Witam, kilka miesięcy temu postanowiłem zrobić wygodny i prosty w obsłudze zbiór kalkulatorów dla i dekoderów oznaczeń elementów. Dzisiaj projekt jest już dość dobrze rozwinięty i zawiera kilka interesujących funkcji, dlatego postanowiłem go tutaj zaprezentować.
Zdecydowałem się nie robić kolejnego programu do ściągnięcia i zainstalowania na komputerze bo często obliczenie czy zdekodowanie oznaczeń jest potrzebne tylko jeden raz. Odpada też robienie aktualizacji programu po dodaniu do programu nowych funkcji - wystarczy wejść na stronę kalkulatora i wszystko tam jest.
Strona jest zoptymalizowane pod względem wygody użytkownika - działania są wykonywane bez przeładowywania. Zrezygnowałem z wykorzystywania przycisków typu "oblicz" na rzecz automatycznego podawania wyniku jeśli to możliwe. Podejście do wykonywania obliczeń często jest też inne niż w zwykłych programikach np. w kalkulatorze do prawa Ohma wystarczy podać dwie wartości, a kalkulator obliczy niewiadomą. Podobny mechanizm jest często używany w innych kalkulatorach.
Oto lista dotychczas wykonanych kalkulatorów:
Kod paskowy rezystorów
Kod rezystorów SMD
Rezystor do LED
NE555 - Tryb monostabilny
NE555 - Generator astabilny
Zamiana jednostek
Prawo Ohma
Szeregi wartości
Oznaczenia kondensatorów
Nie jest tego jeszcze strasznie dużo, ale co jakiś czas dodaję następne, więc zapraszam do odwiedzania strony.
Co o tym sądzicie? Jakie kalkulatory i dekodery warto by jeszcze dodać?
Pozdrawiam.
Cool? Ranking DIY