logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podzielnik Elek. Burnata Futura+: 2000% wzrost kosztów

PoWrOc 28 Lut 2011 11:34 3336 5
REKLAMA
  • #1 9215236
    PoWrOc
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam następujący problem. W zeszłym roku miałem odczyt na wysokości ok 18 jednostek, w tym roku odczyt ten plasuje się w granicach 386 jednostek. Wydaje mi się, że tak astronomiczny skok jest raczej niemożliwy i chciałbym się dowiedzieć czy normalnie używane urządzenia elektroniczne takie jak telefony komórkowe, myszki i klawiatury bezprzewodowe itd. mogą mieć wpływ na zły odczyt. Nie wiem do końca też czy to prawda ale słyszałem, że generalnie elektroniczne podzielniki ciepła nie posiadają homologacji. Jeżeli wiecie może jakim cudem mógł nastąpić taki wzrost to czekam na propozycję bo zamierzam walczyć o te pieniądze.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9215637
    wnoto
    Poziom 34  
    Ocena: 744
    Czy pomiar obejmował podobne okresy czasowe ? Lokal tak samo użytkowany ?
    Czy była zmieniana jego lokalizacja ?
    Co w jego najbliższej okolicy zostało zmienione zainstalowane ? Może był zasłonięty ?

Nie znam tego podzielnika. Możesz załączyć do niego linka ?
  • REKLAMA
  • #3 9216394
    PoWrOc
    Poziom 10  
    Generalnie to jest odczyt z pokoju w którym jest aneks kuchenny no i z tego powodu nigdy nie jest grzane, zawsze oczywiście wychodziło zużycie na poziomie jakichś 18 jednostek a w tym roku 338 j., lokal był dokładnie tak samo użytkowany, okres rozliczeniowy dokładnie ten sam. Jedyne co to nowy miernik elektroniczny zamiast wyparkowego.

Co do linków to znalazłem tylko to co na stronie producenta:
    http://brunata.pl/produkter/varmemaalere/futura-heat/

wszystkie linki do materiałów na temat tego podzielnika u dołu strony, producent oczywiście zarzeka się niesamowitą dokładnością i precyzją sprzętu. W rozmowie z przedstawicielem firmy byłem obrażany i jeszcze próbowano mi wciskać, że zawory w kaloryferach przy nieodpowiednich temperaturach same się rozkręcają o_O. I wina stanu licznika to nieodpowiednie użytkowanie mieszkania, z tym że jak już wspomniałem nasze nawyki raczej rażąco nie zmieniły się w stosunku do ostatniego okresu rozliczeniowego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9219417
    wnoto
    Poziom 34  
    Jeśli z aneksem kuchennym to gotowanie może istotnie wpływać na podzielnik. Ucieczka wilgotności ze ścian też ma wpływ na zwiększenie wskazań - ale głownie wyparkowych.

Generalnie nie ważne jest wskazanie tylko procentowy udział w całej wspólnocie + współczynniki korekcyjne. Wzrost rachunku nie może być taki sam.

Generalnie te mierniki mierzą Twój komfort a nie ilość dostarczone ciepła. Bo mimo zakręcenia kaloryfera i grzaniu prądem licznik będzie bił.
    Trochę kiepsko że zgodziliście się na wymianę. Bo dokładność nie ma tu znaczenia. I tak jest to "uznaniowy" podział kosztów grzania.
  • REKLAMA
  • #5 9257325
    Andrzejlos
    Poziom 2  
    Witam
    Jeśli porównujesz odczyt z podzielników wyparkowych do elektronicznych to jesteś w błędzie.

U mnie też wymienili na elektroniczne i dopiero przy nich nauczyłem się jak oszczędzać ciepło.

Podzielniki elektroniczne maja bardzo gęstą podziałkę i dlatego na nich możesz porównywać sobie zużycia dzienne na wyparkowych nie było szansy porównać sobie zużyć tygodniowych.

Co do zaworów termostatycznych
    Sama nazwa mówi jaki jest to zawór (reguluje temperaturę) ,
    nie jest to zawór np kulowy który jak zakręcisz to nie przepuści
    zawory termostatyczne ustawiane są tak że nie dopuszczają do oziębienia pomieszczenia.

Jak by kolega trochę chciał poczytać nie pisał by takich głupot
  • #6 9258055
    wnoto
    Poziom 34  
    I płacisz według ilości wskazań na liczniku czy według procentów, które zostaną wyliczone na podstawie wskazań takich liczników w całym domu ?

Moim zdaniem to nijak ma się do oszczędności. Dowód: zapal gaz w kuchni a kaloryfer daj na 0. Licznik dalej będzie się zmieniał mimo że kaloryfer nie będzie grzał.
REKLAMA