Mieszkam w Kuwejcie, gdzie odbieram z Hotbird pakiet Cyfry+ na HD tunerze Hivion 9000XP. Wszystko funkcjonowało swietnie. Jednak nagle od kilku miesięcy nie mogę odbierac programów TVP na tym tunerze. Są one w liscie programów, jednak kiedy na nie kliknę, ukazuje sie tylko info o tych kanałach, jednak nie ma ani vizji ani audio.
Jak podłączę nie HD-tuner, tzn. zwykły cyfrowy np. NHE BDR2600, funkcjonują bez problemu. W czym może być przyczyna ? Z góry dziękuję za pomoc.
Dziękuję, ale jak to zrobić ? W zasadzie po wyłączeniu tunera z prądu i ponownym włączeniu, lista powinna się aktualizować ? a oprogramowanie ? Trudno znaleść. Masz pomysł, jak ?
Lista aktualizuje się tylko na dekoderach firmowych C+! Oprogramowanie poszukaj na stronie producenta, w necie oraz na innych forach poświęconych dekoderowi Hivion.
Jeżeli nie znasz się na aktualizowaniu oprogramowania, na wgrywaniu list, a ponadto jeżeli nie posiadasz odpowiednich przewodów do takich zabaw to się za to nie bierz.
Jeżeli brakuje Ci tylko kilku programów możesz ręcznie je wyszukać.
Na tej stronie masz wykaz częstotliwości kanałów Cyfry +.
Wejdź w ustawienia tunera tam gdzie jest wyszukiwanie kanałów i jeżeli w Twoim tunerze jest wpisany transponder 10892 H to wybierz go i uruchom przeszukiwanie kanałów. Jeżeli sygnał masz w porządku to go powinieneś znaleźć wszystkie programy nadawane na tym transponderze (tj. Canal+ Polska, Canal+ Film, Kuchnia.tv, Ale Kino!, Hyper, ZigZap, TVP 1, TVP 2, Canal+ Sport Polska, Domo TV oraz być może tuner znajdzie jakieś inne zagraniczne kanały nadawane na tym transponderze).
Potem odnaleziony (zagubiony) kanał możesz tylko dodać do grupy ulubionych kanałów lub grupy kanałów C+ (w zależności od tego jakie masz utworzone grupy).
Powyższą operację powtarzasz kilka razy, aż odnajdziesz wszystkie brakujące kanały.
"Zaginione" kanały mogą występować na różnych transponderach. Wszystkie znajdzie na stronie, do której link Ci wcześniej podałem.
Ostatnia ważna rzecz. Może się zdarzyć, że jakiś kanał jest na nowym transponderze, który wcześniej nie istniał lub nie był zapisany w Twoim tunerze.
Należy wtedy wejść w opcje tunera - dodać nowy transponder, a potem go przeskanować.
Mam nadzieję, że napisałem wszystko przejrzyście. Jak coś to pisz na Priv lub na forum.
Powodzenia.
P.S.
Dobry hummus serwują Kuwejcie? Trochę mi go brakuje tutaj w Polsce? Na Bliskim Wschodzie spędziłem 14 miesięcy.
Dziękuję wszystkim serdecznie za próbę pomocy.
Roman_5000 dokładnie tak robiłem, jak mi radzisz. Zostaly znalezione, jednak kiedy poszedłem na konkretny kanał, nic nie widziałem i nic nie słyszałem, choć wszystkie parametry jak najlepiej się zgadzają. Prawdopodobnie Tyht ma rację, sygnał za słaby. Pytanie tylko dlaczego kilka miesięcy temu był OK. Pewnie gdzieś ktoś zrobił jakis update, bez należytego testowania i zdania sobie sprawy z konsekwencji, co niestety coraz cząściej się zdarza nawet w renomowanych Firmach. Niech użytkownik sam sobie pomoże, jeśli może lub niech kupi nowy sprzęt. Spróbuję jeszcze lepiej ustawić antenę. Hummus smakuje mi średnio, ale jest tu popularny.
Jeżeli kanały są na tej samej częstotliwości to znaczy, że przestawiła Ci się antena (jeżeli je wcześniej odbierałeś). Nie piszesz nic o wielkości anteny. Ja używałem tam 120cm.
✨ Użytkownik z Kuwejtu zgłasza problem z odbiorem programów TVP na tunerze HD Hivion 9000XP, mimo że inne kanały działają poprawnie na standardowym tunerze NHE BDR2600. Problemy zaczęły się kilka miesięcy temu. Użytkownicy sugerują aktualizację oprogramowania i listy programów, co jest możliwe tylko na dekoderach firmowych Cyfry+. Wskazano również na możliwość słabego sygnału jako przyczyny problemu, a także na konieczność sprawdzenia ustawienia anteny. Użytkownik zauważa, że wcześniej odbierał kanały bez problemów, co sugeruje, że mogły zajść zmiany w nadawaniu lub sygnale. Wygenerowane przez model językowy.