Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kalkulatory i dekodery oznaczeń dla elektroników online

BTomasz92 20 Feb 2011 16:03 18320 21
NDN
  • Kalkulatory i dekodery oznaczeń dla elektroników online

Witam, kilka miesięcy temu postanowiłem zrobić wygodny i prosty w obsłudze zbiór kalkulatorów dla i dekoderów oznaczeń elementów. Dzisiaj projekt jest już dość dobrze rozwinięty i zawiera kilka interesujących funkcji, dlatego postanowiłem go tutaj zaprezentować.

Zdecydowałem się nie robić kolejnego programu do ściągnięcia i zainstalowania na komputerze bo często obliczenie czy zdekodowanie oznaczeń jest potrzebne tylko jeden raz. Odpada też robienie aktualizacji programu po dodaniu do programu nowych funkcji - wystarczy wejść na stronę kalkulatora i wszystko tam jest.

Strona jest zoptymalizowane pod względem wygody użytkownika - działania są wykonywane bez przeładowywania. Zrezygnowałem z wykorzystywania przycisków typu "oblicz" na rzecz automatycznego podawania wyniku jeśli to możliwe. Podejście do wykonywania obliczeń często jest też inne niż w zwykłych programikach np. w kalkulatorze do prawa Ohma wystarczy podać dwie wartości, a kalkulator obliczy niewiadomą. Podobny mechanizm jest często używany w innych kalkulatorach.

Oto lista dotychczas wykonanych kalkulatorów:
    Kod paskowy rezystorów
    Kod rezystorów SMD
    Rezystor do LED
    NE555 - Tryb monostabilny
    NE555 - Generator astabilny
    Zamiana jednostek
    Prawo Ohma
    Szeregi wartości
    Oznaczenia kondensatorów
    Nie jest tego jeszcze strasznie dużo, ale co jakiś czas dodaję następne, więc zapraszam do odwiedzania strony.

Co o tym sądzicie? Jakie kalkulatory i dekodery warto by jeszcze dodać?

Pozdrawiam.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    BTomasz92
    Level 16  
    BTomasz92 wrote 131 posts with rating 13, helped 18 times. Been with us since 2008 year.
  • NDN
    S1
    Level 16  
    A co z oznaczeniem rezystorów SMD wg.systemu EIA96 np.wartość 67B to 4,87k 1%, a kalkulator je nie rozpoznaje.
    BTomasz92
    Level 16  
    Najwyraźniej o EIA96 zapomniałem a paradoksalnie do tego systemu oznaczeń dekoder może przydać się najbardziej bo opór nie wynika wprost z tego, co jest napisane na rezystorze - trzeba zajrzeć do tabeli . Jutro napiszę obsługę oznaczeń wg. tego standardu. Dzięki za przypomnienie o tym standardzie :).
  • NDN
    pawel1029384756
    Level 21  
    Podoba mi się ten kalkulator rezystorów do LEDów, ale fajnie jak by tam jeszcze wyliczał moc rezystora, bo ktoś niedoświadczony może wziąć typowy 0,25W, a potem się dziwić, że się z niego dymi. Dosyć często jak mamy jakąś kontrolkę zasilania, to mamy spory spadek napięcia na rezystorze i w efekcie też dużą moc.

Ogólnie strona fajna, ale musi się jeszcze rozwinąć.
    BTomasz92
    Level 16  
    S1: Kalkulator już rozpoznaje oznaczenia EIA-96.

pawel1029384756: Dodałem wyświetlanie wymaganej mocy rezystora, to akurat było dużo prostsze i szybsze do zrobienia.

A czy macie konkretne propozycje nowych kalkulatorów do dodania?
    Uxlin
    Level 13  
    BTomasz92 wrote:
    A czy macie konkretne propozycje nowych kalkulatorów do dodania?

