logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FreeAgent Pro 1TB - problem z bezpiecznym usuwaniem po godzinie działania

Bosman22 23 Lut 2011 07:04 3100 21
REKLAMA
  • #1 9190538
    Bosman22
    Poziom 9  
    Witam mam problem z usunięciem Free Agent Pro jest to dysk 1 TB połączony przez USB. Gdy klikam na bezpieczne usuwanie sprzętu wyskakuje komunikat "Nie można zatrzymać urządzenia Seagate Free Agent Pro USB Divace, ponieważ program wciąż uzyskuje do niego dostęp." Problem występuje po 1h działania dysku wcześniej można go bezpiecznie usunać. Sprawdzane na widows xp i 7 oraz róznych komputerach. Dysk został sformatowany i dalej to samo.
  • REKLAMA
  • #2 9190658
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 134
    Witam
    Wypróbuj program "Unlocker". Jest to małe, ale bardzo przydatne narzędzie, które nie tylko pozwoli ci podejrzeć, jaki proces "przytrzymuje" twój dysk, ale też pozwoli ci bezproblemowo go usunąć.
    Dodam, że ja miałem identyczny problem z aparatem cyfrowym. Unlocker załatwił sprawę.
    Pozdrawiam
  • #3 9190901
    Bosman22
    Poziom 9  
    używam tego programu ale niestety wyskakuje ten sam błąd chociaż zamknę wszystkie procesy które wskaże program. Dodaje zrzut ekranu

Po za tym to jest dziwne ponieważ na innych komputerach występuje to samo czyli tak jakby to była wina freeagenta
  • #4 9191958
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Jak zostawiasz go bezczynnie to system może go sobie indeksować, skanować antywirusem a Windows 7 dodatkowo defragmentować. Ja po prostu jak mam taki problem to zamykam system. W Windows 7 jest taki program jak Monitor wydajności - w zakładce Dysk możesz obejrzeć aktywność dysku oraz zidentyfikować który program co robi na jakiej partycji.
  • #5 9192314
    Bosman22
    Poziom 9  
    ja działam na widows xp profesional także docelowo bedzie na tym systemie. Ale wczesnie nie miałem takiego problemu tylko od pewnego czasu a dysk ma już 2 lata także czy to napewno to. Bo jeśli nie wyłacze po przez bezpieczne usuwanie tylko zamkne windowsa to dysk sie psuje dobrze myśle?
  • REKLAMA
  • #6 9192412
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie, chodzi tylko o to, żeby zakończył transfer danych, inaczej mogą być błędy. Jeżeli problem jest od niedawna to może jakieś zainstalowane w tym czasie oprogramowanie, albo jakaś wprowadzona konfiguracja?
  • #7 9192664
    Bosman22
    Poziom 9  
    dysk został wypięty i wpięty do livboxa 2 by udostępnić go po sieci dla sprawdzenia od tamtego czasu występuje opisany problem. A czy mozna uaktualnić lub wgrac firmware do dysku?
  • REKLAMA
  • #8 9194165
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Przeskanuj dyski i pamięci przenośne w celu wykrycia trojanów.
    Polecam dwa programy:
    - Malwarebytes Anti-Malware
    - RegRun Reanimator
    Przed ponownym skanowaniem wykonaj to:
    zainstaluj USBDeview i usuń stare sterowniki nieużywanych urządzeń łącznie z tym dyskiem, które były podłączane poprzez USB - bezpiecznie odłącz dysk, a następnie wykonaj restart komputera i dopiero teraz zainstaluj te programy co wskazałem wcześniej do przeprowadzenia skanowania.
  • #9 9196852
    Bosman22
    Poziom 9  
    pidar napisał:
    Przeskanuj dyski i pamięci przenośne w celu wykrycia trojanów.
    Polecam dwa programy:
    - Malwarebytes Anti-Malware
    - RegRun Reanimator
    Przed ponownym skanowaniem wykonaj to:
    zainstaluj USBDeview i usuń stare sterowniki nieużywanych urządzeń łącznie z tym dyskiem, które były podłączane poprzez USB - bezpiecznie odłącz dysk, a następnie wykonaj restart komputera i dopiero teraz zainstaluj te programy co wskazałem wcześniej do przeprowadzenia skanowania.

Wykonałem wszystko tak jak kazałeś i niestety dysk dalej ma taką samą usterke. Chyba pozostało wysłać go na gwarancji tylko jak bo ciezko mi znaleść w necie informacje.
  • #10 9197079
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Bosman22 napisał:
    niestety dysk dalej ma taką samą usterke. Chyba pozostało wysłać go na gwarancji tylko jak bo ciezko mi znaleść w necie informacje.

Do tego muszą być podstawy. A ja na razie takich nie widzę.
    Podaj jeszcze SMART tego dysku odczytany z programu CrystalDiskInfo (Dla ułatwienia odczytu wartości RAW atrybutów w programie przełącz: Funkcje> Advanced feature>Wartość Raw>10[DEC])
    I jeszcze jedno pytanie - czy dane z tego dysku są istotne?
  • #11 9197543
    Bosman22
    Poziom 9  
    Oto odczyt z CrystalDiskInfo
    Dysk juz został sformatowany nie ma żadnych danych.
  • #13 9199968
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    W przypadku tego dysku zewnętrznego (wcześniej zastosuj poradę z USBDeview) dokonaj zerowanie w HDD Low Level Format i spróbuj użyć Fat32Formatter.
  • #14 9199980
    Bosman22
    Poziom 9  
    helmud7543 napisał:
    Ten dysk jest sprawny, za to systemowy już chyba nie (podkreślony na żółto - pokaż co tam masz :-)).

