Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Electrolux EWF 1455 - nie kontynuuje programu, skacze

miabart 27 Feb 2011 12:10 3391 2
    miabart
    Level 2  
    Witam,

pralka Electrolux EWF 1455 sprawowała się bez zarzutu przez kilka lat (4-5).
    Obecnie występuje następujący problem:
    - podczas próby wirowania bębnem rzuca co doprowadziło do zrzucenia z wieszaka - po założeniu wieszaka zpowrotem skakanie bębna nie ustepuje;
    - pralka zatrzymuje prace w połowie programu;
    - obecnie wyświetla kod EF3 (nie wiem co oznacza), wcześniej pokazywała również E52
    - podczas pobieżnej inspekcji wizualnej stwierdziłem, że ułamało się mocowanie jakiegoś czujnika (wygląda jak wyłącznik krańcowy) zamonowanego na dnie pralki - ułamał się zaczep od obudowy w kolorze wiśniowym;
    - pompowanie i grzanie wody bez zarzutu;

POzdrawiam
    wojciech zegarowski
    Level 14  
    czy na obroty wirowania wchodzi powoli czy od razu zrywa na szybkie jeśli zrywa to E52 brak sygnału z tacho/blokada silnika/uszkodzenie wiązki kabli EF3 Zadziałał system AquaControl;Uszkodzona pompa spustu/wiązka/ mikrowyłącznik pływaka
    miabart
    Level 2  
    Przed chwilą ustawiłem tylko wirowanie i wchodzi płynnie bez problemów. Mało tego samo wirowanie odbyło się bez "podskoków". Podczas poprzedniego programu bęben mało nie wyskoczył z obudowy.

Wnioskuję, że EF3 to prawdopodobnie mikrowyłącznik pływaka, którego obudowa uległa pęknieciu. W tej chwili jest on "luzem" na podłodze pralki w pozycji niezałączony.
    Posprawdzam wiązki.