dwa numery: 179083-001 i CT: 817360A69GLGUU

    Przydałaby sie może instrukcja opisująca konfiguracje i np. pamięci.

    Sprawdzałem na SDRAMach 133MHz (innych nie mam), niestety nie firmowe, ale nie sądze żeby to mogło byc krytycznie istotne (tzn jesli bi nie pasowały tej płycie to przynajmniej by sie uruchamiała i np. widziała tylkopołowę ramu, albo wieszała) tu sie nie uruchamia nijak.

    Wtyk zasilacza do płyty jest identyczny jak w innych zasilaczach ATX.
  • Poziom 29  
    1.Zielona dioda na płycie - napięcia OK.
    2.Pamieci - jak masz to KINGSTON (powinny mu sie spodobać) jest bardzo wybredny jak wspominali moi przedmówcy.
    3.Czujnik otwarcia _jak wspominali moi przedmówcy.
    4.Ile pisków i jakich wydaje głośnik.
  • Poziom 16  
    Witam,
    - z opisu wynika, że wewnątrz obudowy jest zamontowany zamek
    elektromagnetyczny.
    Jest on sterowany z poziomu biosu komputera i blokuje pokrywę
    obudowy (nie da się jej zdjąć w prosty sposób, gdy jest zablokowany).
    Nie ma on związku ze startem komputera.
    - jeśli zasilacz jest zakończony normalnym wtykiem ATX to można go
    sprawdzić bez podłączenia do komputera (w niektórych maszynach
    typu slim były montowane zasilacze z innym wtykiem i innym rozkładem
    wyprowadzeń).
    - musisz ustalić typ komputera; jeśli nie ma naklejki na obudowie
    to na płycie głównej musi być jakiś symbol.
    Compaq ma bardzo dobre wsparcie techniczne na swoich stronach www,
    więc jest duża szansa na odnalezienie instrukcji do komputera.

    http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Product.jsp?
    prodTypeId=12454&prodCatId=82702&locale=en_US&taskId=120

    - co do pamięci, to płyty Compaq są dość wybredne.
    Rodzaj modułu zależy od chipsetu płyty; przy BX musi być to moduł
    dwustronny (na jednostronnym nie wystartuje), przy LX/EX powinna
    uruchomić się na jednostronnym, ale będzie miała słabą wydajność.
    - być może jest uszkodzona karta graficzna na płycie; spróbuj
    zainstalować kartę VGA w slocie PCI lub ISA i podłączyć do niej monitor.

    Pozdrawiam - BS
  • Poziom 22  
    1' Sądząc po numerze (takie mam wrażenie: mówię z pamięci, to historie sprzed ok 6 lat) to ten Compaq pierwotnie miał inny procesor: inne ustawienie mnożnika i częstotliwości. Na płycie powinny być DIP-switche do ustawienia krotności i częstotliwości podstawowej. Powinien być też nadrukowany opis przy jakim przełączeniu jaka krotność. A potem matematyka coś jak 100*3.5=350. Dopiero przy poprawnym ustawieniu taktowania procesor ci ruszy.

    2' Co do wsparcia dla COMPAQ-a to odkąd go łyknął HP stało się bardzo cieniutkie. Ale od czego jest ELEKTRODA !!

    3' Co do pamięci jednostronnych - faktycznie zależy to od chipsetu płyty. Ja mówiłem na podstawie zegara CPU: 350 - czyli Compaq z roku 1996.

    Popróbuj ustawienia częstotliwości.
  • Poziom 26  
    Płyta nie wydaje żadnych dźwięków.

    Chipset to Intel FW82443BX

    Zrobiłem kilka testów z procesorami i nie mam zbyt dobrych wyników.

    Po włożeniu tego PII do innej płyty (wytestowany i działający system), nie odpala się. Zero reakcji, zero pikania. Próbowałem zmieniac ustawienia częstotliwości a nawet zerowac bios - nie pomaga. Normalnie na tamtej płycie jak się wciśnie insert przy starcie to uruchamia się z ustawieniami fabrycznymi procesora pomijając to co się wpisało w biosie. I zawsze działało na wielu różnych prockach. A z tym PII nie chce :(

    Włozyłem do płyty z tego compaq inny procesor Celerona 400 - żadnych zmian, nie chce się odpalic, czy to z pamięciami czy bez. Nic żadnego pikania. Zmieniałem ustawienia częstotliwości zworkami na płycie, ale bez rezultatu.

    A dipswitche na płycie ustawiają chyba mnożnik, próbowałem róznych ustawić w tym compaqu, albo z PII albo z celeronem i nic.
    Aż nie che mi sie uwierzyc, że może być na raz uwalony i CPU i płyta... może coś źle robię?
  • Poziom 22  
    cortez_ napisał:

    1' A dipswitche na płycie ustawiają chyba mnożnik, próbowałem róznych ustawić w tym compaqu, albo z PII albo z celeronem i nic.

    2' Aż nie che mi się uwierzyc, że może być na raz uwalony i CPU i płyta... może coś źle robię?


    Czytaj najpierw to co napisane większymi literami. Tego co pisane maczkiem może na razie nie czytaj.

    Ad 1' Powinieneś jeszcze znaleźć switche do ustawienia częstotliwości podstawowej (coś jak FSB) 66Mhz, 100Mhz, 133Mhz i znając mnożniki ustawiać właściwą częstotliwość CPU.

    Ad 2' Jeżeli ten Compaq przeszedł pad zasilacza to scenariusz mógł być taki że padły najwrażliwsze elementy procesor i płyta, może dlatego nie masz w nim pamięci, dysku i flopa.
  • Poziom 26  
    Z tego co wiem od poprzedniego własciciela komputer działał (ciężko stwierdzić czy coś mu się jednak nie stało). Pamięci zostały wyciagnięte przez kogoś i włozone do innego sprzętu (może to była jedyna działająca częśc z tej maszynki?)

    Na płycie są dipswitche przy których pisze frequency setting, ale tabelka nadrukowana obok sugeruje że to raczej ustawianie mnoznika, bo przy kazdeym ustawuieniu mają dwie wartości dla @66 i @100

    Żadnych innych zworek czy dipów nie ma :(

    Ponawiam pytanie, jak w tej sytuacji sprawdzic czy nie jest padnięty zasilacz bez ryzyka że mi skopci jakiś zprawny sprzęt?

    PS. zaraz się okaże że z całego tego żelastwa zostanie sprawna tylko obudowa :(
  • Poziom 22  
    Podstawową metodą sprawdzenia zasilacza jest pomiar napięć.
    W twoim kompie jest prawdopodobnie jeden z wynalazków Compaqa czyli jakaś ichnia wersja ATX-a ale szyta inaczej. Niestety w tej chwili nie mam dostępu do dokumentacji serwisowej Compaqa aby Ci coś więcej powiedzieć na temat szycia i napięć. Może takimi informacjami dysponuje specjalista o loginie TONI_2003. Spróbuj zapytać go wysyłając do niego prywatną wiadomość.
  • Poziom 33  
    :arrow: cortez_

    Niestety cyferki które podałeś nie wskazują na konkretny model. Więc zapewne coś przeoczyłeś i nie podałeś wszystkiego.

    Jeśli nie podasz dokładnego modelu tego sprzętu, nie bede w stanie Ci pomóc.

    Może przy ustaleniu modelu, przyda Ci sie to http://h30094.www3.hp.com/memoryconfig.asp?cat=&mfgselect=&mfg=HP

    To jest taki konfigurator pamięci, ale nie na polskie realia - jednak moze naprowadzi to na właściwy trop w ustalaniu modelu tej maszyny ;)
  • Poziom 43  
  • Moderator Samochody
    Piszesz, że wyjmowałeś baterię ale czy ją wymieniłeś? Miałem identyczne objawy na komputerze w którym padła bateria... trochę to dziwne ale z rozładowaną baterią w ogóle nie chciał się włączyć.
  • Poziom 26  
    Bateria sprawdzona, daje dobre napięcie, nie wymieniałem więc (z reszta nie mam na podmiane)

    Po włączeniu zasilania świeci się wewnetrzna dioda na płycie, diody na klawiaturze nie pala się i nie błyskają.

