Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regeneracja baterii A42-A3 od laptopa Asus A3V

evolucja 27 Feb 2011 17:28 7682 25
    evolucja
    Level 20  
    Cześć.
    Laptop ma już około 5 lat. Bateria trzyma ostatnio coraz krócej; szybko się ładuje i szybko wyładowuje(w około pół godziny).
    Chciałbym więc zregenerować baterię A42-A3. Udało mi się ją otworzyć; w środku jest 8 ogniw 3,7v 2200mAh łączonych po 2 równolegle i 4 takie komplety szeregowo.
    Czy wystarczy jak kupię nowe ogniwa np. takie http://www.dealextreme.com/p/trustfire-tr-18650-2500mah-3-7v-batteries-2-pack-6979 i ja zamienię? Czy trzeba wykonywać jakieś resetowanie czy kalibrowanie?
    misiozol
    Level 33  
    Mozesz i takie ale lepszy efekt bedzie napewno na fimowych , a czy trzeba resetowac badz kalibrowac na to pytanie odpowiem jak podasz reszte informacji wymaganych do diagnozy.
    evolucja
    Level 20  
    A te TrustFire to nie są markowe? Z tego co czytam na polskich forach i angielskich to cenione akusy. W komentarzach też piszą, że po wielu ładowaniach wciąż ta sama pojemność...

Chyba o tą resztę informacji chodzi? :)
    Regeneracja baterii A42-A3 od laptopa Asus A3V Regeneracja baterii A42-A3 od laptopa Asus A3V
    evolucja
    Level 20  
    Zdjęcie płytki. Który układ to ten EEPROM który należy sczytać?

Czy wystarczy taki programator?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic125314.html

Oczywiście na screenie z poprzedniego postu widać moment podłączenia ładowarki albowiem komputer się wyłączył? z powodu niskiego stanu baterii..
    krzychu1985^

Level 28  
    Prosta sprawa do resetu, masz bq2060 i 24c02. At02 to eeprom 24c02. Ten programator, który wskazałeś w linku odczyta tę pamięć. Jak ktoś tam napisał, na schemacie jest błąd - zamienić trzeba piny 3 i 5.
    evolucja
    Level 20  
    Czyli rozumiem, że wystarczy jak sczytam tego 24C02 i zapiszę jego wsad do pliku? Czy muszę go z układu wylutowywać?
  • Helpful post
    misiozol
    Level 33  
    W sumie to nie ,ale musisz odlaczyc ogniwa i mozesz lutowac kabelki do niego .
    evolucja
    Level 20  
    Udało mi się go podłączyć i zgrać. :) Czy po za resetem da się coś z niego ciekawego odczytać?
    krzychu1985^

Level 28  
    Źle odczytany wsad albo pamięć uszkodzona. Sbworkshop nie rozpoznaje żadnych wartości, a powinien.
    misiozol
    Level 33  
    Wsad jest czesciowo pusty zgraj go ponownie ,ale przynajmniej rozpoznawany ;) .
    evolucja
    Level 20  
    Ten drugi patrzyłeś? Z postu wyżej? Spróbowałem go odczytać jeszcze kilka razy, za każdą próbą wynik ten sam. Czytam PonyProgiem z ustawionym "8bit eeprom" - "2402".
    Np. tutaj kolega wrzucał wsad z tego samego eepromu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1921698.html i jest on bardzo podobny do tego mojego; też połowa z wartościami FF :)
    misiozol
    Level 33  
    Odlaczyles ogniwa do odczytu? ja moge ten wsad zresetowac ale jak go wgrasz mozesz nadpisac ten dobry .
    evolucja
    Level 20  
    Ogniwa odłączone, znaczy + i -. Tyle wystarczy, nie? Układu nie wylutowywałem. Jest podłączony kabelkami na płytce.
    Jakby źle był ten EEPROM podłączony to by go chyba w ogóle nie czytało. A tak to jest normalna powtarzalność wyniku - mogę odłączać programator i podłączać i za każdym odczytem wynik ten sam..

