Witam, w piwnicy mam kaloryfer który nie grzeje tak jak powinien, a problem polega na tym że grzeje tylko jego góra (jest letni), możliwe że jest to spowodowane trudną drogą jaką musi przebyć woda aby dotrzeć do kaloryfera ( niżej teoretyczny schemat podłączenia) a jak wiemy woda szuka sobie drogi po najmniejszej linii oporu.
Kaloryfer na parterze jak i na piętrze grzeje dobrze.
Kaloryfer w piwnicy na pewno nie jest zapowietrzony.
Kiedy zakręcę kaloryfer na parterze i piętrze kaloryfer w piwnicy grzeje dobrze( jest cały ciepły) kiedy włączę pompę wody na bieg 3 również kaloryfer staje się o wiele cieplejszy (ale niestety nie mogę tak zostawić ponieważ słychać dość duży szum, który przeszkadzałby domownikom)
Wszystkie kaloryfery mają zawory, w internecie czytałem że jest coś takiego jak regulacja instalacji C.O. I tu moje pytanie czy w moim przypadku taka regulacja coś by dała jeśli tak to proszę o wskazówki jak to zrobić.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Kaloryfer na parterze jak i na piętrze grzeje dobrze.
Kaloryfer w piwnicy na pewno nie jest zapowietrzony.
Kiedy zakręcę kaloryfer na parterze i piętrze kaloryfer w piwnicy grzeje dobrze( jest cały ciepły) kiedy włączę pompę wody na bieg 3 również kaloryfer staje się o wiele cieplejszy (ale niestety nie mogę tak zostawić ponieważ słychać dość duży szum, który przeszkadzałby domownikom)
Wszystkie kaloryfery mają zawory, w internecie czytałem że jest coś takiego jak regulacja instalacji C.O. I tu moje pytanie czy w moim przypadku taka regulacja coś by dała jeśli tak to proszę o wskazówki jak to zrobić.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.