    Jak wspominałem wczesniej po podłaczeniu drugiego zasilacza świeciła się dioda power i nie odpalał dalej.

    Mam jeszcze plan żeby sprawdzić sprawny zasilacz i sprawny procesor z ta płytą. Moze padł i CPU i PSU ale płyta dalej chodzi.

    Zastanawia mnie jedno. Na jednym (tym sprawnym) zasilaczu odpaliły wentylatory. Na tym starym (oryginalnym) wntyalotyr zaczynał choddzic a potem jakby sie wyłączał tak jakby dostawał impulsy napięcia co 1-2 sekundy.

  • Poziom 16  
    witam
    niestety musze cie chyba troszke zasmucic :?
    compaq i standartowy pc maja takie takie same wtyki ale inne wyprowadzenia (widac na oko ze sa zdecydowanie inne kolory kabli )
    wiec przypuszczam ze najpierw nie wstal ze wzgledu na zastosowanie zlej pamieci a po twojej wymianie zasilacza na pc-towskiego , to juz chyba nie ma co wstac :|
    dla pewnosci podaj rozklad wyprowadzen (kolory) na wtyku atx, to powiem ci jak odpalic ten zasilacz bez plyty (ewentualnie w razie potrzeby lezy mi tu pare sprawnych takich "nietypowych")
    pozdr domel


    "SZCZEGOLY TWORZA DOSKONALOSC"
  • Poziom 26  
    No nie wiem. Po podłaczeniu z powrotem starego zasilacza objawy się nie zmieniły...

    Wtyczka taka jak w załączniku kolory kabli wh numerów pinów po kolei:
    1 -brąz
    2 - brąz
    3 - niebieski
    4 - brąz
    5 - czarny
    6 - czarny
    7 - biały
    8 - czerwony
    9 - czarny
    10 - czarny
    11 - czarny
    12 - czerwony
    13 - czarny
    14 - szary
    15 - żółty
    16 -fioletowy
    17 - czerwony
    18 - zielony
    19 - czerwony
    20 - pomarańczowy
  • Moderator
    Witam ! ... kolego cortez_ napisałeś do mnie na PW. Więc spróbuję rozwiązać Twój problem powiedzmy na moją skromną logikę .Wiem że firma ta robi wszystko by to co jest stosowane u nich nie pasowało dla konkurencji i z reguły na odwrót też . Sądzę że nie będę wnikał czy coś na tej płycie czy sama płyta jest dobra . Zostanę przy samym zasilaczu jakkolwiek tutaj sprawa jest też nie wąsko pogmatwana jako że gdybym miał ten zasilacz u siebie to byłaby inna sprawa , a tak to będę gdy bał. Zaznaczam że nie jestem pewien czy sam zasilacz jest sprawny ale podejdźmy do tego tak jak by tak było tym bardziej że będziemy go sprawdzali bez komputera . Proponuję jednak zacząć od sprawdzenia miernikiem czy kolory kabli na zasilaniu np. HD ( tu musi być standard ) odpowiadają na jego wtyku do płyty głównej . Masz też oryginalny zasilacz ATX ( standard ) porównaj obie w tyczki już będziesz wiedział gdzie masz i czy masz dwa napięcia na obu w tykach oczywiście będziesz wiedział też gdzie i jakie kolory ma GND . Jeśli te trzy kolory będą się zgadzały na obu w tykach powiedzmy nie tyle kolory ale miejsca w jakich występują na złączu ATX . Zakładam że już wiesz gdzie jest GND więc podłączasz do zasilacza napięcie i miernik podłączasz jedną końcówką do GND a drugą szukasz miejsca przewodu ON/OFF ( normalnie to jest przewód zielony około +5V ) jeśli to napięcie z najdziesz zwierasz go i zasilacz o ile nie potrzebuje do startu obciążenia oraz gdy jest sprawny powinien wystartować . Następnie porównasz sobie wszystkie napięcia czy są prawidłowe wartości oraz czy każde z nich jest na odpowiednim miejscu tak jak w tym normalnym zasilaczu i to tyle . Można by jeszcze podpiąć ten zasilacz od strony zasilania poprzez żarówkę w piętą szeregowo do jednej linii zasilania to też może zaowocować jakimś wnioskiem w sytuacji gdy żarówka będzie świecić pełnym blaskiem dowiesz się ze zasilacz jest uszkodzony . podłączasz Żarówka powinna tylko błysnąć oraz następnie zgasnąć lub ledwo się żarzyć ( 40 do 60 W ). Myślę że nie będzie to jakieś inne rozwiązanie Compaqa i powinno już być wszystko wiadome . Pozdrawiam i życzę rozwiązania bez większych problemów . :wink:
  • Poziom 2  
    Z tymi zasilaczami do nie do końca tak. Ja ma w moim domowym PC zaislacz Compaqa i pasuje bez probelmu. Standard ATX zasilacza jest zazwyczaj taki sam, chociaż Compaq miał różne wynalazki. Jak byś dokładnie podał numer seryjny to dało by się odszukać model i wtedy łatwiej cos pomóc.
    Ja osobiście stawiam na procek albo płytę. Jak by pamięć byla niewłaściwa to by mrógał diodą na klawiaturze i wydawał dżwięki
  • Poziom 21  
    cortez_ napisał:
    I jeszcze jedna rzecz mnie intryguje. Na tylniej ściance obudowy, obok zasilacza jest jakieś urządzenie podłączone do płyty głównej trzyżyłowym przewodem. Ma kształt prostopadłościanu z trzpieniem przechodzącym na wylot przez środek. Trzpień jest ruchomy, ma dwa położenia (wystające i wcisnięte), oba stabilne. Wygląda jakby przechodził przez cewkę albo elektomagnes. Nie wiem co to jest, jakiś zamek elektromagnetyczny? Do czego to służy? Jeśli ktoś wie to może się podzieli...


