Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel tabelka i wzór. Wartość w zależności od parametru.

yamahav 23 Lut 2011 13:56 7029 20
  • #1 23 Lut 2011 13:56
    yamahav
    Poziom 12  

    Witam
    Mam problem z napisaniem formuły do wzoru w exelu. Mam tabelkę w której zawarte jest klasa betonu oraz wytrzymałość betonu. Są również dwie stałe. W tabelce zrobiłem filtr. Problem polega na tym że nie wiem jak napisać formułe żeby przy wyborze Betonu np. B20 lub B25 we wzorze brało mi wartości z kolumny obok przypisanej do danego betonu.Może nie jasno napisałem ale załacznik wszystko wyjaśni. Bardzo Proszę o odpowiedź jak mozna to zrobić.
    Pozdrawiam

    0 20
  • #3 23 Lut 2011 15:14
    yamahav
    Poziom 12  

    Jakieś rozwiązanie jest. Tylko zależy mi na tym żeby były wzory a potem wynik przy takim rozwiązaniu nie widać jak na dłoni co z skąd się wzjęło. I dzięki za rozwiązanie jak innego nie znajdę to zastosuję to.

    0
  • #4 23 Lut 2011 20:13
    marek003
    Poziom 40  

    W excelu nie da się "wrzucić" danych do rysunku. Poniżej masz dwa rozwiązania:
    zapis "w ciągu" (nawiasy niepotrzebne ale określają licznik) i efekt pseudograficzny. Ja przynajmniej innego wyjścia nie widzę.

    Excel tabelka i wzór. Wartość w zależności od parametru.
    Jeżeli ma być tylko jedna liczba po przecinku zmień w formule zaokrąglenia z 2 na 1

    Moment z załącznikiem bo zauważyłem błąd

    Dodane po dłuższej chwili
    ------------------------------------------------------
    Już poprawiłem. Oczywiście tabelę z danymi (wiersze) są ukryte.

    0
  • #5 24 Lut 2011 07:51
    yamahav
    Poziom 12  

    Przesyłam załacznik z reszta tabelek które doszły. W formule nie wiem tylko skąd jest opis "3;0" co on oznacza do reszty doszedłem. W tabelce z grubością blachy i gatunkiem stali też bym chciał żeby tak robiło jak z betonem tylko teraz zamiast jednej wartości jest kilka w zalezności od grubości.
    Przy tabelce przy słupie jeszcze nie rozplanowałem sonie jak obliczyć podstawę słupa przy wyborze ceówki ale to będzie coś podobnego jak z betonem tylko dojdzie średnica otworu. Prośba o odpowiedz co oznaczają cyfry na końcu formuły "3;0" oraz jak rozgryść tabelkę z różnymi grubościami. Z góry dzięki za informacje
    pozdrawiam

    0
  • #6 24 Lut 2011 15:01
    marek003
    Poziom 40  

    yamahav napisał:
    ... Prośba o odpowiedz co oznaczają cyfry na końcu formuły "3;0" ...

    Na razie tylko to bo nie mam czasu.

    To konieczne parametry funkcji wyszukaj.pionowo(X;Y;M;N).
    WYSZUKAJ.PIONOWO(Co szukać; tabela gdzie w pierwszej kolumnie sa przeszukiwane wartości ; numer kolumny z której pobrać dane jak juz znajdzie w pierwszej kolumnie szukaną; dokładność szukania -zero musi być to samo a 1 może być cos podobnego do szukanej)

    Innymi słowy "3" świadczy o tym że chcę pobrać dana z trzeciej kolumny wskazanej wcześniej (przed średnikiem) tabeli, a "0" świadczy o tym że ma znaleźć w kolumnie pierwszej dokładnie to co szukam (nic przybliżonego) a jeżeli nie będzie szukanej w pierwszej kolumnie to zwróci błąd (dlatego w sprawdzaniu poprawności [wyborze betonu] wyłączyłem możliwość pustej komórki).

