logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić początek tłoczenia paliwa w Pronar 82sa .

pzdanowski1984 25 Lut 2011 16:43 24171 6
REKLAMA
  • #1 9202673
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    Ocena: 83
    Witam mam problem z ustawieniem poczatku tłoczenia paliwa w pronar 82sa ,wartosć wynosi 20stopni +_ 1stopień przed ZZ.Muj problem tkwi w znalezieniu odpowiednich znaków na kole pasowym czy to na zamachowym ,niemoge ich znależc .Jesli miał ktoś taki sam problem to prosiołbym o fotki gdzie te znaki itp,byłbym bardzo wdzieczny .

Dodano po 23 [minuty]:

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9203436
    cichus
    Poziom 22  
    Ocena: 431
    A nie ma na obudowie koła zamachowego takiego wkręcanego trzpienia jak w mtz- cie 82.
  • REKLAMA
  • #3 9203829
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    Jak ustawić początek tłoczenia paliwa w Pronar 82sa . Czy o to chodzi jak tak to jak mam to tym zbadać itp?

Dodano po 22 [minuty]:

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9205274
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1390
    Wykręcasz go i wkładasz gładką częścią w otwór, kręcisz wałem aż wpadnie w otwór w kole zamachowym. W tym miejscu ma być początek tłoczenia.
    Odkręcasz pokrywkę przed pompą, odkręcasz zdaje się dwie śrubki i kręcisz zębatką do momętu pokazania się na pierwszej sekcji paliwa. Skręcasz i tyle.
  • REKLAMA
  • #5 9205494
    cichus
    Poziom 22  
    Ocena: 431
    Otóż to kapilara na pierwszą sekcję pompy wtryskowej i jazda.
  • #6 9210290
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    seweryn7701 napisał:
    Wykręcasz go i wkładasz gładką częścią w otwór, kręcisz wałem aż wpadnie w otwór w kole zamachowym. W tym miejscu ma być początek tłoczenia.
    Odkręcasz pokrywkę przed pompą, odkręcasz zdaje się dwie śrubki i kręcisz zębatką do momętu pokazania się na pierwszej sekcji paliwa. Skręcasz i tyle.

Witam o ile mogę coś dołożyć ,otóż - otworki w kole zamachowym są dwa , pierwszy [kręcąc wałem w prawo ] wskazujący na początek wtrysku a drugi GMP pierwszego cylindra . Teraz musisz ustawić tłok przed suwem pracy [zawory zamknięte ] . Zdejmujesz przewód z pierwszego wtrysku , kręcąc wałem w prawo [ bardzo powoli ] obserwujesz kiedy pojawi sie paliwo w pierwszej sekcji pompy , oczywiście do tej operacji potrzeba dwóch osób [jeden kręci wałem a drugi obserwuje początek wtrysku] . Ja dla usprawnienia wyjmuje jeszcze pierwszy wtrysk i wtedy dokładnie znam położenie tłoka przed GMP , choć ostatnio ustawianie na znaki nic nie dało , ponieważ dostałem ciągnik do ustawienia po remoncie pompy i jak się później okazało pompa dla poszczególnych cylindrów podawała w innym momencie 1 cylinder ustawiony na 10 mm przed GMP to 2 cylinder podawał już 3 mm przed GMP , 3 -ci 6 mm przed GMP a 4-ty na 0 w GMP . Pompę oddałem do ponownej naprawy [ oczywiście komuś innemu ] i jest gicio Pozdrawiam Zbigniew
  • #7 9215299
    pzdanowski1984
    Poziom 12  
    Z tymi różnymi wartościami w mm w różnicy początku tłoczenia paliwa dla poszczególnych cylindrów to są żle wyrególowane śróbki na popychaczach tłoczków sekcji pompy wtryskowej .Dziękuje za pomoc temat uznaje za zamknięty pozdrawiam wszystkich.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem początku tłoczenia paliwa w ciągniku Pronar 82SA, który powinien wynosić 20 stopni przed ZZ. W dyskusji poruszono kwestie związane z lokalizacją odpowiednich znaków na kole zamachowym oraz metodą ustawienia. Użytkownicy sugerują, aby wykręcić trzpień, włożyć go w otwór i kręcić wałem, aż znajdzie się w odpowiedniej pozycji. Wskazano również na dwa otwory w kole zamachowym: jeden wskazujący początek wtrysku, a drugi GMP pierwszego cylindra. Użytkownicy podkreślają, że do precyzyjnego ustawienia potrzebna jest współpraca dwóch osób. W końcu, problem z różnymi wartościami początku tłoczenia dla poszczególnych cylindrów może wynikać z niewłaściwego wyregulowania śrubek na popychaczach tłoczków sekcji pompy wtryskowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA