Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo TDCI MK3 2002 rok - rozładowuje akumulator

Piotr1 24 Feb 2011 18:15 12436 8
    Piotr1
    Level 12  
    Problem jest taki, że auto na postoju pobiera prąd rzędu 5 – 6 amper.
    Jeżeli odłączę wysterowanie regulatora napięcia (złączka 3-pin) pobór prądu spada do 700 mA co nadal jest wartością zbyt dużą.

Po odłączeniu złączki (3 pin) alternatora i wyciągnięciu bezpieczników, które są w komorze silnika:
    F2 – 50A pobór prądu spada o 200 mA (kwadracik z odwróconą literą ZET)
    F9 – 20A pobór prądu spada o 500 mA (symbol silnika)

Z tego, co zauważyłem, gdy alternator jest podpięty, a bezpieczniki wyłączone wirnik obraca się swobodnie.
    Natomiast wpinając bezpiecznik F2 - 50A wzrasta pobór prądu 3 sekundy 5-6 Amper (wirnik stawia opór) 1 sekunda 0 Amper (wirnik obraca się swobodnie) taki cykl powtarza się przez około minutę później pobór prądu spada do zera.
    Gdy włączę bezpiecznik F9 – 20A pobór prądu jest przez cały czas rzędu 5- 6 A i wirnik stawia opór podczas obracania.
    W alternatorze wymieniłem regulator napięcia i nadal jest bez zmian.

Proszę o pomoc może ktoś posiada schemat lub podpowie mi gdzie mam szukać usterki czy może to być alternator sprawdziłem mostek, komutator wirnika, wirnik i stojan na zakresie 20 Mohm nie ma przebicia.

Może wiecie, co jest podłączone pod te bezpieczniki ja ustaliłem, że bezpiecznik F9 współpracuje z przekaźnikiem R8.

Jeden elektryk na moim terenie powiedział, że nie podejmuje się napraw Fordów z alternatorem sterowanym z komputera.
    Anonymous
    Anonymous  
    Piotr1
    Level 12  
    Prostownik alternatora składa się z 8 diod i wszystkie sprawdziłem miernikiem wskazania rzędu 590 mV oczywiście w kierunku przewodzenia.

Natomiast jak alternator ma wpiętą tylko wtyczkę sterowania (3 piny) to pobór prądu z akumulatora jest 700 mA oczywiście na postoju bez kluczyka.
    macvir
    Conditionally unlocked
    zostal regulator lub PCM
    milejow
    Level 43  
    Mostek sprawdza się po wcześniejszym odłączeniu od uzwojeń stojana. Co to za diagnoza ,,wskazania rzędu 590mV,,zaczerpnięta z zeszytu studenciny z polibudy??? Chcesz sprawdzić diody główne to zapnij im żarówę 55W i wtedy sprawdzaj, w jedną ma świecić a w drugą nie
    Piotr1
    Level 12  
    Mostek wylutowałem i wtedy sprawdzałem mierząc miernikiem i w kierunku zaporowym zasilaczem 18V (żadna nie przewodziła) natomiast nie sprawdzałem diod pod obciążeniem. Jutro podepnę żarówkę i sprawdzę w kierunku przewodzenia.

Regulator wymieniłem na nowy jednak nadal bez poprawy.

Sam już nie mam pomysłu na zlokalizowanie usterki. Jeszcze dodatkowo ten pobór prądu bez alternatora rzędu 700 mA.

Z tego co ustaliłem to bezpiecznik:

F2 Zapłon wyłącznik zapłonu
    F9 Sterowanie silnikiem

Jeszcze jedno wyciąganie bezpieczników w kabinie nie powoduje spadku poboru prądu.

Gdzie znajduje się sterowanie PCM?

Czy komputer pamięta rozładowanie akumulatora i teraz załącza wzbudzenie alternatora, pomimo że auto nie jest odpalone?
    Piotr1
    Level 12  
    Dziś kupiłem alternator jednak po zamontowaniu nadal są takie same objawy jak na poprzednim alternatorze.
    Powiedzcie mi czy z takimi objawami mogę odpalić auto?
    Chodzi mi o to czy alternator nie da zbyt dużego napięcie i nie uszkodzi czegoś dalej?

Auto już stoi tydzień i nawet nie mogę go podstawić jakiemuś elektrykowi, bo najbliższy, który wyraził chęć naprawy znajduje się 30 km od miejsca mojego zamieszkania.
    p1pawel
    Level 2  
    możesz problem rozwiązać przerabiając instalację, to znaczy: wmontuj dodatkowe 4 diody w alternator wzorem alternatorów 9-ciodiodowych poloneza , wyrzuć regulator napięcia , wyprowadż przewody ze szczotki i z dodatkowych diod na zewnątrz, zastosuj regulator napięcia od poloneza 9-ciodiodowego. Niestety musisz jeszcze podciągnąć przewód do kabiny, wymontować z licznika czerwoną diodę sygnalizującą stan ładowania, wstawić na jej miejsce żarówkę (zabarwioną na czerwono- proponuję koszulkę termokurczliwą) i znależć napięcie "po stacyjce".
    Układ działa w praktyce bardzo dobrze, jedyna niedogodność to że na zimnym silniku trzeba minimalnie podnieść na chwilę obroty aby wzbudzić układ.
    jomarza
    Level 2  
    mam dokładnie ten sam problem czy znalazł Pan jakieś rozwiązanie?