Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Beretta Ciao 18/24i spadające ciśnienie !!!!!

grzegorzwot 21 Feb 2011 14:54 8016 5
  • #1
    grzegorzwot
    Level 2  
    Witam



    Beretta Ciao 1/24i spada w nim ciśnienie. Opiszę jak i co i napiszę co zrobiłem do tej pory. Bardzo proszę o poradę.

    Zaczęło spadać ciśnienie na manometrze firmowym. Na początku spadalo trochę wiec dopuszczałem wody zaworem. Niestety kilka dni temu po nocce okazalo sie ze na manometrze jest zero w mieszkaniu zimno. Po przestudiowaniu postów na ten temat zrobiłem to co sugerowano czyli spr. ciśnienia w naczyniu wzbiorczym było 0,7 bar dopompowałem do 1 bar napełniłem piec i odpaliłem. Puki grzał bylo dobrze a jak sie studził ciśnienie spadało.
    Wygląd to tak że gdy grzeje to ciśnienie na piecu rośnie i w naczyniu rosnie a gdy sie studzi to i w naczyniu i na piecu spada.
    Odkamieniłem wymiennik, zamknąłem zawór dolotowy zimnej wody (własny hydrofor) i nic dalej jak rosnie temp wody w piecu tak i rośnie ciśnienie w naczyniu. Jak spada to spada. Dodam że w naczyniu po ostudzeniu utrzymuje się pierwotna wartosc zadana czyli 1,0 bar.
    Proszę o sprawdzone porady i od fachowców a nie pseudo-fachowców. Po czytaniu postów na temat cisnienia musialem sam to przestudiować zagadnienie.
    Po\drawiam czekam iz góry dziękuję.
  • #2
    ja-kenaj
    Level 26  
    Tak to wynika z prawa fizyki, że woda po podgrzaniu zwiększa swoją objętość tym samym wzrasta ciśnienie i odwrotnie. Jak "...dopuszczałeś wody" tzn., że masz nieszczelny układ.
  • #3
    grzegorzwot
    Level 2  
    hmmm Układ szczelny chyba ze nie wiem gdzie jest wyciek sprawdzałem wszędziei sucho. A po co jest naczynie wzbiorcze??????
  • Helpful post
    #4
    Piotr77777
    Heating systems specialist
    Napisze że ten typ tak na :)
    Sprawdź czy ten wężyk od naczynia do korpusu pompy jest drożny, dobrze przepłucz piec bo gdzieś syf się zatrzymał.
    Ciśnienie pompowałeś na zamkniętym układzie?
  • #5
    zybie
    Level 30  
    Wymontuj naczynie przeponowe i wtedy sprawdz ciśnienie
  • #6
    grzegorzwot
    Level 2  
    Nie mogąc się doczekać na odpowiedzi zrobiłem wcześniej co radziliście. Wężyk oczyściłem, oczywiście był zasyfiony jak nieszczęście ale "chyba" drożny. Spuściłem ciśnienie ze zbiornika, przy otwartym zaworze napompowałem 1 bar (chyba w tym układzie to za dużo ale....) następnie otworzyłem zawory napuściłem wody odpowietrzając układ (pompa) i załączyłem kociołek. Ciśnienie podczas grzania (u mnie max 60 stopni C) podniosło sie o 0,1 bar (miernik fabryczny) i puki co utrzymuje się.

    Za wszelkie porady serdecznie dziękuję.

    A propos.
    Czytając forum doszedłem do wniosku że część fachowców mówi tak niezrozumiałym dla laika językiem ze czasem uniemożliwia to wykorzystanie ich niewątpliwie dużej wiedzy. Może przy udzielaniu rad powinni pisać dwie :) jedną dla laików (łopatologia) a drugą zagmatwaną dla "swoich". Przecież forum jest po to również aby laicy mogli z ich wiedzy skorzystać.

    Pozdrawiam cała Elektrodę