logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa domowego symulatora F1 - wybór siłowników i pomiar G-force

kingofspace7 21 Lut 2011 21:24 3730 22
REKLAMA
  • #1 9184851
    kingofspace7
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Na początek 2 słowa do moda:D.
    Nie wiedziałem jaki dział wybrać ponieważ zagadnienia w nim omawiane można właściwie wszędzie podpiąć:D
    Linki nie są zamieszczone w celu reklamy tylko aby lepiej zaprezentować problem.

A teraz właściwa część. Zamieszczam linki Proszę je obejrzeć w miarę dokładnie.

http://www.mototube.pl/film/3870/symulator-f1-w-domu/

http://www.simfactory.pl/race-203

Oglądając te filmiki natchnęło mnie na zrobienie kopij. Ale im więcej o tym myślę tym bardziej zdaje sobie sprawę z problemów które wystąpią przy budowie.

A więc tak zamieszczam listę problemów które trzeba było by przeskoczyć aby wykonać to coś:D

1. Siłowniki. Z tego co widać na filmie muszą one być wstanie podnieś spory ciężar, muszą być szybkie, i dosyć duży skok. i stoimy przed ważnym wyborem jakie wybrać opcje są 3 Elektroniczne, pneumatyczne, olejowe

2. Pobieranie informacji o G-force. A więc tak skąd i w jaki sposób by należało pobrać dane aby je odpowiednio przetworzyć i wysterować siłowniki. Dane powinny zawierać między innymi Przeciążenie i kierunek przeciążenia.

3. Wibrator pod tyłek. Też by wypadało go dać sam wibrator to nie problem(silnik od wiertarki i nie równo obciążony wałek:D i mamy wibrator) ale skąd wsiąść dane jak mocna ma być wibracja. Nie które kierownicy mają jakieś wibratory czy sygnał z nich pobrany był by odpowiedni?

Na razie tyle w raz z rozwojem tematu liczba pytań na pewno się zwiększy.
  • REKLAMA
  • #2 9194277
    dj-szpileczka
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Odpowiadając na jedno z twych pytań stwierdzam w 90% że są tam siłowniki pneumatyczne
  • REKLAMA
  • #3 9194311
    kingofspace7
    Poziom 20  
    O kolega mój się pojawił na forum. A kolega może by nieco bardziej rozwinął swoje rozważania
  • #4 9194392
    dj-szpileczka
    Poziom 11  
    Myślę że jak mnie ładnie poprosisz to ci poszukam takiego siłownika a nawet 3 poza tym nie zauważyłeś czegoś bardzo ciekawego siłowniki ruszają się u swych podstaw. Myślę że to będzie istotnym problemem podczas konstrukcji tego cuda. A jeżeli chcesz zrobić tzw ”wibrator” jak to nazwałeś to musisz wyliczyć bicie tego wału żeby się nie okazało ze ci przeleci przez strop w dół od drgań ten symulator . a jak będzie zbyt słabe to cie będzie smyrać a nie wibrować poza tym to ma drgać a nie wibrować.
  • #5 9194416
    kingofspace7
    Poziom 20  
    tak wiem przypuszczam że tam jest podstawa obrotowa. i na niej góra się obraca.
  • #6 9194438
    dj-szpileczka
    Poziom 11  
    Podstawa obrotowa dobre sobie nie wyobrażasz sobie jak tam musza się siły rozkładac ze to nie ulega uszkodzeniu żadnemu pomyśl . Poza tym te siłowniki nie SA zbyt tanie nie wiem czy opłacalne jest zrobienie czegoś takiego.
  • #7 9194478
    kingofspace7
    Poziom 20  
    W tym temacie nie rozmawiamy o opłacalności itd. Chodzi mi raczej kolego o założenia merytoryczno techniczne. Podstawę będzie stanowić pewnie stalowa płyta do tego jakaś prowadnica i rolki i napęd w postaci silnika DC i czego więcej potrzeba? Martwi mnie w tym systemie jedynie poziom dźwięku wydobywający się z takiego rozwiązania technicznego. Masz pomysł jak to by inaczej cicho rozwiązać?
  • #8 9194519
    dj-szpileczka
    Poziom 11  
    Najgorszym dźwiękiem będzie powietrze poza tym nie będzie tam nic głośnego jeżeli zastosujesz odpowiednie wyciszenie
  • #9 9194536
    kingofspace7
    Poziom 20  
    A jak się pozbyć dźwięków związanych z sprężarką? Syków itd? Do platformy mam zamiar zastosować jakieś rolki dobrze łożyskowane ciche.
  • #10 9194579
    dj-szpileczka
    Poziom 11  
    No najlepszymi rolkami będą rolki maszynowe od platform robotycznych z które stosowane SA zwykle w fabrykach i zakładach przemysłu ciągłego a jeżeli chodzi o syczenie to możesz zastosować zbiornik 2 akumulacyjny bądź wyprowadzić spust gdzieś w dal aby nie było słychać
  • #11 9194602
    kingofspace7
    Poziom 20  
    a może spust dam kolo kierownicy zeby był jeszcze pęd powietrza:D
  • REKLAMA
  • #12 9194618
    dj-szpileczka
    Poziom 11  
    no to niegłupie ale wtedy musisz jeszcze mięć sczytywanie jednej wartości takiej jak prędkość aby można było ustalić ciśnienie nadmuchu
  • REKLAMA
  • #13 9194646
    kingofspace7
    Poziom 20  
    No pobieranie info mam zamiar zrobić na zasadzie robienia screan shotów i potem odpowiedniej ich obróbki aby wyłuskać prędkość / g force itd część będę chciał pobrać z kierownicy.
  • #14 9194722
    dj-szpileczka
    Poziom 11  
    Ciekawe jednak uważam że będziesz miał zbyt duże opuźneinia jak będziesz tak robił ale ok.
  • #15 9196326
    kejtu
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    kingofspace7 napisał:
    ...pobieranie info mam zamiar zrobić na zasadzie robienia screan shotów i potem odpowiedniej ich obróbki aby wyłuskać prędkość / g force itd...

Zdajesz sobie sprawę ze program pobierający i analizujący klatki będzie dość znacznie obciążał procesor?
  • #16 9196332
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Proszę poprawić błędy!
  • #17 9196456
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    dj-szpileczka napisał:
    Odpowiadając na jedno z twych pytań stwierdzam w 90% że są tam siłowniki pneumatyczne

Myślę, że się mylisz. To są zapewne siłowniki hydrauliczne.
  • #18 9197528
    kingofspace7
    Poziom 20  
    O widzę że temat się nieco rozwinął. Zdaje sobie sprawę że będzie to rozwiązanie obciążać procesor intensywnie. Myślałem też o wyciąganiu danych z kierownicy. Siłę hamowania/ siłę skrętu, nr biegu, ilość gazu. A czy przy wykorzystaniu danych z kierownicy da się zrobić w miarę precyzyjny symulator?

Dodano po 4 [minuty]:

Usunąłem błędy ortograficzne z moich powyższych postów

A na przyszłość czy to tak istotne są drobne literówki? Nie wydaje mi się.
  • #20 9198386
    kingofspace7
    Poziom 20  
    No cóż podejrzałem kilka rozwiązań zawieszenia. Ale niestety nie odpowiada to moim oczekiwaniom. Platforma zaprezentowana przeze mnie ma możliwość wygenerowania większej pozornej siły G zapewnia dużo lepsze/wyraźniejsze doznania fizyczne.

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

Chciałem pozdrowić kolegę który wysłał to

Takie tematy zaniżają poziom forum. Przecież wiadomo, że nie da sie prędkości pobierać ze screenshotów siły G z kierownicy i wszystkiego tego nie da sie wyklepać w garażu za 200zł.

To pragnę tu na forum chciałem sprostować od razu na to "koledze".

Kto powiedział że w garażu?
    Kto powiedział że za 200zł
    A założysz się że nie da się tego zrobić w ten sposób?
    Bez większego kłopotu da się zrobić program w np. C który będzie robił zdjęcia i je obrabiał w taki sposób aby wyciągnąć pożądane wartości.
    Przykłady ktoś na forum robił podświetlenie do TV jakoś udało mu się ze screan shotów wyciągnąć dane na temat koloru podświetlenia, ja osobiście pisałem w php program który zapisywał i obrabiał tak kody captcha że podawał gotowy kod któy należy wpisać.

Siły G bez pośrednio nie da się z kierownicy pobrać to racja. Ale odczytując siłę nacisku z pedału da się jak najbardziej określić siłę hamowania/przyspieszania. Tak samo im mocniej skręcisz tym większa będzie siła.

Postarałem się wszystko "koledze" jak najlepiej opisać bo najwyraźniej masz problemy z logicznym myślenie, czytaniem ze zrozumieniem. I nie masz za grosz wyobraźni i kreatywności.
  • #21 9201207
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Cytat:
    Usunąłem błędy ortograficzne z moich powyższych postów

A na przyszłość czy to tak istotne są drobne literówki? Nie wydaje mi się.

Posty były raportowane, a regulamin obowiązujący zaakceptowałeś, więc swoje refleksje możesz przedstawić administratorowi - może je uwzględni w kolejnym regulaminie - EOT.

Odnośnie wyciągania przyśpieszenia z pedałów - to jakbyś chciał podłączyć w aucie obrotomierz do TPS-a zamiast do wału korbowego - to nie te dane!

Przyśpieszenia wzdłużne i boczne (prędkości nie potrzebujesz, chyba że do wibracji), dostarcza symulator i tylko symulator! Następnie te dane trzeba wrzucić do generatora trajektorii dla przegubów. Przeliczyć kinematykę prostą i odwrotną modelu mechanicznego i określić jakie sterowania wygenerują jakie przyśpieszenia w pożądanych płaszczyznach. Następnie wysłać te dane do przegubów, które to będą posiadać regulatory umożliwiające zrealizowanie zadanego sterowania. Tak to wygląda od strony oprogramowania i teorii regulacji.

A jaki tam wstawisz siłownik, to wyłącznie kwestia spełnienia pożądanych parametrów prędkościowych, odpowiednio dobrany regulator powinien zniwelować różnicę, czy to pneumatyczny, elektryczny, hydrauliczny czy jakiś tam inny.
  • #22 9201623
    kingofspace7
    Poziom 20  
    Oki czyli dane odpowiednie dostarcza symulator. Ale jaki symulator takie dane jest w stanie sam dostarczyć o kilku grach F1 słyszałem i grałem. Ale nie wiem jaki jest stanie wystawiać dane w prosty i przystępny sposób? Czy może muszę napisać program do wyciągania tych danych w brutalny sposób?
    A może trzeba pisać symulator nowy?
  • #23 10121742
    piotrku
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    @kingofspace7: możesz oczywiście napisać symulator od nowa, ale prościej będzie wyciągać dane o tym co mniej więcej powinien 'symulować' symulator z trzewi gotowego już oprogramowania symulatora (gry).
    Zewnętrzne zasoby informatyczne, którymi dysponuję w pewnym zakresie twierdzą, że to wykonalne w ramach ograniczonych nakładów pracy.
    W związku z powyższym interesuje mnie aspekt mechaniczny.

Czesi swój symulator usiłują sprzedawać za 20K Euro. Jak ciepłe bułki pewnie to nie idzie, ze względu na cenę ja również nie ustawię sie w kolejce. Pozostaje więc próba opracowania czegoś własnymi siłami.

Odgłos syczącego powietrza byłby w stanie zepsuć zabawę dość skutecznie, a wspomniani Czesi symulatory wypożyczają na różne imprezy, skąd wnoszę, iż w swoim urządzeniu korzystają z siłowników hydraulicznych. Czy ktoś jest w stanie z grubsza oszacować jakiego rodzaju siłowniki wyglądałyby na odpowiednie do poruszania fotela z pasażerem o masie do 100kG(sam fotel pewnie z 20kG), przy założeniu, że używamy trzech siłowników? Potrzebne dość szybkie czasy reakcji...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy domowego symulatora F1, koncentrując się na wyborze siłowników oraz sposobach pomiaru G-force. Uczestnicy wymieniają różne typy siłowników: pneumatyczne, hydrauliczne i elektryczne, podkreślając ich znaczenie dla konstrukcji. Zwracają uwagę na problemy związane z drganiami, hałasem oraz koniecznością precyzyjnego pomiaru danych, takich jak prędkość i siły G. Proponowane są różne rozwiązania techniczne, w tym zastosowanie odpowiednich łożysk oraz systemów wyciszających. Dyskutanci podnoszą również kwestię pozyskiwania danych z gier oraz możliwości ich przetwarzania w celu uzyskania realistycznych doznań podczas symulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA