Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rozdzielenie sygnału. Wolne ładowanie stron. Wina splitera?

mar1712 25 Lut 2011 08:39 1159 3
  • #1 25 Lut 2011 08:39
    mar1712
    Poziom 9  

    Witam, od lat mam podpięty internet (8mb)i kablówkę z sieci Vectra, od jakiegos czasu, strony zaczęły sie woooolno ladować, w pewnym momencie wogóle nie było neta, mam rozdzielone z głównego kabla za pomocą (chyba tak to sie nazywa ) splitter od 3 - 900MHz. podpiąlem neta bezpośrednio z głównego kabla i dziala super (test wykazał 8Mb) podpinam za pomocą splittera strony baaardzo wolno sie otwierają (test 1 Mb). Splitter rozebralem ale to urządzenie czysto mechaniczne, wszystko jest ok. Co może byc przyczyną? ten splitter? a moze podpiąc jakoś inaczej?

    0 3
  • #2 25 Lut 2011 09:47
    _cheetah_
    Poziom 37  

    Jak miałeś podłączony modem do kabla wchodzącego do mieszkania przed założeniem splitera - bezpośrednio (czyli miałeś tylko internet) czy przez jakieś urządzenie Vectry (miałeś internet + oglądałeś TV na telewizorze)?

    0
  • #3 25 Lut 2011 13:04
    mar1712
    Poziom 9  

    Miałem podłączone przez spliter,( rozdzielenie na 2 TV i neta) jakis zwykly, czy takie splitery sie psują? tam chyba są same kabelki, więc nie ma bardzo co sie psuc, jak najlepiej zrobić zeby to wszystko dobrze chodziło

    0
  • #4 25 Lut 2011 13:26
    irekr
    Moderator

    W sieciach kablowych stosuje się różny sprzęt abonencki i trudno powiedzieć jaka opcje masz w domu. Najczęściej jest tak że kabel z "ulicy" wchodzi na specjalna zwrotnicę wyglądająca jak spliter gdzie jest rozdzielone pasmo internetowe i telewizyjno-radiowe. I jeżeli chcesz używać jednocześnie internetu i kablówki to tak musi być połączone. Są modemy internetowe które zawierają wewnątrz takie filtry i wówczas kabel wchodzi do modemu i niego wychodzi kabel do reszty urządzeń. Z tego co opisujesz to u Ciebie jest to przepuszczane przez jakąś skrzynkę.
    One się raczej nie psuja natomiast możliwe że coś się stało z wtyczkami. Tak czy inaczej jest to zmartwienie kablówki by działało to prawidłowo.
    Bardzo częsta przyczyna takiej sytuacji jak opisujesz jest usterka kabla połączeniowego między spliterem a modemem. czasami masa na wtyczce nie kontaktuje jak został źle założony wtyk.
    tak czy inaczej dzwoń do kablówki.

    0
  Szukaj w 5mln produktów