Witam wszystkich!!! Proszę o radę w kwestii regulacji parownika LovTec. Parownik ten wygląda identycznie jak parownik Lovato, którego opis znalazłem na tym forum z informacją, że dotyczy on również LovTec-a. Z opisu i fotografii parownika wynika, że górna, metalowa, pionowo skierowana śruba regulacyjna jest od wolnych obrotów, a ta plastykowa, umieszczona niżej jest od regulacji czułości.
Również gdzieś na forum znalazłem opisy regulacji parowników wyposażonych w dwie śruby regulacyjne:
1 - od wolnych obrotów - składu mieszanki biegu jałowego
2 - od czułości - regulacja ciśnienia II stopnia reduktora
Fragmenty treści tych opisów dot. regulacji czułości poniżej:
"... REGULACJA CZUŁOŚCI ... odłączasz waz prowadzący gaz z reduktora do miksera i podłączasz do reduktora wężyk, który zanurzasz w jakimś zbiorniczku z wodą. Zasilasz zawory gazowe przez podłączenie +12V np. do zaworu na reduktorze. Teraz regulujesz śrubą REG. CZUŁOŚCI tak, aby z wężyka wydostawały się pojedyncze bąbelki...."
oraz inny opis:
"... Śrubką wystającą ustawia się przelot przez kanał obejściowy bez udziału membran ( wolne obroty ). Śrubka na imbus służy zaś do ustawienia czułości reduktora (napięcie sprężyny membrany 2 stopnia)...
...Jeśli zachodzi konieczność regulacji przy użyciu śrubki na imbus, dobre rezultaty daje metoda:
Zdjąć waz z reduktora i na krotko podać napięcie na elektrozawory. Zakręcić całkowicie śrubkę wystającą. Kręcąc śrubką na imbus ustawić na granicy pomiędzy wypływem gazu, a jego brakiem...." (zapomniał dodać, żeby wąż zanurzyć w zbiorniczku z wodą, aby obserwować wypływ gazu, ale nie o to teraz mi chodzi)
I teraz uwaga, próbowałem regulować czułość mojego parownika i okazało się, że u mnie prędkość wypływania bąbelków gazu reguluje się śrubą górną, metalową, tą od wolnych obrotów i dopiero wtedy parownik zachowuje się zgodnie z opisem. Regulowanie śrubą plastykową nie daje zmian w wypływie bąbelków gazu. Czy to możliwe, że w moim parowniku LovTec są śruby na odwrót niż w Lovato? Wyglądają parowniki identycznie, nawet nazwy mają podobne... A może opis parownika podaje odwrotnie ich rozmieszczenie? Wskazuje na to zachowanie się obu śrub podczas regulacji czułości. Poza tym, kiedyś podczas regulacji sterownika LPG (mam Autronic AL-700) nie mogłem regulować górną śrubą składu mieszanki dla wolnych obrotów, bo nie było reakcji sondy na regulację i w rezultacie z regulacji nic nie wyszło. Natomiast regulowanie plastykową śrubą zmieniało skład mieszanki. Rownież gdzieś na forum kilka razy ktoś się skarżył na gazowników, że mu rozregulowali w warsztacie parownik, bo wolne obroty regulowali śrubą od czułości, stąd moje wątpliwości co do prawdziwości opisu parownika lub opisu regulacji.
Moje pytania brzmią:
1. Która śruba jest od czułości, a która od wolnych obrotów w parowniku LovTec? Dodaję, że metalowa górna śrubka po całkowityn wykręceniu jest zakończona iglicą. Szara plastykowa śrubka jest krótka i naciska na sprężynkę, która z kolei naciska na coś uginającego się miękko, jakby na membranę?
2. Czy podane wyżej opisy reg. czułości są poprawne, może opisy dotyczą regulacji wolnych obrotów?
Jeśli ktoś regulował dokładnie taki sam parownik LovTec, proszę o konkretne odpowiedzi, jak się reguluje te parowniki. Pozdrawiam.