Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ford escort 1.8td 66kw nie odpala na mrozie

tomi2317 24 Feb 2011 19:34 4562 9
  • #1
    tomi2317
    Level 10  
    witam wszystkich zainteresowanych mam problem z autem a mianowicie nie odpale na mrozie.Fore escort 1.8 td 96r.co zrobiłem;ustawiłem zawory, wymieniłem świece żarowe,wymieniłem filtry,przemierzyłem ciśnienie tłoków i ciśnienie wtryskiwaczy wszystko jest ok założyłem zaworek zwrotny i auto nadal nie pali na mrozie .Teraz mam pytanie czy sprawdzenie ciśnienia wtryskiwaczy wykaże czy leją wtryski bo to jaszcze podejrzewam i została pompa wtryskowa ;(
    pokreśle ze jak jest około zera lub wyżej to auto pali.Czekam na jekiś pomysł może ktoś miał podobny problem.
  • #2
    romanhoks
    Level 16  
    A cisnienie sprezania zmierzyles?Po co od razu tyle roboty.Te silniki sa nie zabardzo udane.Zmierz cisnienie .
  • #3
    osa1go
    Level 11  
    piszesz ze wymieniles swiece zarowe a czy sprawdziles czy swiece sa zasilane ??
  • #4
    ED11
    Level 14  
    Witam
    Miałem podobny przypadek zeszłej zimy.
    Okazało się że zamarzała woda w układzie wydechowym.
    Para wodna jest w spalinach a zimny układ wydechowy powoduje skraplanie i gromadzenie wody zwłaszcza podczas krótkich tras.
    Po postoju lód może całkiem zablokować wylot spalin.
    Sprawdź czy podczas próby odpalenia wydostaje się z wydechu choć trochę gazów.
    Jeśli nie to ogrzej suszarką najniżej położone kolanko i samochód potem powinien odpalić.
    Ja w tym miejscu wywierciłem otworek 2mm i złapałem do naczynia pół litra wody.
    Teraz nadmiar wody sam wypływa i problemu nie ma.

    pozdrawiam
    Ed11
  • #5
    agaj666
    Level 12  
    Warto jeszcze ustawić kąt wtrysku i dawkę paliwa.
    Poza tym diesel najwcześniej odczuje, ze akumulator słabnie...
  • #6
    michal29_04
    Level 11  
    czujnik temp cieczy chlodzacej moim zdaniem do wymiany
  • #7
    tomi2317
    Level 10  
    chciałem powiedzieć ze ciśnienie było mierzone i wynosi 32,31,30,31 więc myślę że nie najgorzej co do zamarzania pary w rurze to odpada bo opary podczas próby się wydostają .Akumulator też jest nowy a problem został.W ciepłe dni powiedzmy ok zera auto odpala nie sprawdzałem jeszcze czujnika temp.cieczy chłodzącej . Auto sprawia wrażenie jakby paliwo schodziło albo się zapowietrzało ale z drugiej strony to tylko zimą ?Bo latem jest wszystko ok.Czekam na kolejny pomasł jak sprawdze czujnik dam znać..
  • #8
    wwpiotr
    Level 11  
    Sprawdzanie pompy raczej nic nie da choć sprawdzić nie zaszkodzi. Skoro pali w lecie bez problemu to raczej nie tu leży przyczyna.

    Załóż rozrusznik od focusa TDDi (2.2KW) bo standardowy ma 1,4KW taki sam jak w 1.6D i 1.8D. Szybciej kręci tym samym przechodzony już silnik szybciej odpala.

    Trzeba też pamiętać o sposobie odpalania. Nie grzejąc świec zakręcić około 2 sek. rozrusznikiem, wtedy 2x zagrzać świece do odłączenia przekaźnika (do pstyknięcia a nie do zgaśnięcia kontrolki) wtedy jeszcze raz zagrzać krótko i palić. Nie jest to całkowite rozwiązanie problemu ale pomaga :)
  • #9
    sopelex
    Level 9  
    witam.mam pytanie czy pompa wtryskowa z escorta na turbinie będzie pasowac do fiesty?
  • #10
    Zdunek 25
    Level 15  
    Proponuje pod świece podłączyć żarówkę 12V i sprawdzić jak długo grzeją czy?
    w ogóle grzeją może być walnięty sterownik świec