Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Upadek laptopa - dziwne działanie systemu i przeglądarek

21 Lut 2011 17:11 2716 6
  • Poziom 8  
    Witam! Na wstępie chciałem zaznaczyć że temat zdecydowałem się założyć w dziale dotyczącym software ze względu na to, iż tu aktualnie widzę występowanie problemu. Nie mniej jednak jeśli w trakcie szukania przyczyny okaże się, że wina leży po stronie sprzętu to proszę administratora o przeniesienie tematu do właściwego w tej sytuacji działu hardware.

    Przechodząc do sprawy opiszę pokrótce problem z jakim się zmagam. Otóż kilka dni temu przypadkowo upadł mi laptop z niewielkiego stolika. Wysokość tego stolika to gdzieś około 60 cm. Laptop w momencie upadku był wyłączony (stan hibernacji) a jego klapa była częściowo otwarta. Początkowo sądziłem, że upadek spowodował jakieś uszkodzenia mechaniczne ale okazało się, że matryca i grafika działa prawidłowo a system uruchamia się bez zastrzeżeń. (Wcześniej w tym laptopie w przeciągu zaledwie kilku miesięcy miałem dwa razy w prywatnym serwisie naprawianą kartę graficzną ale po ostatniej naprawie już dwa lata działa bez problemów.) Sprawdziłem również menedżer urządzeń i tam też wszystko jest OK.

    Problem z dziwnym działaniem systemu, niektórych programów i przeglądarek www zauważyłem następnego dnia gdy chciałem poszukać czegoś w internecie. Okazało się że wiele stron jest wyświetlanych nieprawidłowo (znikający tekst i grafiki, nietypowe rozmiary czcionek, czcionki zachodzące na siebie) choć sporadycznie niektóre strony działają również całkiem dobrze. Problem ten występuje bez względu na to jakiej używam przeglądarki. Do własnych testów miałem już wcześniej oprócz Internet Explorera zainstalowaną również Opere, Mozille FireFox oraz Chrome i we wszystkich pojawia się ten sam problem. Najgorzej wygląda sprawa w IE bo tutaj bez względu na to jaki wpiszę adres w większości wyświetlane jest tylko białe tło i tyle.

    Problem występuje również w komunikatorze GG. Mam zainstalowana najnowszą 10 wersję. Po uruchomieniu pojawia się menedżer profili ale na tych trzech przyciskach "Zaloguj" "Dodaj profil" "Zamknij" brakuje tych opisów. Tak samo jak się zaloguje na jakiś profil to wszystko jest wyświetlane nie tak jak powinno. Ponowna instalacja niczego nie zmienia. Zauważyłem również, że nie działają szachy czyli jedna z tych gierek zainstalowana w Wnidows Vista. Zaraz po uruchomieniu wyświetla się komunikat "Brak pamięci w systemie. Zamknij niektóre aplikacje, a następnie spróbuj ponownie." Po kliknięciu OK system informuje o tym, że plik wykonywalny gry szachy przestał działać i proponuje w jednej z opcji wyszukać rozwiązanie online. Po wybraniu tej opcji, system wyszukuje rozwiązanie, uruchamia ponownie gierkę ale tym razem wyświetla się komunikat "Nie można utworzyć obiektów urządzenia Direct3D". Klikam OK i gierka się zamyka. Co do pierwszego komunikatu to na pasku dodatków windows mam dodany widget, który pokazuje w tym momencie 42% zajętej pamięci RAM z dostępnych 2 GB. W przypadku drugiego komunikatu po wpisaniu i uruchomieniu dxdiag.exe narzędzie diagnostyczne nie informuje o żadnych występujących problemach. Sprawdziłem również pamięć ram w konsoli naprawy windows (wiem, że to mało dokłady test) ale nie wykryło żadnych błędów. Uruchomiłem także jakąś starszą gierke która działała bezinstalacyjnie i nawet po dłuższym czasie nie pojawiają się problemy z grafiką.

    Być może w trakcie upadku jakiemuś uszkodzeniu uległ dysk twardy? Sprawdziłem go programem chkdsk z zaznaczona opcją automatycznego usuwania błędów, wyczyściłem ccleanerem a na końcu zrobiłem test programem HD Tune. Poniżej zamieszam screen testu Error Scan oraz S.M.A.R.T.

    Co najbardziej mnie zaskakuje problemy z dziwnym działaniem systemu i przeglądarek nie występują w wirtualnej maszynie zainstalowanej za pomocą programu VirtualBox.