    0
  • #7 24 Lut 2011 15:21
    yamahav
    Poziom 12  

    ok to już wiem
    a jak z tabelka gdzie zależna jest grubość od wytrzymałości stali. Jeśli wybiorę stal 235 i np. gr. 80mm to żeby wzjeło wytrzymałość właśnie z tych parametrów

    0
  • #8 24 Lut 2011 17:01
    marek003
    Poziom 40  

    Rozwiązań jest wiele

    Zrób podobnie jak wcześniej. Tylko nr kolumny w wyszukaj.pionowo() uzależnij od wyboru grubości.
    Zrób dwie komórki "stal" (np w a1) gdzie będzie wybór stali i "grubość"(np. w a2) gdzie będzie grubość blachy) a potem złącz dwie formuły:

    WYSZUKAJ.PIONOWO(stal;cała tabelka;PODAJ.POZYCJE(grubość; tabelka a właściwie sam wiersz z nagłówkami grubości;0);0)

    0
  • #9 25 Lut 2011 07:51
    yamahav
    Poziom 12  

    Ok to pokombinuje i jakby co to napisze. Jeszcze jakbyś mógł mi odpowiedzieć na 3 pytania.
    1. Jak zrobić przy ostatniej tabelce. gdzie np. b/l=0,5 to współczynnik mi =0,354
    Jak to opisać że jak wyjdzie 0,55 to bierze z b/l =0,5 a jak wyjdzie 0,56 to bierze z b/l=0,6. I Czy można połączyć że szuka poziomo b/l i jak znajdzie to weźmie pionową wartość przypisana do odpowiedniego b/l?
    2. Czy w exelu można zrobić jakąś stronę do wydruku tylko nie to co zaznacza standardowo dzieląc kartki na format A4. Tylko czy można zrobic że będzie drukować dane(kolumny wybrane przezemnie) i wzory z wynikami. Albo czy można napisać sobie stronę w wordzie i połączyć to z exelem żeby w wybrane miejsca wstawiło wybrane komórki z exela
    3. Czy można zabezpieczyć plik przed otwarciem hasłem że np. jakby ktoś skopiował mój plik i otworzył go 3 razy to przy 4 uruchomieniu nie mógłby otworzyć bez hasła? Lub np. że mozna otworzyć a jest gdzies ukryta blokada która uniemożliwia zmiany betonu na wiekszy wpisania większej siły niz 5kN. a jawiedząć gdzie jest komórkam moge ją odblokować i będzie działać.
    prosze o odpowiedzi.Jeśli dałoby się zrobić te trzy pytania to prośba o opisanie jak to zrobić.
    I widze że znasz się na exelu może mógłbyś mi napisać przesłać jakieś fajne rozwiązania które zastosowałeś kiedyś w exelu?
    Pozdrawiam

    0
  • #10 25 Lut 2011 10:49
    marek003
    Poziom 40  

    yamahav napisał:
    Ok to pokombinuje i jakby co to napisze. Jeszcze jakbyś mógł mi odpowiedzieć na 3 pytania.

    Jesteś pewny że to tylko trzy pytania? :)

    Cytat:
    Jak zrobić przy ostatniej tabelce. gdzie np. b/l=0,5 to współczynnik mi =0,354 ... I Czy można połączyć że szuka poziomo b/l i jak znajdzie to weźmie pionową wartość przypisana do odpowiedniego b/l?


    Wykorzystaj funkcje WYSZUKAJ.POZIOMO() analogicznie jak z funkcją wyszukaj.pionowo() z tym że zamiast nr kolumny wybierasz nr wiersza.

    Cytat:
    Jak to opisać że jak wyjdzie 0,55 to bierze z b/l =0,5 a jak wyjdzie 0,56 to bierze z b/l=0,6.

    Są dwa rozwiązania i nie do końca takie jak chcesz:
    Jedno to zaokrąglenie do jednego miejsca po przecinku =ZAOKR(wynik;1) niby spełnia najlepiej twoje oczekiwanie ale ... matematyczne zaokrąglenie 0,55 zawsze da 0,6, zaokrąglenia tzw "bankowe" zaokrągla 0,55 w dół 0,5 ale takie zaokrąglenie zaokrągla wszystkie nieparzyste w dół a parzyste w górę czyli np 0,52 zaokrągli do 0,6 a 0,57 do 0,5. [w Polsce to zaokrąglenie jest mało stosowane ale w stanach prawie zawsze, na marginesie standardowe zaokrąglenie w VBA jest właśnie takie "bankowe"] Jeżeli to jest ważne trzeba by było zaprząc jeszcze funkcję jeżeli
    Np tak
    =JEŻELI(PRAWY(LICZBA.CAŁK(A1*100);1)="5";ZAOKR(A1-0,01;1);ZAOKR(A1;1))

    Z tym że wtedy 0,559 tez zaokrągli do 0,5

    Druga metoda to we wcześniej stworzonej funkcji WYSZUKAJ.POZIOMO() na końcu wstaw parametr 1 zamiast 0 (warunek: wartości w tabeli (wierszu) muszą być rosnąco) z tym że wtedy będzie wskazywał zawsze mniejszą wartość do puki szukana wartość nie osiągnie poziomu następnej danej (takie zaokrąglenie w dół) acha i szukana wartość musi być większa od najmniejszej w wierszu.


    Cytat:

    2. Czy w exelu można zrobić jakąś stronę do wydruku tylko nie to co zaznacza standardowo dzieląc kartki na format A4. Tylko czy można zrobic że będzie drukować dane(kolumny wybrane przezemnie) i wzory z wynikami.


    Możesz np. w drugim arkuszu (Arkusz2) stworzyć sobie odpowiednią stronę do wydruku która będzie pobierać wybrane dane z Arkusza1

    Cytat:

    Albo czy można napisać sobie stronę w wordzie i połączyć to z exelem żeby w wybrane miejsca wstawiło wybrane komórki z exela

    Dawno się tak nie bawiłem ale wydaje mi się że można to było zrobić. Muszę sobie przypomnieć kwestię odświeżania.

    Cytat:

    3. Czy można zabezpieczyć plik przed otwarciem hasłem że np. jakby ktoś skopiował mój plik i otworzył go 3 razy to przy 4 uruchomieniu nie mógłby otworzyć bez hasła? Lub np. że mozna otworzyć a jest gdzies ukryta blokada która uniemożliwia zmiany betonu na wiekszy wpisania większej siły niz 5kN. a jawiedząć gdzie jest komórkam moge ją odblokować i będzie działać.


    Da się. Ale tu dochodzi "zabawa" z makrem w VBA a to wymaga więcej czasu i co najważniejsze gotowego i działającego już arkusza bo w grę będą wchodzić konkretne komórki i arkusze.

    Cytat:

    I widze że znasz się na exelu może mógłbyś mi napisać przesłać jakieś fajne rozwiązania które zastosowałeś kiedyś w exelu?

    :) Sam chcesz zabezpieczać "swoją" pracę a chcesz ode mnie "fajne rozwiązania". :)
    Ale nie byłoby sprawy, tylko że obawiam sie że na wszystkie moje "fajne rozwiązania" zabrakło by ci wolnego miejsca dysku (no może troche przesadzam :) ), nie wspominając o czasie jaki bym musiał je wysyłać :)
    Poza tym prawdę mówiąc wszystko znajdziesz w sieci a od ciebie zależy jak to wykorzystasz.

    Jak masz kłopoty z jakimś rozwiązaniem to pisz na forum. Jest dużo chętnych do pomocy i przedstawiania swoich rozwiązań bo na wszystko jest wiele rozwiązań. ("wszystkie drogi prowadzą do Rzymu")

    0
  • #11 25 Lut 2011 11:18
    yamahav
    Poziom 12  

    Dobra to przygotuje jeszcze dwie tabelki i biorę się za pisanie formułek. Jak z czymś sobie nie poradzę będę pisał Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi
    Pozdrawiam

    0
  • #12 28 Lut 2011 12:09
    yamahav
    Poziom 12  

    Jeszcze jedno pytanie . Jakbyś mógł mi napisać jak zrobiłeś opis przy rozwijanym betonie "wciśnij strzałkę i wybierz rodzaj betonu" nie mogę sobie z tym poradić szukam w komentarzach ale to nie to. Z góry dzięki za odpowiedź

    Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

    Jeszcze drugie pytanie wyszło w trakcie pisania formul jak zrobic aby koncowy wynki np. dla betonu B25 fcd=13,33 bralo mi do dalszych obliczeń. jak np. zrobic żeby po obliczeniami zrobić kolumne fcd = ...... i z tej kolumny bralo mi wartośc do dalszych wzorów

    0
  • #13 28 Lut 2011 12:40
    marek003
    Poziom 40  

    yamahav napisał:
    Jeszcze jedno pytanie . Jakbyś mógł mi napisać jak zrobiłeś opis przy rozwijanym betonie "wciśnij strzałkę i wybierz rodzaj betonu" nie mogę sobie z tym poradić szukam w komentarzach ale to nie to. Z góry dzięki za odpowiedź


    To opcja sprawdzania poprawności (stąd jest też lista rozwijalna) Menu dane - Sprawdzanie poprawności... - W pierwszej zakładce "Ustawienia" wskazujesz listę i później źródło wierszy, w drugiej zakładce "Komunikat wejściowy" wpisujesz tekst.
    Excel tabelka i wzór. Wartość w zależności od parametru.

