Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lexmark Z515 - Nagle przestała działać po kilku regeneracjac

levybike 20 Lut 2011 19:27 1932 11
  • #1 20 Lut 2011 19:27
    levybike
    Poziom 9  

    Witam,

    Użytkuję ową drukarkę od ponad miesiąca, jako iż nie miałem cartdridży do niej, to zakupiłem na allegro (oryginalne 16 i 26, aczkolwiek regenerowane, warto dodać, że były resetowane - miernik poziomu tuszu zaczynał od pełnego). Drukując wiele stron, ze sporą ilością kolorowych obrazków, pomyślałem o zakupie tuszy w butelkach. Po skończeniu się tuszu, napełniłem kolorowy ponownie i znów mogłem cieszyć się drukowaniem (oczywiście wskaźnik tuszu pokazuje niski stan tuszu). Po (chyba) 3 dolaniu tuszu Lexmark wydrukował mi kilkadziesiąt stron, po czym przestał drukować kolorowo. Wymienię w pkt. co zrobiłem, aby rozwiązać problem:

    1. Dolałem ponownie, ale to nic nie dało. Po przyłożeniu papieru toaletowego, 3 kolory ładnie się odbijają, więc nic nie jest zachnięte.
    2. Przeczyszczenie styków - także nic.
    3. Przeinstalowanie sterowników, niestety nic nie pomogło.

    Dodam, że nawet po wyjęciu naboju, drukarka pokazuje jakby nadal był załadowany - dziwne. Oprócz kolorowego mam także, czarny, który póki co, nadal działa. Czyżby to jakaś blokada w lexmarku? W innych postach wyczytałem, iż drukarka blokuje pojemniki dzięki numerowi seryjnemu. Niektórzy opisywali, że można zresetować pamięć drukarki, wkładając 5 innych pojemników, dzięki czemu numery seryjne zostaną skasowane (pamieć działa na 5 cartdridży).

    Pozdrawiam i liczę na odpowiedź,

    levybike

    PS Zapomniałem jeszcze o jednym fakcie. Gdy drukowałem ostatnią stronę w kolorze to drukarka stopniowo co raz słabiej zaczęłą drukować obrazek - przejście to miało około 3 cm długość kartki.

    0 11
  • #2 20 Lut 2011 19:51
    merkurus
    Poziom 21  

    Te wkłady nie mają chipów więc nic nie blokuje można "uzupełnić" zaznaczając w oprogramowaniu że to jest nowy wkład a to że nie drukuje to wina wkładu trzeba wymienić pozdrawiam

    0
  • #3 20 Lut 2011 19:55
    levybike
    Poziom 9  

    Ok, ale czemu nagle przestał działać, podczas drukowania strony? Czym może to być spowodowane?

    0
  • #4 20 Lut 2011 20:01
    endriuf
    Spec od drukarek

    W Lexmarkach niestety przysychają i zapowietrzają się dysze. Ważna jest jakość dolewanego tuszu. Ja sobie darowałem regenerację tych kartridży. Kup płyn udrożniający i włóż na godzinę. Powinno pomóc. Użyłeś klipsa do odessania tuszu?

    0
  • #5 20 Lut 2011 20:09
    levybike
    Poziom 9  

    Tusz jest tzw. "no name" z allegro. Klipsa zapomniałem użyć niestety. Twierdzisz, że dysza może być zapowietrzona, ale wtedy (chyba) po przyłożeniu papieru toaletowego do głowicy, nie pojawiłyby się kolorowe plami (niebieski, czerwony, żółty). Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić.

    0
  • #6 20 Lut 2011 21:53
    konmaj
    Spec od drukarek

    Ja bym podejrzewał, że padła elektronika w kolorowym kartridżu - te drukarki są dość prymitywne i czasem nie sygnalizują uszkodzenia kartridża.

    0
  • #7 20 Lut 2011 23:03
    levybike
    Poziom 9  

    Witam ponownie,

    Poradziłem sobie z problemem, aczkolwiek "paradoksalnie" nie wiem co dokładnie pomogło. Przeczyściłem płynem wszystko ze 2 razy, aczkolwiek później zauważyłem, że taśma ze stykami odkleiła się w jednym miejscu (bardzo niewielki fragment). Ów ten fragment znajduje się poniżej koloru żółtego i miejsce, w którym się łączy, było oznaczone znakiem + lub krzyżykiem. Także, nie wiem co dokładnie pomogło, więc proponuję jeszcze nie zamykać wątku, ponieważ problem się może powtórzyć.

    Pozdrawiam,

    0
  • #8 21 Lut 2011 16:43
    levybike
    Poziom 9  

    Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tematu. Czy możliwe jest aby zapowietrzony tusz odbijał ślady kolorów na bibule?

    0
  • #9 21 Lut 2011 18:03
    merkurus
    Poziom 21  

    Bo właśnie się przepaliła grzałka we wkładzie takie bywają objawy. Jak jest zapowietrzony to nie ma odcisku,

    0
  • #10 21 Lut 2011 18:08
    levybike
    Poziom 9  

    Najciekawsze jest to, że wczoraj opisywałem problem, pokombinowałem, zadziałało i dziś znowu to samo. Na pewno kupię nowy wkład, ale zastanawia mnie o co tu chodzi. Tusz jest, po przyłożeniu papieru są ślady 3 kolorów. Po włożeniu do drukarki nic, zero koloru. Wydaje mi się, coś ze stykami (tusz widać, iż był długo eksploatowany). Czyszczenie styków spirytusem, także nic nie daje.

    0
  • #11 21 Lut 2011 18:11
    merkurus
    Poziom 21  

    Uwierz na słowo długo już tym się zajmuję ja w tym nic dziwnego nie widzę pozdrawiam

    0
  • #12 21 Lut 2011 20:00
    levybike
    Poziom 9  

    Witam ponownie,

    Przed chwilą, po włożeniu kartdridża do drukarki, znowu zaczęła drukować na kolorowo... Nie spotkałem się jeszcze z takim dziwactwem... Jednak dziękuje wszystkim za zainteresowanie wątkiem.

    1