    A może przyczyną jest jakiś aktualizacja zainstalowana przed upadkiem? Pamiętam, że w dniu upadku laptopa wyskoczyła mi automatyczna aktualizacja flasha. Co prawda nie ma chyba ona znaczenia na składniki innych programów nie mniej jednak usunięcie i ponowna instalacja nic nie zmieniła. Przywracanie systemu do ostatniej dobrej konfiguracji z konsoli naprawy TechGuys też nic nie zmieniło. Ostatecznie zawsze mogę spróbować przywrócić system z partycji ukrytej do konfiguracji fabrycznej ale na razie chciałbym się wstrzymać od tego rozwiązania. Laptopa wykorzystuję praktycznie do wszystkiego i ponowna reinstalka to dużo dodatkowej roboty.

    Co do samego modelu laptopa i parametrów to jest to Philips X71 o standardowej konfiguracji. Procesor T5550, RAM 2GB, Grafika GeForce Go 7400, system operacyjny Vista. Jedynym elementem który zmieniłem jest dysk twardy. Rok temu fabryczny wymieniłem na nowy model Segate ST9320423AS.

    Jak ktoś ma jakiś pomysł to zachęcam do pisania. Z góry dziękuję za każdą radę i przepraszam za trochę przydługawy opis :)

    Upadek laptopa - dziwne działanie systemu i przeglądarek Upadek laptopa - dziwne działanie systemu i przeglądarek
    Upadek laptopa - dziwne działanie systemu i przeglądarek Upadek laptopa - dziwne działanie systemu i przeglądarek
  • Moderator - Komputery Serwis
    Przede wszystkim polecam na początek odinstalować GG10,gdyż tworzy ono bardzo dużo konfliktów w systemach.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Poza tym na początku dysku pojawił się "bad sector". Jeśli znajdują się tam pliki systemu,to trzeba usunąć partycję z tym obszarem i założyć nową pomijając miejsce występowania tego sektora (np. zostawiając część dysku pustą).
  • Poziom 1  
    Witam, posiadam ten sam model laptopa philips x71, mam problem z grafiką własnie mianowicie po zainstalowaniu sterownika do karty graficznej dedykowanego przez win 7 system nie startuję (chciałbym zaktualizowac bios jednak nie moge znalezc do tego modelu nic), a chce cos z tym zrobic gdyz nie mozna pracowac na własciwej rozdzielczości dla matrycy 15,7, dostepna rozdzielczość (dla standardowego ster VGA) to 1024x860 i delikatnie rozciaga obraz. Moje pytanie czy moze miales jakies takie problemy i sobie z nimi poradziles lub posiada ktos moze bios lub jakies wskazówki jak to rozwiazac?
  • Poziom 8  
    Witam. Co prawda trochę długo to trwało ale problem rozwiązałem. Przyczyną zapewne było logiczne uszkodzenie dysku twardego co pokazywał również program HD Tune w postaci bad sectora. Jakiś czas temu kupiłem nowy większy dysk twardy, który teraz używam w laptopie a poprzedni za radą Kaska21 poddałem procedurze naprawczo-testującej programem MHDD. Po wyzerowaniu dysku i zrobieniu remapu na dysku nie było już uszkodzonych sektorów. Śmiało mogę teraz używać go jako dodatkowego zewnętrzego dysku. Za pomoc i radę z góry dziękuję :)

    Co do ostatniego pytania to akurat nie miałem takich problemów z moim laptopem. U mnie po zainstalowaniu dedykowanych sterowników wszystko działało. Jeśli jeszcze nie rozwiązałeś tego problemu to może spróbuj użyć jakiegoś programu do automatycznego wyszukiwania i pobierania sterowników.

    Ja zostawiam załącznik z obrazem iso z oryginalnej płytki dołączonej przy zakupie laptopa. To są sterowniki do VISTY jak ktoś jeszcze będzie kiedyś potrzebował do tego laptopa. Poniżej znajduje się plik .txt w którym zamieszczone są wersje sterowników dostępnych na płytce. Pozdrawiam
  • Poziom 8  
    Druga część archiwum. Po ściagnieciu i rozpakowaniu pojawi się obraz iso który można wypalić programem NERO lub Ashampo lub uchuchomić w za pomocą wirtualnego napędu np. Virtual Clone
    Załączniki: