Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Osprzęt kablowy
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przestrojony tuner DIORA AS 642 problem z głowicą GFE 105

Conradec 08 Mar 2011 15:39 11732 38
  • #31
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wogóle to ten temat się coś za długo ciągnie i nic z tego nie wynika.
    O co wogóle chodzi z tym wskaźnikiem? Masz za słaby sygnał, czy chcesz go wyregulować, czy jak? Bez odpowiednich przyrządów i tak zawiele nie zdziałasz.
  • Osprzęt kablowy
  • #32
    Józio17
    Poziom 27  
    Dokładnie, na schemacie zaznaczyłem drogę poziomu sygnału do wskaźnika, oczywiście przy załączonym zakresie UKF, może kolega teraz zrozumie.Przestrojony tuner DIORA AS 642 problem z głowicą GFE 105
    Kolego Marianie chodzi o to że wskaźnik na programatorze pokazuje częstotliwość, na strojeniu ręcznym poziom sygnału.
    Pozdrawiam.
  • #33
    Conradec
    Poziom 10  
    Gdzieś słyszałem lub przeczytałem, że na początku i na końcu pasma sygnał jest najsłabszy.
    Kolego Józio w moim przypadku jest inaczej - na RMF (89,3 MHZ) napięcie na 13 nóżce wychodzi 6,37 V a na Radio Zet (107,0 MHz) 7,3 V. Pozostałe stacje w jakie się wstrajam (90,8; 102,2; 104,2; 104,9 MHz) mają poniżej 3V. Nie wiem czy jest to pomocne, ale ja już nic nie rozumiem. Gdyby wzmacniacz peczki leżał to takiej wartości chyba by nie było.
    Generalnie radio odbiera, może nie zawsze czysto ale jednak. Tym bardziej trudno mi zrozumieć ten problem. Proszę o wskazówki i dziękuję za wsparcie.
    Pozdrawiam
  • Osprzęt kablowy
  • #34
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Sygnał nie zależy od tego na jakiej jest częstotliwości(czyli koniec, środek itp.), tylko od tego jak nadaje stacja.
  • #35
    Józio17
    Poziom 27  
    Skoro dla częstotliwości 89,3MHz napięcie na p.13 UL1200 wynosi 6,37V (nie wierzę) powinny świecić wszystkie diody wskaźnika na strojeniu ręcznym, drogę sygnału zaznaczyłem, gdzieś napięcie z p.13 musi "uciekać".
  • #36
    Andrzej L.
    Poziom 27  
    Conradec napisał:
    pomysł z generatorem wydaje się być bardzo sensowny tyle tylko, że nie mam generatora a znając życie taniej byłoby oddać do przestrojenia radyjko niż kupować generator.