    yamahav napisał:

    Jeszcze drugie pytanie wyszło w trakcie pisania formul jak zrobic aby koncowy wynki np. dla betonu B25 fcd=13,33 bralo mi do dalszych obliczeń. jak np. zrobic żeby po obliczeniami zrobić kolumne fcd = ...... i z tej kolumny bralo mi wartośc do dalszych wzorów


    Jeżeli chodzi o komórke z jednym wynikiem:
    Zaznacz komórkę w której jest wynik i odczytaj jej namiary (w moim przykładzie było to N35)

    A później wykorzystuj jej "namiary" w budowaniu kolejnych formuł (możesz też podczas pisania formuły wskazać myszką [przycisnąć] o którą komórkę ci chodzi a jej "namiary" wpiszą sie bezpośrednio w formułę).

    Np. = N35*1,2+B8 .... itd.

    Jeżeli wynik jest "dynamiczny" to juz ci to raz tłumaczyłem (spójrz wyżej):

    WYSZUKAJ.PIONOWO(Co szukać; tabela z danymi gdzie w pierwszej kolumnie sa przeszukiwane wartości ; numer kolumny z której pobrać dane jak juz znajdzie w pierwszej kolumnie szukaną; dokładność szukania -zero musi być to samo a 1 może być cos podobnego do szukanej)

    0
  • #14 28 Lut 2011 12:57
    yamahav
    Poziom 12  

    Kurde troche trudniejsze niż myślałem wyszło następne pytanie.
    Zrobiłem tabelke z rodzajem stali grubością i z wytrzymalośćia dla danejk stali i grubości. Zrobilem sobie liste rozwijana dla stali i grubości i kombinuje jak to połączyć żeby przy wyborze stali i grubości wskakiwala odpowiednia wytrzymałość. napisałwm taką formułke =WYSZUKAJ.PIONOWO(O408;N98:P339:DODAJ.POZYCJE(O410;O99:O339;3;0)) ale jakis błąd wyskakuje. cos chyba przekombinowałem bo w funkcji wyszukaj pionowo chcialem żeby szukal w tabeli za pomoca dwóch danych wybranych z tej tabeli. Prośba jak to rozpisać żeby działało

    0
  • #15 28 Lut 2011 14:49
    marek003
    Poziom 40  

    Nie - to nie tak - nie do końca chyba rozumiesz funkcję wyszukaj.pionowo().
    Zmieniłeś układ tabeli. A to wpływa na "wyniki" szukania.
    Jeżeli tabele maja być w ten sposób co przedstawiłeś trzeba zmienić podejście do szukanych wartości. Zastosować inne funkcje.

    Zaraz spróbuje poprawić.

    Jakbyś zrobił transpozycje tabel byłoby prościej zrozumieć zastosowane funkcje. W tym układzie tabel wydaje mi się najlepiej zastosować funkcje indeks() lub inny sposób wykorzystania funkcji suma.iloczynów (jako nieomówiona w excelu suma warunków) ale wtedy będziesz miał jeszcze większe kłopoty ze zrozumieniem formuł.

    dodane po chwili
    ---------------------
    Zerknij czy tak może być.
    Zmieniłem układ twoich tabel (dwie wersje) i funkcje dla dwóch wersji. (docelowo jedną usuń)

    Jeżeli układ tabel ma być nie zmieniony (taki jak przedstawiłeś w swoim załączniku) to też się da ale jak wspomniałem innymi funkcjami więc wybieraj. Wieczorem (po 21) zerknę i jeżeli będziesz chciał po "twojemu" to się tak zrobi. Ale wtedy to dopiero będę ci musiał tłumaczyć skąd co się wzięło :)

    0
  • #16 01 Mar 2011 12:09
    yamahav
    Poziom 12  

    Witam
    Doszedłem do końca obliczeń z jednym przypadkiem jeszcze dwa zostały. I mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić w exelu żeby wyskakiwał bład jak porównuje dwie komórki. Chodzi mi efek końcowy w którym np. siła z jaką działa słup N=1000 ma byc mniejsza równa od Nc=1200 jężeli tak jest to żeby wyskoczył komunikat że zaprojektowano poprawnie a jak Nc=800 to komunikat że warunek jest nie spełniony.

