Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termet niskie ciśnienie wody ciepłej

tomasz-beczkowski 25 Feb 2011 08:54 17404 8
    tomasz-beczkowski
    Level 10  
    Witam wszystkich serdecznie.
    Przeczytałem wszystkie podobne posty, ale żaden jednoznacznie nie jest tożsamy z moim problemem.
    Otóż: Mam wymienioną instalację wody (nie ma więc mowy o zapchaniu rur), a ciśnienie ciepłej wody wypływającej termet G19.02 jest niskie:( woda leci w takim tempie, że zanim naleci wanna to woda ostygnie:( )
    Ogólnie piecyk się zapala i podgrzewa wodę, tylko, że mało jej wypuszcza, nawet gdy kurek jest otwarty na max.
    I tu moje pytania:
    1. termet uprzednio był zasilany gazem ziemnym - zmieniłem dysze palnika głównego. Nie zmieniałem pozostałych dysz (palnika zapalającego i jakiejś ,,fryzy'').
    Czy zatem piecyk powinien działać prawidłowo? CZy to może być usterką?
    2. Czy może to być wina membrany? Jeżeli tak to gdzie ona się znajduje?
    3. Czy są to może przytkane węrzownice?

NAjgorsze, że nie ma ani ciśnienia wody, ani woda przy max otwarciu nie leci należycie gorąca:(
    Leci gorąca tylko przy cienkim strumieniu.
    Wydaje mi się, że tu nagładają się dwie usterki: przytkane wężownice i membrana.

Liczę na fahowe opinie. Nie bardzo mnie stać na płacenie fachowcą, dlatego zwracam się z pomocą do was.
    Dzięki wszystkim zainteresowanym.
    Mam nadzieje, że tematu nie powtórzyłem.
    markmd
    Level 25  
    Czy ciśnienie zimnej wody z drugiego kurka masz normalne tzn. przynajmniej powyżej 1atm.?
    Moritouri
    Level 16  
    Zgodnie z zaleceniami producenta, na zasilaniu podgrzewacza instalator powinien zainstalować filtry. Filtr gazu i wody! Jeżeli na zasilaniu podgrzewacza jest dobre ciśnienia a na wyjściu słabe to może być zanieczyszczony filtr! W zespole wodnym /tam gdzie wpływa zimna woda/ jest filtr montowany przez producenta! Należy sprawdzić te dwa filtry!! Kolejnym krokiem jest rozpięcie rurki odprowadzającej ciepłą wodę z podgrzewacza, by się przekonać, czy spadek ciśnienia powoduje podgrzewacz, czy może jest instalacja zarośnięta kamieniem!
    tomasz-beczkowski
    Level 10  
    A więc:
    Ciśnienie zimnej wody z drugiego kurka jest jak najbardziej ok. Leci dobrze.
    Instalacja wodna jest nowa, filtr wody też jest nowy. Nie mam filtra gazu.
    Jak wywnioskowałem z postu Moritouri są dwa filtry wody? producenta piecyka i mój na wodzie? Jutro odepnę wąż od piecyka i zobaczę czy spadek ciśnienia powoduje piecyk.....
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Te piecyki mają nieco za małą moc (19,2kW). Mnie się "na amen" zepsuł PG-6 (teoretycznie 21kW), który szedł aż 30 lat (bez jednego miesiąca) - tak go naprawiałem. Zamówiłem Junkersa WR14 (moc 23,6kW). Przywieźli i zamontowali tego samego dnia. Jest rewelacyjny. Nawet przy ustawieniu pokrętła gazu na minimum woda jest ciepła (chyba, że jest duzy strumień) a gdy się nastawi na max. to nawet gdyby pobierać wodę jednocześnie do wanny i umywalki - i tak będzie dobrze ciepła (a przy małym strumieniu potrafi być bardzo gorąca - jeśli się odpowiednio ustawi pokrętło wody na piecu. Ma też wyświetlacze bieżącej temperatury wody. Oczywiście jest bez świeczki. Jak ktoś ma naprawdę dużą wannę, to lepiej wybrać piecyk o mocy ok. 23kW niż 19kW (a tym bardziej niż 17,4kW).
    Moritouri
    Level 16  
    Nowy Junkers jest rewelacyjny tak jak Termet! Tylko, ze Junkers do czasu pierwszych napraw! Później trzymaj się za kieszeń! A filtr wstawiony przez producenta w podgrzewaczu typu G-19-02 jest na wlocie zimnej wody i jest to takie sitko!
    tomasz-beczkowski
    Level 10  
    Dzięki za nowe posty, ale odbiegamy tu od tematu i nie chodzi o reklamę junkersa.
    Wolałbym jednak konkretną pomoc, bo ten post przyda się i mi i innym użytkownikom. Nie znam się na mocach piecyków, ale wiem, że mój termet nie działa tak jak powinien. I nikt nie wmówi mi, że jest za słaby by podgrzać strumień wody.... no chyba do czegoś został stworzony... do czegoś więcej niż podgrzanie szklanki wody......
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    tomasz-beczkowski wrote:
    1. termet uprzednio był zasilany gazem ziemnym - zmieniłem dysze palnika głównego. Nie zmieniałem pozostałych dysz (palnika zapalającego i jakiejś ,,fryzy'').
    Czy zatem piecyk powinien działać prawidłowo? CZy to może być usterką?
    2. Czy może to być wina membrany? Jeżeli tak to gdzie ona się znajduje?
    3. Czy są to może przytkane węrzownice?

1. Wymienia się komplet zespołu przezbrojeniowego, nie tylko dysze palnika głównego. Na jakim gazie pracował uprzednio? Może np. nie zapalać, lub zapalać wybuchowo.
    3.Może być zapchane.

tomasz-beczkowski wrote:
    Mam wymienioną instalację wody (nie ma więc mowy o zapchaniu rur)

Wszystko jest możliwe. Odepnij od piecyka ciepłą i zimną rurkę i je połącz. Jeżeli ciśnienie wody wypływającej z kranu ciepłej jest identyczne jak z zimnej, to szukaj w piecyku. Jeżeli nie, to wina instalacji. Piecyk produkuje aż 11 litrów ciepłej wody na minutę
    Zobacz tutaj: http://www.termet.com.pl/pl/produkty/gazowe_p...ta_komora_spalania/Termaq_electronic_G-19-02/