    Witam !

    Pisząc ten list uzywam Compaq'a deskpro. Elektromagnes którym miszesz ma za zadanie uniemozliwić otwarcie obudowy osobom postronnym, w BIOSie jest opcja zamknięcia i otwarcia. Jak zamkniesz i zabezpieczysz bios hasłem to po zamknięcu obudowy bedziesz musiał uzyć łomu aby dostać się do środka.

    VSS

  • Poziom 16  
    witam ponownie
    przepraszam za brak odzewu :oops: nie bylo kiedy siasc spokojnie przy kompie :)
    co do zasilacz kolega TONI_2003 napisal juz prawie wszystko wiec w tym temacie nie mam co pisac
    jedyne co moge poradzic(jesli zasilacz jest ok) to wyjmij ta przelotke na PCI i ISA (bez niej tez moze pracowac) nie podlaczaj zadnych napedow, procesora ,pamieci i sprawdz czy na oryginalnym zasilaczu cos uleglo zmianie (wentylator powinien pracowac).
    sprawdz procesor na innym kompie i szukaj pamieci (niekoniecznie firmowych) ale koniecznie pc-100
    jesli te zabiegi nie przyniosa rezultatow tzn ze plyta odeszla w "zaswiaty" (zapal za nia lampke ;) )
  • Poziom 26  
    Na moje oko laika zasilacz jest walnięty. Daje te +5V standby, ale poza tym jest martwy, jak uda mus się zaskoczyć to w przyłączu HDD na linii +12V daje co sekundę impulsy +5-6V a na linii +5V impulsy +2,5 V Nie udało mi sie go odpalić bez podłączenia do płyty. Ale wydaje mi sie że jego miejsce to smietnik

    I jeszcze jedno.
    Do rozpiski dwa posty wyżej. Rozkręciłem zasilacz i z opisów na płytce wnioskuję że:
    Kable czarne = GND
    Zielony = +5V (standby)
    Pomarańczowe = +12V
    Czerwone = +5V
    Brązowe = +3,3
    Szary jest pisany jako AUX GND
    Niebieski = -12V
    Fioletowy = Fan OFF (?)
    Biały = SO (?)
    Żółty = -5V

    Czy ktos może powiedzieć jak to się ma do standardu?