Mógł byś dodać kalkulatory do obliczania parametrów transformatorów. Mam na myśli moc, ilość zwojów itp.
    BTomasz92
    Level 16  
    Transformatory (szczególnie ich projektowanie) to dosyć szeroki temat i jest tam sporo skomplikowanych rzeczy, ale dodanie kalkulatorów dla tzw. przekładni transformatorowej czy mocy w znaczeniu P=U*I nie powinno być problemem i zagoszczą one pewnie w serwisie w ciągu kilku dni.
    MATEO XXX
    Level 16  
    Myślę że mógłbyś dodać kalkulator łączenia kondensatorów szeregowo i równolegle i rezystorów .
    BTomasz92
    Level 16  
    Dodałem właśnie nowy kalkulator do obliczania mocy wraz z różnymi przekształceniami wzorów (łącznie 9) - kalkulator mocy

Inne powinny pojawić się w następnych dniach jeśli czas pozwoli.
    naelektryzowany
    Level 17  
    Zapowiada się ciekawie niestety, przeglądarka wywala 404 na twoich stronach.
    BTomasz92
    Level 16  
    Akurat od wczoraj przenosiłem stronę na nowy serwer, teraz już powinno działać poprawnie.
    naelektryzowany
    Level 17  
    Już działa, kalkulatorek bardzo przejrzysty, do wad zaliczyć trzeba niestety to, że czasem się przycina, ale to chyba wina mojego przestarzałego PCta. Do pełni wszystkiego brakuje tylko kalkulatora Uo dla LM317 i mógłbym pozbyć się "asystenta elektronika"...no prawie :)
    BTomasz92
    Level 16  
    Kalkulatory dla LM317 też kiedyś pewnie będą, a co do przycinania się - na słabym sprzęcie faktycznie może być niewesoło bo kalkulator sprawdza czy można coś obliczyć i ew. oblicza po każdej zmianie wprowadzonej w polach. Wygodne, ale i trochę czasu procesora wymaga.
    BTomasz92
    Level 16  
    Uxlin wrote:

Mógł byś dodać kalkulatory do obliczania parametrów transformatorów. Mam na myśli moc, ilość zwojów itp.

Napisałem właśnie kalkulator do obliczania przekładni transformatora i rzeczy z nią związanych (napięcia, ilość zwojów) - kalkulator przekładni transformatora. Mam nadzieję, że o to chodziło :)
    grabie2
    Level 11  
    W wyliczaniu rezystorów można by dodać od razu wypisywanie kodu barwnego, a poza tym fajnie by było, jakby uzupełniało wartości na prezentowanych schematach
    BTomasz92
    Level 16  
    grabie2 wrote:
    W wyliczaniu rezystorów można by dodać od razu wypisywanie kodu barwnego, a poza tym fajnie by było, jakby uzupełniało wartości na prezentowanych schematach

Dzięki za dwa ciekawe pomysły. Drugi raczej nie doczeka się realizacji - zmienianie zawartości obrazków ze schematami jest problematyczne ze względów technicznych (chyba, że chodzi Ci o coś innego), ale wypisywanie od razu kodu barwnego i innych może być dobrym pomysłem. Może w formie dymków po najechaniu na podawany opór?
    3-2-1-zwarcie
    Level 12  
    A jak poradzić sobie z rozszyfrowaniem parametrów kondensatorów ceramicznych SMD, które nie posiadają żadnych oznaczeń ?

Czy może ktoś wyjaśnić dlaczego rezystory SMD, które mają podobne rozmiary jak ww. kondensatory, posiadają oznaczenia liczbowe rezystancji a po ich gabarytach określić można ich moc - i w ten sposób bez specjalnych przyrządów łatwo ustalić najważniejsze parametry ?
    W przypadku ceramicznych kondensatorów SMD, które z niewiadomych dla mnie przyczyn pozbawione są jakichkolwiek oznaczeń dopiero specjalnym miernikiem określić można pojemność, a jak odgadnąć napięcie robocze ?
    kopppl
    Level 13  
    Kalkulator trafo nie działa na telefonach troche szkoda ale tak to genialny pomysł.
    Brawo!
    BTomasz92
    Level 16  
    Prawdę mówiąc powoli przygotowuję następną wersję kalkulatorów, nie tylko z dziedziny elektroniki + przelicznik jednostek i ona już bez problemu działa na w miarę nowoczesnych telefonach :).