Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Alaska -tylko lekkie burczenie kompresora

comin 01 Mar 2011 15:31 2228 6
  • #1 01 Mar 2011 15:31
    comin
    Poziom 21  

    Cześć,
    Lodówka przestała mrozić i chłodzić.
    Kompresor jak by nie chciał się w pełni załączyć, tylko lekko drga.
    Co sprawdzić w pierwszej kolejności?

    0 6
  • #2 01 Mar 2011 15:50
    Zygaqra
    Poziom 34  

    Przejścia między trzema bolcami wychodzącymi z samej obudowy silnika. Wszystkie powinny mieć przejście między sobą. Oporność nieistotna ale rzędu kilkanaście -kilkadziesiąt omów.

    0
  • #3 01 Mar 2011 16:49
    comin
    Poziom 21  

    Tak, przejście jest!

    0
  • #4 01 Mar 2011 20:59
    Zygaqra
    Poziom 34  

    To całe szczęście- agregat jest cały(uzwojenie) nie pozwól mu się teraz spalić, od razu trzeba wyłączyć zasilanie jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś. Przy wtyczce do agregatu jest rodzaj przekaźnika który na moment załącza uzwojenie rozruchowe. Należy rozebrać ten przekaźnik- dość prosta rzecz nie ma co opisywać i wyczyścić styki wszystkie na pewno są nieźle przysmażone. Tylko nie za mocno bo są dość miękkie( srebro), ja używam płótna ściernego ale strony płótna nie strony ściernej. Po tej naprawie lodówka powinna śmigać jak nowa.

    0
  • #5 01 Mar 2011 21:03
    comin
    Poziom 21  

    Tak, jest taki przekaźnik i pomiędzy jego stykami jest takie kółko, nie rozbierałem go bo wydaje mi się że to nierozbieralna część...
    Ale skoro mówisz że można to spróbuje

    0
  • #6 01 Mar 2011 21:07
    Zygaqra
    Poziom 34  

    To kółko to termik tego nie ruszaj , ten elektromagnes może też być w takiej czarnej( przeważnie) puszce przykręconej do podstawy lodówki.Jak znajdziesz cewkę z widocznym uzwojeniem to jest to.

    0
  • #7 02 Mar 2011 18:57
    comin
    Poziom 21  

    Dziś sprawdziłem i nigdzie nie ma elektromagnesu.
    Są tylko dwa urządzenie, jedno które bezpośrednio jest podłączone do agregatu, prawdopodobnie "termik", a drugie to przekaźnik rozruchowy ale taki bez cewki.
    Przeczyszczać za bardzo nie było co bo wszystko świeci się jak nowe.
    Po skręceniu spowrotem lodówka przez chwilę ruszyła, ale po 2 min znowu zaczął silnik tylko lekko drżeć i nie mrozi dalej...

    mam taki sam układ jak na foto:
    Lodówka Alaska -tylko lekkie burczenie kompresora

    0