Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rezygnacja z zaworu przesterowania AMICA na 1 tranzystorze

merlinekII 27 Feb 2011 20:25 3638 0
Relpol
    merlinekII
    Level 16  
    Nie wiem czy komuś się przyda ale często czytałem o rezygnacji z systemu zraszania w Amicach ale konstrukcje z przekaźnikami mnie dziwiły, sam musiałem obejść ten problem bo tuningowałem pralkę PA5560A411 do PC5512A425

Wszystkie kostki pasują pokrywa i programator z panelem bez problemu....

ale różnica była w wyposażeniu w mojej skromnie bez bajerów a PC miała czujnik wody w dnie i zawór przesterowania i musiałem coś z tym zrobić. Na przekażnikach nie wychodziło bo nawet nie było do czego podłączyć przekaźników.

Padło na rozwiązanie elektroniczne i po przyjżeniu się sterowaniu pompy i zaworu zrobiłem obejście na jednym tranzystorze i kawałku kabelka .

Opiszę bo nie mam jak narysować schematu a proste to i skuteczne.

przy triaku od zaworu przesterowania odciąłem nóżkę bramki, można triak wylutować.

przy triaku od pompki przylutowany tranzystor PNP w taki sposób Emiter do masy Kolektor do bramki triaka pompy a baza tranzystora do punktu który został odcięty przy triaku zaworu przesterowania ale tego od stony rezystorów przy procesorze lub jeśli odlutowany triak zaworu to do pola od bramki

i żadnych przekaźników i szukania programów

koszt 5 groszy a skuteczność 100%

Tranzystor PNP napiecie CE minimum 30V prąd Ic 100mA prąd bazy jest mały bo ograniczają rezystorki przy sterowniku

Komentarze do pomysłu mile widziane
    a co do komentarzy że łożyska nie wytrzymają 1200 obr to nie musze wirować zawsze na 1200 mogę ustawiać na 600 czyli tyle co w oryginale i nie widze problemu.
    Wiem wiem średnica koła pasowego na silniku... pralka pierze, dobrze układa, jak kiedyś dorwę silnik to go wymienie :)
    taniej dostałem części do PC niż sam programator do PA:)
  • Relpol