Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Vcore Athlon 64x2 5200+. Procesor się przegrzewa.

mast95 24 Feb 2011 00:14 3322 12
    mast95
    Level 10  
    Witam !
    Mam problem z przegrzewającym się prockiem.Temperatura, gdy włączę kompa wynosi od 51 do 55 stopni, a gdy włączę byle jaką grę czy nawet jakiś film na YT to temperatura skacze do 65 stopni i komp mi się ścina co jakies 30s na czas okolo 5s. Otóż sądzę że problem leży w napięciu vcore które wynosi od 1.38V do nawet 1.48V , gdzie norma wynosi 1.25V do 1.35V. W BIOSIE zmniejszałem napięcie do 1.2 ale to nic nie pomagało. Nie robiłem żadnego o/c. Pastę termoprzewodzącą wymieniałem około tygodnia temu. Mam boxowy cooler. Proszę o pomoc.
    among
    Level 31  
    Przywróć w BIOS'ie ustawienia fabryczne.
    pro759
    Level 14  
    Zdejmij bok obudowy i zobacz czy temperatura spadła. Jak tak to pomyśl o jakiś wentylatorach w obudowie, a jak nie to masz źle nałożoną pastę termo przewodzącą .

edit. Jakiej pasty użyłeś.
    mast95
    Level 10  
    @ among
    nie mam pojęcia jak je przywrocić , nie wiem ktora komenda jest do tego.
    @ pro 759
    Bok obudowy mam zdjęty już od cholery czasu i to nic nie daje. Pastę mam dobrze nałożoną , przeczytałem kilka stron i pare filmikow na YT obejrzałem zanim nałożyłem pastę. Być może jest to 'kijowa' pasta bo najtańsza jakaś z dodatkiem srebra.

Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

BIOS mam amercian megatrends i ni cholera nie mogę znaleźć gdzie jest load default czy cos takiego...
    Dobra okej już to zrobiłem i żadnej poprawy. A może nawet gorzej. Temperatura CPU wynosi teraz 55+ a napiecie vcore 1.42V+ ...
    Rocket_Bwoy
    Level 16  
    Jaki ma kolega zasilacz?
    mast95
    Level 10  
    MODECOM FEEL 400ATX
    Zmieniałem wcześniej zasilacz bo myślałem że to napięcie jest od pierdzielnietego zasilacza ale jak wsadzilem MODECOM FEEL 350ATX to też było to samo...
    mast95
    Level 10  
    Renomowane marki to:
    Amacrox, Antec, Astec, be quiet, Chieftec, CoolerMaster, Corsair, Delta, Enermax, Enlight, Fortron (nowy, nieużywany), Modecom (MC, Volcano), OCZ, PCPower&Cooling, Pentagram, Seasonic, Silver Power, Tacens, Tagan, Topower, Yesico, Zalman.
    Ja tutaj widzę że jest chyba raczej dobry zasilacz...
    A dwa to nie ma tam tego mojego na tej czarnej liście.
    among
    Level 31  
    Nie myl czasem zasilaczy Modecom serii MC i Volcano z serią Feel, która jest jedną z najgorszych na rynku.

Ustawienia fabryczne przywrócisz poprzez kliknięcie na zakłądkę "Load Optimized Defaults". Następnie wciskasz klawisz Y i wychodzi z BIOS'a.
    Vcore Athlon 64x2 5200+. Procesor się przegrzewa.
    mast95
    Level 10  
    Aha.
    Pisałem już że przywórciłem domyslne i sie nic nie poprawilo.
    A czy może mi ktoś powiedzieć czy w jakikolwiek sposób da sie obnizyc napiecie vcore ? Bo w BIOS'ie obnizanie napiecia CPU nic nie daje ;/

Pogrzebałem w internecie i znalazłem że athlony 5200+ brisbane mają własnie problem z tym napięciem vcore i to jest główna przyczyna tych temperatur. I mam pytanie, czy jest jakis program którym da się obniżyć napięcie procesora ?

OK. Sciaglem jakis crystalCPUID i tam pisze że maksymalna temperatura vcore może wynieść 1.375 wiec jak to do cholery jest możliwe ze osiąga ponad 1.4V ????

Ustawiłem tym program na minimalny vcore na 1.25 i nagle temperatura zmalała o 5 stopni z 55 do 50... Nie ukrywam boję się jeszcze zmniejszyc to 1.2 bo 1.25 to jest minimum dla tego procka
    bartek3033
    Level 20  
    no właśnie jak to jest jak da się za słabe napięcie. może coś stać się prockowi??
    aha i jakby ci się coś tak zrypało że w biosa nie wleziesz to resetujesz ustawienia za pomoca wyciagnięcia baterii na płycie głównej
    KtosCos
    Level 11  
    Witaj, ja mam 1,36V (identyko procek) z standardowym chłodzeniem, temperatura to MAX 60*C przy 10minutowym obciążeniem Orthos'em, przy standardowym chłodzeniu.
    Wymień pastę na jakąś lepszą, ale nie nawal jej zbyt dużo, nakłada się małą ilość i rozsmarowuje.
    Jeżeli nie pomoże zaktualizuj sterowniki, może coś da?
    Oczywiście zakładam, że sprawdzałeś czy radiator się nagrzewa?
    mast95
    Level 10  
    Zmniejszyłem napięcie tym program w/w i jest git. Napięcie jest takie jak powinno być i już nic się nie grzeje. Bez stresu 40 - 44 stopnie , podczas gry max 55 stopni. Tylko tyle ze za każdym razem jak włączę kompa to muszę ustawiać napięcie ale to jakieś 15s roboty :))