że dysk jest sprawny to ja się domyślam tylko czemu brak bezpiecznego usuwania nawet jesli się podłaczy do innego kompa to mnie nurtuje.
  • #15 9200000
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    W przypadku tego dysku zewnętrznego (wcześniej zastosuj poradę z USBDeview) dokonaj zerowanie w HDD Low Level Format Tool i spróbuj użyć Fat32Formatter.
  • #16 9200009
    Bosman22
    Poziom 9  
    pidar napisał:
    W przypadku tego dysku zewnętrznego (wcześniej zastosuj poradę z USBDeview) dokonaj zerowanie w HDD Low Level Format i spróbuj użyć Fat32Formatter.

Tylko docelowo ja chce mieć system plików NTFS a mógłbyś wyjaśnić co oznacza wykonanie zerowanie w HDD Low Level Format i jak to się robi?
  • #17 9200284
    Spragniony wiedzy
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Jeśli dysk można sformatować, to podczas tej operacji możesz wybrać, czy dysk ma korzystać z "bezpiecznego usuwania", czy nie ...
  • #18 9200988
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Spragniony wiedzy napisał:
    Jeśli dysk można sformatować, to podczas tej operacji możesz wybrać, czy dysk ma korzystać z "bezpiecznego usuwania", czy nie ...

Tutaj mamy problem z plikami działającymi w tle (może jakieś ".ini" instaluje się po czasie na tym dysku):
    Bosman22 napisał:
    Gdy klikam na bezpieczne usuwanie sprzętu wyskakuje komunikat "Nie można zatrzymać urządzenia Seagate Free Agent Pro USB Divace, ponieważ program wciąż uzyskuje do niego dostęp."

Dlatego też zaleciłem zerowanie (zlikwidowanie partycji, usunięcie wpisów mbr, bezpowrotne usunięcie danych).
    Wspomina Kolega o NTFS - tu można wykorzystać jeszcze np. GParted z bootowalnego medium Parted Magic.
  • #19 9201242
    Bosman22
    Poziom 9  
    Jak narazie dokonałem zerowania HDD Low Level Format Tool później usunąłem partycjie i teraz formatuja ją Fat32Formatter. Docelowo jednak powróce na NTFS. Takie pytanie Robic na tym dysku partycjie czy mieć w całości? Bo do tej pory było w całości.
  • #20 9201470
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Bosman22 napisał:
    dokonałem zerowania HDD Low Level Format Tool później usunąłem partycjie

Przecież po zerowaniu nie ma żadnej partycji, jest RAW! To jaką partycję Kolega usuwał?

Radzę pozostać przy FAT32 i mieć jedną partycję z folderami na przechowywanie danych i tam przechowywać pliki z różnymi rozszerzeniami, a nie żeby był bezpośredni dostęp do nich. Z NTFS jest tak, że za każdym razem trzeba pamiętać o bezpiecznym usuwaniu sprzętu, co nie zawsze każdy z niedoświadczonych użytkowników pamięta.
  • #21 9201999
    Bosman22
    Poziom 9  
    racja był system plików RAW zmieniłem na fat32 i dalej to samo przy bezpiecznym usuwaniu :( Sprawdzałem na stronie seagate czy jest jakies uaktualnienie do tego modelu niestety nic nie ma. Wracam do systemu NTFS bo jest bezpieczniejszy i tyle nie wiem co dalej robic
  • REKLAMA
  • #22 9202233
    qasq
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    helmud7543 napisał:
    Jak zostawiasz go bezczynnie to system może go sobie indeksować, skanować antywirusem a Windows 7 dodatkowo defragmentować. Ja po prostu jak mam taki problem to zamykam system. W Windows 7 jest taki program jak Monitor wydajności - w zakładce Dysk możesz obejrzeć aktywność dysku oraz zidentyfikować który program co robi na jakiej partycji.

To się nazywa "Monitor Zasobów", twoja wskazówka może być trochę myląca :)
    FreeAgent Pro 1TB - problem z bezpiecznym usuwaniem po godzinie działania FreeAgent Pro 1TB - problem z bezpiecznym usuwaniem po godzinie działania

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bezpiecznym usuwaniem dysku zewnętrznego Seagate FreeAgent Pro 1TB, który po godzinie działania nie może być odłączony z powodu komunikatu o aktywnych procesach. Problemy występują na różnych systemach operacyjnych (Windows XP i 7) oraz na różnych komputerach. Użytkownik próbował używać programu "Unlocker" oraz skanować dysk w poszukiwaniu wirusów, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie aktywności dysku, zerowanie dysku, a także użycie narzędzi do formatowania. Użytkownik rozważa również aktualizację firmware'u dysku oraz powrót do systemu plików NTFS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA