Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak ustawić sztywne IP w liveboxie?

niewiem1979 01 Mar 2011 18:47 3953 11
    niewiem1979
    Level 20  
    Mam problem ze zrywaniem polaczenia przez livebox neostrady.Zrywa co 2 ,3 dni czasami co tydzień ale zawsze można być pewnym że zerwie........Podobno można ustawic sztywne ip i to może pomóc .Kompletnie jednak nie wiem jak sie zato wziasc?? mam podlączone 3 laptopy przez wifi....
    piterus99
    Level 43  
    Po stronie WAN nie ustawisz sztywnego adresu, po stronie LAN już taki jest.
    Sztywne adresy dla komputerów przypisujesz we właściwościach karty sieciowej, w danym komputerze.
    niewiem1979
    Level 20  
    piterus99 wrote:
    Po stronie WAN nie ustawisz sztywnego adresu, po stronie LAN już taki jest.
    Sztywne adresy dla komputerów przypisujesz we właściwościach karty sieciowej, w danym komputerze.
    jak tam wejsc w karte sieciową? co to WAN, LAN?
    piterus99
    Level 43  
    Strona WAN - do Internetu, strona LAN - do Twojej sieci. Interfejsy po prostu.

Panel sterowania-połączenia sieciowe, prawy klawisz na połączeniu bezprzewodowym albo lokalnym -> właściwości, 2x na protokół TCPip v4, zaznaczasz ręcznie ustalony adres IP i wpisujesz.
    Dla urządzeń za liveboxem proponuje
    ip: 192.168.1.2-10
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    dns 192.168.1.1
    drugi pusty

Tam gdzie wpisalem 2-10 mam namysli, ze wybierasz unikalny dla danego komputera adres w zakresie od 2 do 10

Sadzę jednak, że to nic nie da.
    niewiem1979
    Level 20  
    w windows 7 nie ma w panelu sterowania -polaczenie sieciowe-nie potrafie tego znalezc...
    piterus99
    Level 43  
    Jak masz na pasku obok zegarka połączenie, to klikasz je tak, by wyświelić jego stan, potem właściwości i tam już sobie wszystko poustawiasz.
    niewiem1979
    Level 20  
    jest tam zakladka zabezpieczenia oraz polaczenia jednak nie ma nic-2x na protokół TCPip v4 tego nie mozna wcale znalezc
    giaur13
    Level 13  
    Gwarantuję Ci, że ustawienie stałego adresu IP w komputerze nie rozwiąże problemu.

A jak pisał piterus99: nie ustawisz stałego adresu IP dla neostrady.

Ogólnie połączenia neostrady są resetowane raz na 24h. Raczej nic na to nie poradzisz. Długo nie masz wtedy internetu?
    niewiem1979
    Level 20  
    wątpię żeby Neostrada była resetowana raz na 24h ,ponieważ nieraz parę dni mam neta bez przerwy a jak już zerwie to tylko muszę wyłączyć liveboxa z prądu i ponownie włączyć wtedy internet pojawia się od razu.
    giaur13
    Level 13  
    damianczypek wrote:
    wątpię żeby Neostrada była resetowana raz na 24h ,ponieważ nieraz parę dni mam neta bez przerwy

I cały czas masz to samo IP?
    promil25
    Level 15  
    damianczypek wrote:
    wątpię żeby Neostrada była resetowana raz na 24h ,ponieważ nieraz parę dni mam neta bez przerwy a jak już zerwie to tylko muszę wyłączyć liveboxa z prądu i ponownie włączyć wtedy internet pojawia się od razu.

Adres IP w neostradzie zmienia się max do 24h i możesz tego nawet nie zauważyć. A z tego co piszesz to możliwe że Ci livebox szwankuje jak twierdzisz że po wyłączeniu z prądu i ponownemu włączeniu działa. Wymień livebox-a i sprawdź czy po wymianie będzie to samo.
    niewiem1979
    Level 20  
    Wymiana routera rozwiązała problem.