Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Internet od ery blueconnect

centihaus 25 Lut 2011 21:49 3485 9
  • #1 25 Lut 2011 21:49
    centihaus
    Poziom 8  

    Witam. Mam internet z ery (blueconnect) jednak nie jestem zadowolony z jego prędkości. Działa w sieci EDGE 236,8 Kb/s a rzeczywista prędkość u mnie:
    Internet od ery blueconnect
    Bardzo mnie denerwuje czekanie na strony, a ściąganie plików to już w ogóle porażka.
    Może źle myślę, ale patrząc na ten wykres poniżej to prędkość w niektórych momentach jest wysoka. Co powoduje takie wahania prędkości? Czy da się coś zrobić aby prędkość była wyższa?
    Jak widać zasięg mam prawie cały. Dodam jeszcze, że jestem z małej wioski i do odbiornika mam kilka kilometrów.

    Internet od ery blueconnect

    Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

    Zapomniałem dodać ze modem to Huawei E173

  • #2 25 Lut 2011 22:06
    witoj
    Poziom 29  

    http://mapa.btsearch.pl
    Na tej mapie sprawdź gdzie mieszkasz i przełącz na nadajniki z ery , zobacz jakie nadajniki są w okolicy może jest jakiś z szybszym internetem.

  • #3 25 Lut 2011 22:31
    centihaus
    Poziom 8  

    Najbliższy odbiornik ode mnie jest jakies 10km jest też tam dostępny UMTS ale u mnie nie ma zasięgu. Jakieś inne porady?

  • #4 26 Lut 2011 08:49
    witoj
    Poziom 29  

    Z ok.10 km to ja łapię Umts bez anteny ale jest widoczność i nie ma przeszkód typu las ,wniesienia , budynki.
    Musisz sprawdzić w którym miejscu w budynku już łapiesz bez anteny UMTS lub podjechać bliżej tego nadajnika i testować.
    Trzeba być pewnym że antena którą się kupi zadziała.

  • #5 26 Lut 2011 12:38
    centihaus
    Poziom 8  

    Mam już antenę, dostałem ją wraz z modemem. Jest to jakaś zwykła antenka na magnesik jedyne co na niej pisze to 3dB. Wystawiając tą antenę na dwór łapie UMTS ale zero zasięgu.
    Dodam jeszcze ze normalnie bez anteny prędkość jest taka sama jak z nią. A czy inna antena mogłaby pomóc?

  • Pomocny post
    #6 26 Lut 2011 13:29
    witoj
    Poziom 29  

    Dioda w modemie świeci na jasno niebiesko ?
    Od ery w tym programie idzie wymusić tylko łączenie (3G WCDMA UMTS) spróbuj czy działa .
    Antena kierunkowa taka http://www.bestpartner.pl/index.php?artid=20670&kategorie=10 ale kabel to słabej jakości dają warto by kopić samą antenę i kabel dać zrobić np. z H155

  • #7 27 Lut 2011 12:26
    centihaus
    Poziom 8  

    Wczoraj troszkę się bawiłem i ściągnąłem inny program jakim jest top_netinfo. Antenę mam umieszczoną w tym samym miejscu i w polu sygnału pokazuje mi -79dB 57% sygnału. Nie bardzo wiem co to jest to dB.
    Próbowałem też wymusić inne łączenie np. UMTS ale nic z tego tylko EDGE jest dostępne.

  • #8 27 Lut 2011 15:49
    beo
    Poziom 36  

    W EDGE transferu nie zwiększysz.

  • #9 01 Mar 2011 16:33
    centihaus
    Poziom 8  

    Bardzo dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

  • #10 15 Kwi 2011 16:37
    ullla
    Poziom 9  

    to ja się podepnę pod temat.
    używam blueconnect na huawei e173. od jakiś 2 tygodni, jak zgubi umts/hspa to chodzi tylko na edge, i nie chce się sam przełączać na hspa. pomaga tylko wyciągnięcie z usb modemu. po ponownym włączeniu bez problemu łapie hspa.
    wcześniej bez problemu się przełączał bez ingerencji. przeinstalowałam blueconnect ale nic nie dało. czyżby się skopał i czeka go serwis?

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME