Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór wirników do stojanów w Zelmerze Meteor

tomkat_75 26 Feb 2011 15:03 4797 6
    tomkat_75
    Level 2  
    Witam forumowiczów. Mam dylemat co do doboru wirnika do stojana w odkurzaczu Zelmer Meteor 2. Wiem iż pisano podobne posty ale nie w tym ujęciu. W moim przypadku zespół ssący odkurzacza ma oznaczenie 308.3, zgodnie z tym schematem stojan ma oznaczenie 308.3100. Niestety na uszkodzonym wirniku kod uległ zatarciu. Na rynku są wirniki określone symbolami: 308.3200, oraz 308.3300. Czy te wirniki można stosować zamiennie? Co dziwne w sklepach internetowych do tego samego odkurzacza podawane są różne stojany np.: 308.2100 i 308.4100 a przy tym wirniki 308.2200 i 308.3200, i nikt w tym układzie nie podaje parowania wirników i stojanów. A czytałem właśnie na tym forum iż jest to ważne bo jednak mimo iż wirniki wyglądają tak samo mają różne parametry. Proszę o radę jeśli ktoś się spotkał z tym problemem.
    pioterAos
    Level 18  
    Trzeba zabrać stary do sklepu, wziąć suwmiarkę i dokładnie porównać. Po tym można kupić.
    tomkat_75
    Level 2  
    Naprawdę tak banalnie? A nie ma różnic w uzwojeniach czy rezystancji?
  • Helpful post
    frank 68
    Level 17  
    Wirniki różnią się gabarytami i to są spore różnice. Do stojana 308.3100 idzie wirnik 308.3300.Po co zelmer robi tyle typów tego nie wiadomo.
  • Helpful post
    pioterAos
    Level 18  
    Nie ma różnic, wymiary określają moc a więc wymuszają rodzaj uzwojenia. Prąd jest w gniazdkach wciąż taki sam. Inna moc pociąga za sobą inny wymiar
    tomkat_75
    Level 2  
    Dzięki za pomoc. Jeśli pasuje 308.3300 to zamawiam ten. :)

"Po co zelmer robi tyle typów tego nie wiadomo." Może chłopaki z Zelmera dostają kasę za wnioski racjonalizatorskie :)