Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak kompatybilności pamięci RAM?

tszabon 28 Feb 2011 19:29 4986 27
    tszabon
    Level 9  
    Witam,
    bardzo proszę o pomoc gdyż mam nast. problem z pamięcią RAM.

Komputer podczas startu systemu (W7 64bit) co 2,3 uruchomienia wyrzuca "blue screen error" wiec przeprowadziłem test RAMu program Memtest86+ (ver 4.20) i podczas skanowania program wyrzuca listę błędów. W komputerze zainstalowane były 2x 2GB (Kingston - 1600 Mhz). Przekonany o wadliwosci tych kości wysłałem je do serwisu i dzisiaj kupiłem dodatkowo 1 kość (2GB) tego samego typu by móc korzystać z komputera. Przeprowadziłem ponownie test i Memtest wyrzuca jeszcze większą liczbę błędów. Czy przyczyną może być brak zgodności tej pamięci z płytą? Konfiguracja jest następująca:

- płyta gł: Gigabyte GA-P55A-UD3
    - pamięć (obecnie zainstalowana) Kingston HyperX (KHX 1600 C9AD3B1/2G)
    - procesor Intel i5 760 2,8GHz (nie podkręcony)

Pamięć ram jest ustawiona w BIOSie na 1333MHz i 1,64V (wczesniej byla ustawiona na 1,5V i występowały podobne problemy)
    rafix25
    Level 24  
    Wczytaj domyślne ustawienia w BIOSie. Wyłącz komputer, odłącz zasilanie, poczekaj 1min. i wyciągnij cały RAM jaki masz, następnie włóż (ostrożnie ale zdecydowanie) tylko jeden moduł w pierwsze gniazdo (od strony CPU) i ponów memtest. Przetestuj w ten sposób każdy moduł z osobna i napisz co to dało.
    tszabon
    Level 9  
    niestety to nie pomogło. sprawdzałem kość w slocie 1 i 2, po włożeniu do 3 i 4 komputer się nie włącza
    rafix25
    Level 24  
    tszabon wrote:
    niestety to nie pomogło. sprawdzałem kość w slocie 1 i 2, po włożeniu do 3 i 4 komputer się nie włącza

Miałeś sprawdzić tylko w 1-szym. Reset biosu - rozumiem wykonałeś?

Uzupełnij informacje o swojej konfiguracji, zwłaszcza o zasilaczu (marka, model).
    tszabon
    Level 9  
    jest wgrana najnowsza wersja BIOSu - wersja F11. tego modelu ktory mam nie ma na liscie ale jak pisze producent ze względu na ogromną liczbę dostępnych pamieci na rynku nie sa w stanie przetestować wszystkich .
    ( "Memory modules listed below are for reference only. Due to massive memory models on the market, we can only verify some of them")

Dodano po 2 [minuty]:

tak, w BIOSie wczytałem ustawienia "defaults". Zasilacz to OCZ : 600W StealthXStream 2 80+ SLI.

Dodano po 3 [minuty]:

- grafika: Gigabyte Nvidia GTX 460
    - zintegrowana karta dźwiękowa
    - karta sieciowa wireless ( Edimax PCI Wireless)
    tszabon
    Level 9  
    Screeny z CPU-Z - https://obrazki.elektroda.pl/1428641700_1298925506.jpg

Dodano po 8 [minuty]:

poniżej jeszcze zdjęcie ekranu podczas testu Memtestem86+ (stare kości: 2x2GB)
    w tej chwili po wymianie kości pamięci na nową (2 GB) program znajduje ok 100 błędów po upływie 30 sek skanowania.
    tszabon
    Level 9  
    na "auto" ustawione jest 1,5 V przy 1333 MHz. na kosciach napisane jest 1,65V (dla 1600MHz). dlaczego uważasz, że BIOS dziwnie rozpoznaje RAM?

tu link do strony Kingsona z listą RAMów. ten który jest aktualnie zainstalowany jest 5 na liście (KHX1600C9AD3B1/2G)

zestaw ktory został wysłany do serwisu ma symbol: (KHX1600C9AD3B1K2/4G) i jest 7-my na liście

Dodano po 5 [minuty]:

http://www.kingston.com/hyperx/products/blu.asp
    tszabon
    Level 9  
    szczerze mówiąc nie będąc ekspertem niewiele mi te wartości mówią. byłbym wdzięczny gdybyś mógł mi przybliżyć w czym tkwi problem.
    tszabon
    Level 9  
    w takim razie jedyne co pozostaje to przetestowac te kosci na innym komputerze lub do mojego włożyć RAM 1333 i zobaczyc co sie bedzie dzialo?

Dodano po 1 [minuty]:

w ogle chcialbym jeszcze zapytac o Wasze opinie na temat RAMów Kingstone. Czy to dobre pamięci czy polecacie jakieś inne?
    mikas3676
    Level 14  
    rafix25 wrote:
    I co to w ogóle są za zegary? :D

To jest GTX 460? czy jakiś Matrox G100 z AGPx1 [lub ISA] :lol:

Wydaje mi się że ta karta zmniejsza sobie taktowanie gdy nie jest potrzebna duża wydajność. Zresztą jest tam pole wyboru nazwane Perf Level w którym zaznaczone jest Current, czyli aktualna prędkość
    tszabon
    Level 9  
    mikas3676 wrote:
    rafix25 wrote:
    I co to w ogóle są za zegary? :D

To jest GTX 460? czy jakiś Matrox G100 z AGPx1 [lub ISA] :lol:

Wydaje mi się że ta karta zmniejsza sobie taktowanie gdy nie jest potrzebna duża wydajność. Zresztą jest tam pole wyboru nazwane Perf Level w którym zaznaczone jest Current, czyli aktualna prędkość

tak, dokładnie jest tak jak napisałeś. karta zmienia taktowanie w zależności od wykonanych aktualnie operacji.

Dodano po 2 [minuty]:

widze, ze raczej nie uda sie nam rozwiazac problemu. wielkie dzieki jednak za poswiecony czas i chęci.
    tszabon
    Level 9  
    tak, do 1.65V. nic to jednak nie zmienia
    trocero77
    Level 16  
    A przepraszam interesuje mnie jedna rzecz. Dlaczego kości taktowane zegarem 1600 MHz są puszczone na 1333 MHz. Pamięci Kingston HyperX Kingstona bardzo tego "nie lubią". Na sporej liczbie płyt głównych domyślnie bios ustawia pamięć na 1333 MHz i się robią jakieś cuda, BoD, albo komputer "wisi" tuż po starcie. Dopiero ręczne ustawienia na 1600MHz i napięcie 1.9V normalizowało zachowanie komputera.
    tszabon
    Level 9  
    wszystkim wielkie dzięki za porady. Kiedy problem zostanie rozwiązany napisze na forum co bylo nie tak. Pzdr.
    tszabon
    Level 9  
    wymieniłem niedawno zakupioną kość 2GB. w skepie powiedzieli mi, iż w przypadku tego samego modelu kości te z jednej serii produkcyjnej mogą z daną płytą działać a z innej nie. wszystko niby ok ale przyniosłem kompa z nową pąmięcią do domu odpalam Memtest86+ w wersji 4.20 a tu pełno błędów... następnie zrobiłem restart, kolejny Memtest i błędów nie ma! zauważyłem że tylko przy pierwszym skanowaniu memtest pokazuje błędy, przy każdym kolejnym test przechodzi bezproblemowo. teraz mam wątpliwości czy to błąd samego programu testującego czy rzeczywiście coś jest nie tak z ta pamięcia...

Dodano po 1 [minuty]:

dodam jeszcze że "dignostyka pamięci RAM" z Windows 7 pokazuje "problem ze sprzętem".
    trocero77
    Level 16  
    Jak masz ustawioną pamięć w BIOSie, czyli taktowanie, napięcie, timingi.
    tszabon
    Level 9  
    wymieniłem pamięci na 2 x 2GB GoodRAM i Memtest dalej pokazuje mnostwo błędów. podobnie jak poprzednio błędy wyświetlane sa tylko przy pierwszym uruchomieniu Memtesta. to jednach chyba musi byc jakis problem z płyta główną.
    trocero77
    Level 16  
    A kości pamięci testujesz osobno? A i patrz moje pytanie z 04.03, dalej nie podałeś ustawień.
    tszabon
    Level 9  
    wszystkie ustawienia na AUTO, (taktowanie 1333, napięcie 1,5V, 9,9,9,24)

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

błędy występują zarówno zainstalowane osobno jak i w parze
    trocero77
    Level 16  
    Jeśli to są kości 1600 to taktowanie na 1600 a napięcie na 1.9V - nie na autoustawienia.