Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Logowanie php wraz z mysql.

idik20 26 Lut 2011 11:47 2698 6
  • #1 26 Lut 2011 11:47
    idik20
    Poziom 8  

    Witam!
    Jestem początkującym 'programistą' i mam taki oto problem..
    Zrobiłem logowanie oparte na php i mysql.
    I jesli uzytkownik jest zalogowany na stronie to $_SESSION["zalogowany"] przyjmuje wartość 1. Wszystko do tej pory działa
    Mianowicie chciałbym napisać coś w stylu powitania..
    tzn żeby wybierało mi Login aktualnie zalogowanego uzytkownika.. Np zalogowałem się jako 'aaa' i żeby po zalogowaniu było coś w stylu : "Witaj aaa na stronie... "

    Czy to co nabazgrałem poniżej w jakikolwiek sposób ma prawo działać?
    Tzn wiem że nie działa ale czy mógłby ktoś pomóc?

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    marcinj12 napisał:
    To co napisałeś nie zadziała bo warunek WHERE jest bez sensu. Jak logujesz użytkownika do bazy (kiedy ustawiasz $_SESSION["zalogowany"] = 1)


    A masz jakiś pomysł/ wiesz jak to zrobić? ;)

    0 6
  • #2 26 Lut 2011 11:55
    marcinj12
    Poziom 40  

    Pokaż kod, w którym ustalasz, że $_SESSION["zalogowany"]=1, gdzie "logujesz się jako 'aaa'" ?

    Jak już się zalogujesz na stronie jako aaa, to np. do $_SESSION["login"] możesz przypisać aaa, i wyświetlać:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 26 Lut 2011 12:07
    idik20
    Poziom 8  

    marcinj12 napisał:
    Pokaż kod, w którym ustalasz, że $_SESSION["zalogowany"]=1, gdzie "logujesz się jako 'aaa'" ?

    Jak już się zalogujesz na stronie jako aaa, to np. do $_SESSION["login"] możesz przypisać aaa, i wyświetlać:
    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Zdaje sobie sprawe, że to może być banalnie proste.. tylko że ja tego nie potrafie rozkminić :P
    jak przypisać $_SESSION["login"]?
    bo teraz jak tak zrobiłem to nie wyświetla tego 'aaa' tylko
    Witaj, na stronie.

    0
  • #4 26 Lut 2011 12:13
    marcinj12
    Poziom 40  

    Ponawiam pytanie, pokaż kod gdzie logujesz użytkownika do bazy (kiedy ustawiasz $_SESSION["zalogowany"] = 1)...
    Konkretnie chodzi mi o moment, gdzie "uwierzytelniasz" pewnie za pomocą zapytania SQL, użytkownika i hasło..

    0
  • #5 26 Lut 2011 12:18
    idik20
    Poziom 8  

    Sorki, już wklejam kod ;)

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • Pomocny post
    #6 26 Lut 2011 12:23
    marcinj12
    Poziom 40  

    No, to we fragmencie gdzie logowanie sie udało, przpisz zmienną z tablicy $_POST do $_SESSION, a gdy się wylogujesz- wyczyść:

    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #7 26 Lut 2011 12:27
    idik20
    Poziom 8  

    Dzięki wielkie!
    Teraz wszystko śmiga jak trzeba :)

    0