Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Program z opóźnieniem w Visual Basic- jak taki zrobić?

24 Lut 2011 15:02 3349 10
  • #1 24 Lut 2011 15:02
    1177712
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #2 24 Lut 2011 17:50
    Aldrin
    Poziom 22  

    Forma:
    Border Style: 1- Fixed Single
    Min/Max Button - można nie wyświetlać MinButton, ale Max zostanie. Wyjście: anulować próbę zamknięcia okna po naciśnięciu X lub zrobić formatkę bez paska tytułu (Border Style - 0 None).

    Opóźnienie - zerknij na: http://tinyurl.com/6j8ccjo
    (są różne rozwiązania, z licznikami czasu i bez...)

    Można tak:
    Private Declare Sub Sleep Lib "kernel32" (ByVal dwMilliseconds As Long)

    a przykładowe wywołanie: Sleep 5000

    Można też wstawić na formatkę zwykły timer, który w odpowiednim czasie zamknie formatkę (bo nie będzie MaxButton jak rozumiem).

    1
  • #3 24 Lut 2011 18:22
    1177712
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #4 24 Lut 2011 18:51
    Aldrin
    Poziom 22  

    Spokojnie - nie ma tu dużo kodu.

    Forma:
    1. Klikasz na Form -> we właściwościach ustawiasz przy Border Style - 0 None

    Zniknie Min/Max Button, a Form nie ma obwódki i paska tytułu. Można wstawić ramkę, prostokąt lub po prostu tak zostawić.

    Opóźnienie - zmiany w kodzie:
    2. na samej górze (jeszcze przed wywołaniami zdarzeń i innych kodach, które już tam są wstaw:
    Private Declare Sub Sleep Lib "kernel32" (ByVal dwMilliseconds As Long)

    3. w kodzie, tuż po wyświetleniu obrazka/napisu wstaw: Sleep 3000

    0
  • #5 24 Lut 2011 19:15
    1177712
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 24 Lut 2011 19:30
    Aldrin
    Poziom 22  

    Niee ;)

    Jeżeli obrazek jest już na starcie wyświetlany jako tło i NIC więcej z nim się nie dzieje, to chyba lepiej byłoby:
    1. wstawić od razu na Form obrazek (tak jak wstawia się np. przycisk) - wystartuje razem z formą.
    2. Wspomnianą deklarację wpisać tam gdzie napisałem
    3. a w Form_Load:
    - Sleep 3000
    - później Shell...
    - a na końcu "Unload Me", bo inaczej program nie zamknie się samoczynnie tylko cały czas będzie działać widoczny mniej lub bardziej.

    0
  • #7 24 Lut 2011 19:34
    1177712
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 24 Lut 2011 19:45
    Aldrin
    Poziom 22  

    Można to zrobić na różne sposoby. Ja proponuję tak:
    Program z opóźnieniem w Visual Basic- jak taki zrobić?

    1. po lewej na górze - PictureBox. Przeciągnij na Form.
    2. wskaż źródło obrazka
    3. Nie trzeba żmudnie dobierać właściwego rozmiaru - po prawej stronie na górze zrzutu jest opcja AutoSize - ustaw na True. Przy okazji mozna ustawić obwódkę. Może się przydać, gdy forma nie ma własnej (Border Style=0)

    W takim układzie obrazek jest ZAWSZE na formie. My ją tylko pokazujemy na kilka sekund i zamykamy program przez "Unload Me".

    0
  • #9 24 Lut 2011 19:48
    1177712
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 27 Lut 2011 08:29
    1177712
    Użytkownik usunął konto