Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZZA 4615 I - nie podgrzewa wody

jeremik 01 Mar 2011 00:42 12954 9
Relpol
    jeremik
    Level 14  
    Witam, zmywarka Amica 4615I nie podgrzewa wody, pozostałe funkcje OK.
    - Wymieniłem przekaźnik, bo wyglądał na podtopiony - nic to nie dało,
    - sprawdziłem wszystkie elementy w torze zasilania przekaźnika /zenerka D4-C10V, tranzystor Q2-3F-BC857-PNP..., na emiterze jest 9,8V. W bazie jest rezystor R10-15K i napięcie 9,8V. Q2 sterowany jest przez rezystor R10 i tranzystor kluczujący Q3-1F-BC847-NPN. Podanie niskiego napięcia na rezystor R10 wyzwala pracę tranzystora Q2, przekaźnika i zarazem grzałki.

Ale jak wysterować Q3-NPN.
    Na kolektorze ma napięcie 9,8V, które musi zewrzeć do masy, napięcie na emiterze to -4,4V...? Na bazie również jest -4,4V, myślałem, że chociaż procesor NEC, który steruje tranzystor Q3-NPN, zachowa się normalnie, tzn. po napełnieniu zmywarki wodą, poda dodatnie napięcie poprzez R12 w kierunku Q3-NPN, ale nic nie zmieniło się na jego wyjściu, czyli wszędzie jest -4,4V. Nie mogę trafić skąd jest to napięcie ujemne i dlaczego emiter Q3-NPN nie jest na masie...? Dla mnie to on wisi w powietrzu...

Skłaniam się, ażeby podłączyć emiter na krótko do masy, tylko, że na tym ujemnym potencjale wisi jeszcze sporo innych elementów, które chyba działają...!? Nie wiem, idę spać, może do rana coś się ułoży w głowie. Jak ktoś wie, jak to powinno działać, to proszę o podpowiedź.
  • Relpol
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    jeremik
    Level 14  
    Witam, nie sprawdzałem, bo nawet nie wiem, że taki w niej siedzi... Dzięki za schemacik i kierunek sprawdzania. Jeśli możesz w dwóch słowach, co realizuje zawór 3 drożny i gdzie siedzi? Zaraz wyleję wodę i położę ją na bok. Już tam zaglądałem jak sprawdzałem grzałkę, pompę myjącą, przepływomierz i pompę wylewającą. Przyznam, że nie wpadło mi w oko nic, co by przypominało układ przełączania wody? Najwyżej po kablach trafię :D

Już mam, podwieszone do korpusu od spodu, styki 1, 2, 3. W/g schematu jest tu silnik (lub przekaźnik) - faza na 2, a 3 trafia do modułu, pewnie na triak i do masy, oraz styk rozwarty zasilany też poprzez 2 i podający fazę na 1 w złączu KN4.
    Czyli jak to działa, silnik załącza styk lub go rozłącza, i idę to pomierzyć to może coś zrozumiem :?:
    Opis zaworu 3 drożnego:
    - w trakcie napełniania wodą U2 (napięcie na drugim styku zaworu) = 230V,
    - U3= 230V (czyli nic jeszcze nie działa), U1= 0V (czyli styk rozwarty).
    Po napełnieniu wodą startuje pompa myjąca i jest tak: U3= 0V (czyli prawidłowo, triak zadziałał), natomiast U1=0V... to chyba źle. A może trzeba zaczekać chwilę? Czy mogę z mostkować styk 2 z 1, ażeby zobaczyć co dalej?

Ja już trzeci dzień siedzę i nie mogę jej uruchomić grzania, a po obejrzeniu - tylko i wyłącznie, bo nic jeszcze oprócz pomiarów nie robiłem - zaczęła grzać...! Sama się naprawiła - tragedia. Coś dotknąłem końcówkami od miernika przy złączu KN4 i zakontaktowało? Nie wiem, to jest najgorsza naprawa, bo samo się naprawiło i samo popsuje :( Zimny lut, nie możliwe, oglądałem wszystko tyle razy, może kabel za styku 1 zaworu do KN4/1 ma przerwę? Jeszcze raz wracam do tematu, po zmontowaniu, skręceniu, włożeniu talerzy i włączeniu, niestety działa :D :D :D

Dzięki wielkie kolego skryn za materiał do rozmyślań i zdalną naprawę :D , bo ja tego na pewno nie naprawiłem :cry:

PS.
    Zaczekam kilka dni i jak się nic nie będzie działo to zamknę temat...
  • Relpol
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    jeremik
    Level 14  
    Cześć, dzięki za opis zasady działania zaworu 3WV. Mam prośbę, jak uruchomić tryb serwisowy i jak zinterpretować wyniki, bo zmywarka nie ma, żadnych wyświetlaczy tylko same LEDy. Sam kombinowałem z przytrzymaniem przycisku START i włączeniem zasilania, co prawda uruchamiał się wtedy jakiś dziwny tryb pracy, LEDy świeciły się parami, ale nie wiedziałem co dalej.
    PS- Nie wystarczy być elektronikiem tak jak ja, przy AGD trzeba być również automatykiem, bo tak to można wypruć całe urządzenie bez efektu końcowego.
  • Helpful post
    Karlheinz
    Level 21  
    A sprawdziłeś termistor i jego połączenia ?
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    jeremik
    Level 14  
    Witam, nie sprawdzałem termistora, naprawy zmywarki to ja się dopiero uczę :D
    Ale sprawdzę termistor, oraz jeszcze raz zawór 3WV. Prawdę mówiąc jak się do zaworu dotknąłem za radą kolegi skryna miernikiem i robiłem pomiary, to stał się cud. Oczyszczę styki na tym zaworze i po dociskam konektorki, może jeszcze oliwką maszynową nasmaruję, ażeby nie śniedziało.
    Bardzo dziękuję za opis testu serwisowego i kody błędu. Gdybym od tego zaczął, to miałbym jakieś fakty i znał przynajmniej samodiagnozę od strony programu zmywarki.

Powiem szczerze, żeby nie twoja pomoc to ta zmywarka mało by przypominała firmowy produkt, bo chciałem już odpalać grzałkę "automatem" z 5 minutowym opóźnieniem po włączeniu mycia, temperaturę mycia ustawić stałą, termostatem i wyłączać grzałkę po pierwszym uruchomieniu pompy wylewającej wodę. Czego to nie wymyśli zdesperowany początkujący serwisant :D
    Karlheinz
    Level 21  
    Quote:
    To się raczej nie zdarza

Raczej nie ,ale...

Zmywarka Amica ZZA 4615 I - nie podgrzewa wody
    sorry za OT
    neeoo
    Level 12  
    Panowie przypadkiem nie podmieniajcie przekaźnika na podobny musi być o takich samych parametrach! Należało jeszcze wymienić kondensatory odpowiedzialne za stabilizację napięcia.