Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miernik do instalacji elektrycznych

martinus83 24 Feb 2011 14:33 5414 5
    martinus83
    Level 11  
    Panowie elektrycy. Chciałem zaczerpnąć od was wiedzy na temat miernika do instalacji domowej. A wiec od początku, Wykonałem w swoim nowo wybudowanym domu instalacje według projektu, ale za nim zabiorę się za montaż skrzynek chciałem ją sprawdzić czy z nią jest wszytko w porządku, abym nie musiał kuć ścian po gładziach. Obserwując Elektrodę dużo piszecie o kombajnach mierniczych, ale niestety są bardzo drogie. Wiem że musze sprawdzić stan izolacji, jaki elektroniczny miernik byście polecili. I co jeszcze powinienem sprawdzić w instalacji?
    Jakie najczęściej występują błędy?
    zdzisiek1979
    Level 38  
    Zleć to elektrykowi taniej wyjdzie. Najtańszy miernik do izolacji to coś ok. 600zł a jeszcze sprawdzić potem pętle zwarcia i RCD :D popatrz tutaj ile kosztują http://metris.abc24.pl/default.asp?kat=54988&klucz=&wlk=&nr_str=3&r= Pozdrawiam.
    zbisli
    Level 13  
    Witam.
    Osobiście polecam SONELA typ MIC-1000, jak dla Twoich potrzeb.
    Sprawdziłem w/wym. link i przyrząd UT512 gdzie jest napisane w specyfikacji:
    ...Opcja ze świadectwem sprawdzenia (+ 122 zł brutto)...ale czy jest tylko sprawdzony, czy otrzymasz świadectwo homologacji? zgodne z naszymi normami?Wybór należy do Ciebie.
    Użytkowałem zawodowo MIC-2500 który takowe wymagania do pomiarów spełnia.
    Pozdrawiam
    Robert Kaminski
    Level 25  
    Podzielam zdanie zdziśka1979 . Nie ma sensu kupować miernika do jednorazowego pomiaru. Nie mówiąc o fachowej ocenie stanu. Dogadajcie się , jest blisko.
    brutus 1
    Level 2  
    A tak po za tym instalację elektryczną dopuszcza do eksploatacji elektryk z aktualnymi uprawnieniami na wykonanie pomiarów.
    Energoar
    Level 2  
    Wykonaj podstawowy pomiar rezystencji izolacji - podstawa na budowie
    a w sprawie homologacji - to na dzień dzisiejszy chyba nie jest potrzebne-
    Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Polityki Społecznej z dnia 20 lutego 2003 roku w sprawie przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz rodzajów pomiarowych,które są legalizowane bez zatwierdzania typów Dz.U.Nr 41 poz351 Nr 82 poz 754 Na podstawie art 8 ust.2 i art.9 pkt6 z dnia 11 maja 2001 - nie potrzebne są
    Pozdrawiam