    0
  • #17 07 Mar 2011 07:50
    yamahav
    Poziom 12  

    Witam
    Kolego mam prośbę. Czy mógłbyś mi pomóc jeszcze w dwóch rzeczach. załącznik na forum. Chodzi mi o to jak zrobic w exelu żeby porównało dwie komórki liczbowe i jeżeli jedna jest większa od drugiej to żeby wyskoczył błąd. I druga sprawa zatrzymał mnie jeden wzorek równanie trzeciego stopnia kompletnie nie wiem jak go ugryźć a nie moge dalej pójść bez tej wyliczonej wartości. Bardzo proszę o odpowiedź i pomoc. Z góry dzieki za odpowiedź.

    0
  • #18 08 Mar 2011 12:39
    marek003
    Poziom 40  

    Co do "błędu" to :

    Code:
    =JEŻELI(ORAZ(I3>=1000;I3<=1200);"Warunek spełniony";"Warunek nie jest spełniony")
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem: dobry przedział to od 1000 do 1200 włącznie. Zamiast liczb możesz wskazać adresy komórek z liczbami określającymi przedział. W przykładzie dodałem jeszcze formatowanie warunkowe.

    Może być tez jeden warunek (od minus nieskończoność do 1200 jest dobrze) :
    Code:
    =JEŻELI(I3<=1200;"Warunek spełniony";"Warunek nie jest spełniony")

    Możesz też tworzyć warunki jakie chcesz wykorzystując oraz() i lub() mieszając je.


    Co do wielomianu trzeciego stopnia (akurat tego co przedstawiłeś) to nie jest to takie proste.
    Dawno temu miałem matematykę i na chwilę obecna nie mogę znaleźć dzielnika do tego równania aby przynajmniej "zejść" do X^2.
    Może to przez pochodną "rozwalić". Zaobserwować przebieg zmienności i wyznaczyć ekstrema - tylko jak to się będzie miało dla ciebie do dalszych obliczeń. (Ewentualnie daj ten wzór na forum matematyczne lub poszukaj rozwiązań tego wzoru [innego wzoru] na necie).

    0
  • #19 09 Mar 2011 08:21
    yamahav
    Poziom 12  

    Witam
    Równianie sobie poszukam jeszcze. A o ten błąd to prawie o to chodziło tylko przesyłam jedne obliczenia jak to ma wyglądać. W tej formule jest zakres 1000 a 1200 a mi chodzi o to że te wartości mogą się zmieniać zależy jak obliczenia wyjda i wtedy własnie tak jak zrobiłeś chce żeby wyskakiwoło warunek nie spełniony i warunek spełniony. I pytania jak zrobiłeś żeby podświetlało się na zielono jak warynek spełniony i na czerwono jak nie spełniony. Jakbyś jeszcze tylko zerknoł na załącznik i odpowiedział na pytania to byłbym bardzo wdzieczny. Zależy mi na fomule i jak przypisac kolor. i juz więcej nie męczę i z górydzi dziękuję za pomoc

    0
  • #20 09 Mar 2011 15:12
    marek003
    Poziom 40  

    Ten warunek to:
    Trzeba sprawdzić czy 67 (w komórce G58) jest mniejsze równe od 75 (w komórce I58)?
    Tylko tyle?
    To tak tak samo to zapisujesz:

    Code:
    =JEŻELI(G58<=I58;"Warunek spełniony";"Warunek nie jest spełniony") 


    Kolor "ustawiasz" poprzez Formatowanie warunkowe
    Stań na "kolorowej" komórce i wybierz menu "Format" a potem wybierz "Formatowanie warunkowe" i zobacz jak to wygląda.

    O to chodzi? Czy coś jeszcze?

    0
  • #21 10 Mar 2011 10:06
    yamahav
    Poziom 12  

    Ostatnie pytanie:
    Czy jest możliwe że jeżeli warunek jest nie spełniony to wyskakuje błąd chodzi mi o tego typu błąd jak np. przy wpisywaniu danych można do komórki przypisać że jak wpiszemy więcej cyfr niz jest zadane lub jak przekroczymy max wartość to wyskakuje błąd. W exelu tylko w takiej formie znalazłem żeby wyskakiwał bład. I Czy można np. przypisac to komórce dla komórki warunek jest spełniony lub warunek jest nie spełniony lub dla wartości do których te komórki się odnoszą?
    Prosze tylko o odpowiedź i jeżeli tak to jak to zrobić jeżeli nie da się to nie mam więcej pytań i za wszystkie odpowiedzi i pomoc dzięki serdeczne
    pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów