Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CW-28C7VH chassis s53a nie uruchamia się.

fsilap 01 Mar 2011 09:39 2000 4
  • #1 01 Mar 2011 09:39
    fsilap
    Poziom 15  

    Witam kolegów. Telewizor był z uszkodzoną przetwornicą, po jej naprawie okazało się, że jest przeciążenie w gałęzi b+ przebity hot. Podstawiłem c413 i c427 w kolektorze tranzystora. Powinienem był jeszcze podstawić c408 i d407, ale nie miałem. Na pomiar te elementy dobre (wiem, że takich elementów się nie mierzy). Wstawiłem nowego 2sc5331 i w sekundzie szlak go trafił. Wstawiłem drugi tranzystor i pomijając trafo hota obciążyłem lampą. Wszystko wyglądało na dobre, zaryzykowałem i podłączyłem normalnie, właczyłem tv, wskoczyło wn, lecz ekran nie świeci, a dioda st-by mrugnie 4 razy po czym telewizor się wyłączał. W tym czasie zdążyłem zaobserwować prawidłowe książkowe oscylogramy z bazy i kolektora hota, oraz obecność przebiegów odchylania V na cewkach. Po kilku załączeniach hot znów się uszkodził. Przerw w cewkach H nie znalazłem. Zanim zamontuję nowy tranzystor i wspomniane elementy w kolektorze to chciałem się poradzić co to może być za kod błędu te 4 mrugnięcia?

    Regulamin pkt 11. Proszę uzupełnić tytuł tematu.[@m]

    0 4
  • #2 01 Mar 2011 21:47
    Top Serwis
    Poziom 24  

    Sprawdź trafopowielacz.

    0
  • #3 01 Mar 2011 21:58
    Adik C
    Poziom 25  

    Podmień trafopowielacz,ewentualnie wylutuj pion i zrób próbę,pozdrawiam

    0
  • #4 01 Mar 2011 23:18
    fsilap
    Poziom 15  

    Za trafopowielacz FCZ-29A014 wcześniej podstawiłem hr8678 i nic to nie zmieniło. Tak więc trafo raczej dobre, a pion w sumie to impulsy na cewkach też były, ale spróbuję jak pisze kol. Adik C. Na razie czekam na części.

    0
  • #5 14 Mar 2011 19:54
    fsilap
    Poziom 15  

    Podstawiłem D407 i pion, bez efektu. Scalak od korekcji mocno się grzał więc go wymieniłem, wymieniony już się nie grzeje, ale objawy wciąż takie same. Powtórnie zamontowałem wspomniany wcześniej trafopowielacz HR, przeregulowałem G2 i :idea: pojawiło się niebieskie tło z napisem kindersicherung czyli blokada rodzicielska. Tv nadal po chwili przechodzi st-by. Jeśli ktoś zna sposób na zdjęcie tej blokady to proszę o podpowiedż.

    Wprowadziłem się w maliny, tv zawsze włączałem z klawiatury lokalnej, gdy załączyłem go z pilota uruchomił się normalnie. Blokadę rodzicielską zdejmuje się z poziomu menu głównego. Na razie wygrzewam tv.

    0