    Mowa o zrobieniu sobie generatora a nie kupowaniu drogich urządzeń. Generator sklecisz w 30 minut. Skopiuj sobie po prostu heterodynę z GFE-105, ona będzie robić jako generator - oczywiście wtedy trzeba dodać kilka pF równolegle do obwodu rezonansowego (zakładając, że mowa o heterodynie pracującej już na górnym UKF) tak aby drgania wypadły w paśmie 87,5-108MHz. Chodzi o wygenerowanie samej nośnej jako mocnego sygnału odniesienia.
    Co do napięć na nóżce 13 coś mocno zawyżone masz te napięcia.
    Jakie napięcie masz na nóżce 10 UL1200?
    Jakim to miernikiem mierzysz? Sprawdź ile ten miernik pokazuje dla baterii 1,5V
    Napięcia masz takie jakby miernik był rozkalibrowany lub bateria na wyczerpaniu (jeżeli to cyfrowy miernik).
    Kolejna sprawa co do mocy sygnałów na początku i końcu pasma, że ponoć są słabsze.
    Ta zasada często dotyczy prościutkich odbiorniczków gdzie nie ma współbieżnie przestrajanych obwodów i zestrojenie głowicy przeprowadza się na środku pasma - faktycznie takie głowice mają na obrzeżach pasma spadek czułości.
    W przypadku dobrze zestrojonej GFE-105 (dwupunktowo na początku i końcu pasma) nie zauważa się widocznych spadków. W takim wypadku w całym paśmie czułość jest rozłożona równomiernie. Jeżeli są jakieś zafalowania czułości (wzmocnienia) to są rozrzuty kilka % więc pomijalne.
    Sprawdź czy jak zamykasz klapkę czy przypadkiem nie zwiera ona któregoś z uzwojeń nawiniętych srebrzanką.
    Zdarzają się też rozsypujące się (zaśniedziały rotor) trymery, które pod lekkim już naprężeniem mechanicznym - gdy zamykasz klapę - przerywają kontakt z okładką i cały obwód rezonansowy ucieka w kosmos, głowica milknie lub traci w wyniku rozstrojenia kompletnie czułość.
    Sprawdziłeś wszystkie ścieżki na płycie bazowej tunera, do której jest wlutowana głowica - lubią być pęknięte. Może to być ścieżka po której dochodzi sygnał z anteny do głowicy, ścieżka zasilania, ścieżka napięcia warikapowego, ścieżka wyjściowa p.cz. Bez naprężeń przewodzą na słowo honoru, pojawia się naprężenie mechaniczne a z nim przerwa. Sprawdź czy po zamknięciu klapy dalej masz napięcie zasilania w samej głowicy. Cewkę L4 wzmacniacza w.cz. można dotknąć przez otwór w klapie szpilką od sondy pomiarowej miernika. Na tej cewce będziesz miał prawidłowo kilkanaście voltów. Sprawdzałeś ścieżki w samej głowicy? Bardzo często zdarza się byle jakie lutowanie w tych głowicach.
    Sprawdź czy napięcie warikapowe się nie gubi, zrób test naprężeń płytki bez klapy przez wyginanie ręczne i obserwację czy są dalej zaniki sygnału.
    Może cewka wyjściowa p.cz. w głowicy dostaje przerwy.
    Trzeba by było jednoznacznie ustalić czy w momencie teoretycznego zaniku sygnału odbioru heterodyna nadal pracuje.
    Sprawdzenie kilku punktów da jakieś światło na sprawę i pozwoli na diagnozę.
    Samo zamknięcie klapy w sprawnej głowicy powoduje co najwyżej odstrojenie heterodyny najwyżej o 1MHz - ucieka nam wtedy tylko lekko stacja ale szum UKF słychać nadal wyraźnie. Klapa też delikatnie rozstraja obwód cewki antenowej i wzmacniacza w.cz. - ale to są korekty najwyżej 1/4 obrotu rdzenia celem powrotu do wyjściowego zestrojenia - a nie takie, że sygnał milknie.
  • #37
    Conradec
    Poziom 10  
    Udało się wreszcie doprowadzić tuner do końca. Bardzo wielkie dzięki koledzy za pomoc i cierpliwość. Byłbym kłamcą gdybym twierdził, że sam uporałem się z tym wszystkim. Bez waszego wsparcia i bez pomocy dalej byłaby lipa.
    Żeby sprawiedliwości stało się zadość... Podjechałem do znajomego, który dłubie w RTV od dobrych paru lat i przy mnie dokonał tego czego ja nie dałem rady. Całość zajęła 40 minut. Co było nie tak?
    1. wzmacniacz w.cz. nie pracował w pełni (coś go dusiło)
    2. ścieżka w głowicy była walnięta i po całkowitym zabieleniu cyną poszło OK
    3. Zimne luty na trymerku i na L4
    4. Bateria w moim mierniku była dobra ale miernik jak się okazało fiksuje :( na akumulatorze w samochodzie pokazuje mi 18,6V więc chyba poszukam innego multimetra.
    Na koniec jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i okazaną pomoc i cierpliwość. Pozdrawiam wszystkich
  • #38
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Conradec napisał:

    1. wzmacniacz w.cz. nie pracował w pełni (coś go dusiło)
    Tzn.? Jak mamy to rozumieć?
    Cytat:
    2. ścieżka w głowicy była walnięta i po całkowitym zabieleniu cyną poszło OK
    Która?
    Cytat:
    3. Zimne luty na trymerku i na L4
    4. Bateria w moim mierniku była dobra ale miernik jak się okazało fiksuje :( na akumulatorze w samochodzie pokazuje mi 18,6V więc chyba poszukam innego multimetra.
    Na koniec jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i okazaną pomoc i cierpliwość. Pozdrawiam wszystkich
    Reszta bez komentarza, te rzeczy powinno się wykryć na samym początku. I jeszczew pytanko, bez względu na odp. do ad1, Ad2, jak ten tuner wogóle działał?
  • #39
    Conradec
    Poziom 10  
    AD 1. "Coś go dusi" to powiedział mi mój znajomy. Zapytałem co to znaczy, ale odpowiedź była raczej wymijająca: "No chce pracować tylko czegoś nie może"
    AD 2. Ścieżka łącząca L7, C19, R15 (to też odpowiedź znajomka) Wydaje mi się, że chyba nie do końca mówił prawdę, ale fakt, że po zabieleniu pomogło
    Marian, na Twoje pytanie kolego: "jak ten tuner wogóle działał?" odpowiedzi szukaj na fotce, jaką zamieściłem wcześniej. Wiem, że nie takiej odpowiedzi się spodziewałeś ale to jedyny dowód na to, że jednak ten tuner mimo wszystko działał. A z technicznego punktu widzenia nie mam pojęcia jak to było możliwe. Jednak to, że tuner działał pokazane jest na fotkach tyle tylko że nie działał (bo nie mógł) wskaźnik poziomu sygnału.
    Mój problem został rozwiązany więc temat można zamknąć.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.