@Edit
    Nie poganiam, ale fajnie jakby dzisiaj jakaś odpowiedź była. Leży mi to wszystko na stole rozwalone i się małżonka denerwuje :)
    misiozol
    Level 33  
    Masz wyraznie napisane wyzej co masz zrobic .
    evolucja
    Level 20  
    Przeczytałem cały temat raz jeszcze i nigdzie wcześniej nie pisałeś, żeby całkowicie odłączyć ogniwa. Ja wyraźnie zaznaczyłem, że odłączyłem tylko + i -. Dobrze, że mamy już konkret. Lecę próbować :)

A możesz jeszcze powiedzieć czemu u kolegi z tematu co link podałem zczytany EEPROM wygląda prawie dokładnie tak jak ten mój?
  • Helpful post
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wsad jest poprawnie odczytany. Ma być w połowie pusty dla eepromu 24C02. Cały zapisany będzie dla 24c01.
    misiozol
    Level 33  
    Nie jest poprawnie odczytany sa braki w nim linijka FF jesli chodzi o 24c01, nie chodzi mi o druga polowe jesli jest zapisany w kosci 24c02. SBW go wykrywa poprawnie ,ale braki w nim sa jesli go wrzucisz pod program dedykowany do bq2060 ;) .
    misiozol
    Level 33  
    Spoko ja wiem ze sie da wyzerowac ilosc cykli pojemnosc itd. bo tez to sprawdzalem ,ale wartosci w nastepujacych komorkach sa nie wlasciwe

0x4a
    0x4e
    0x4f
    0x63
    0x64
    0x65

po prostu sa nie rozpoznawalne przez program i tyle ,wygladem przypominaja odmowe dostepu lub probe odczytu pod zasilaniem. Fakt nie zwrocilem uwagi ze FF sa w nazwie z gory zalozylem ze chodzi o te F-ki co dalej nie zmienia postaci ze jest to dosc dziwne bo nigdy mi takiego bledu nie wywalalo chyba ze byl plik uszkodzony.
    Sciemek
    Level 14  
    Witam kolegów,
    podłączam się do tematu gdyż mam takiego samego laptopa i taką samą (oryginalną) baterię, która trzyma ok. 15 minut.
    Próby kalibracji z poziomu systemu BIOS nic nie dały.
    Bateria ładuję się do pełna w ciągu ok. 25 minut.
    Po naładowaniu jest stan jak na zrzucie ekranu z baterrymon'a.
    Tam widać, że aktualna pojemność jest wyższa niż fabryczna (4400 mAh), co jest zadziwiające.
    Czy według kolegów wystarczy wymiana baterii na nową lub jej regeneracja (reset wsadu + wymiana ogniw) czy też może coś być nie tak z układem ładowania?
    Jeszcze, co ciekawe to to, że po odłączeniu zasilacza przez cały czas (ok 15 min.) pokazuje 100% naładowania by po upływie tych 15 minut nagle wyłącza się bez żadnego komunikatu - cyk i obraz czarny, wszystko gaśnie.

Pozdrawiam
    krzychu1985^

Level 28  
    Pojemność pełnego ładowania (full charge capacity) zmniejsza się wraz z używaniem baterii względem design capacity - pojemności fabrycznej, a tu się coś dziwnego stało - full charge zamiast spadać, wzrosło 15x względem design. Zamieść wsad, trzeba go zresetować, a ogniwa pewnie też do wymiany.
    Sciemek
    Level 14  
    krzychu1985^ wrote:
    Pojemność pełnego ładowania (full charge capacity) zmniejsza się wraz z używaniem baterii względem design capacity - pojemności fabrycznej, a tu się coś dziwnego stało - full charge zamiast spadać, wzrosło 15x względem design. Zamieść wsad, trzeba go zresetować, a ogniwa pewnie też do wymiany.

Jeśli dobrze rozumiem, to aby zczytać wsad i przekazać go do zresetowania, muszę podpiąć się pod eeprom wylutowując go lub podlutowując przewody? Czy też można zrobić to z poziomu tego laptopa nie otwierając baterii?
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Niestety musisz otworzyć baterię.
    evolucja
    Level 20  
    Wgrałem dzisiaj ten wsad co kolega jarob zamieścił. Bateria naładowała się do pełna w ciągu około 1.5h. Bez problemu wytrzymuje teraz 2.5h. Jestem zszokowany faktem, że po tylu latach eksploatacji ogniwa wciąż są w takiej dobrej kondycji.

Dziękuję wszystkim za pomoc.