Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AGD pod zabudowę - Proszę o ocenę zestawu

mustang123 02 Mar 2011 09:09 17095 34
    mustang123
    Level 9  
    Czeka mnie remont kuchni i tu pytanie.
    Jaki sprzęt wybrać.

Na rynku jest tego pełno, laik taki jak ja nie odróżni dobrego sprzętu od takiego który wygląda tylko na dobry, na pomoc sprzedawcy także niezbyt można liczyć. Proszę więc o pomoc w wyborze dobrego sprzętu.

Kwota do wydania: 10-12 tys. zł

Kuchnia zamknięta.
    Długość 3m
    Szerokość 4,2m
    Wysokość 2,7m

Oczywiście całość pod zabudowę

Co potrzebuję:

Piekarnik z płytą indukcyjną - elektryczny, chowane pokrętła.
    Piekarnik wysuwany na tzw. wózku (chyba tylko bosch tak ma).
    Ma służyć głównie do pieczenia ciast i czasami mięsa. Musi być łatwy w czyszczeniu.
    Piekarnik i płyta nie muszą być jako zestaw - mogą być osobno.

Pralka - dobra i cicha.

Zmywarka - ukryty panel, większa, wiec 60 chyba. Cicha

Lodówka - bez różnicy, czy zamrażalnik jest na górze czy dole. Z funkcją aut odmrażania.

Okap - cichy i wydajny. Wymiary kuchni podałem wyżej. W kuchni jest komin, wiec okap do komina będzie wprowadzony.

Cały sprzęt w klasie energet A lub A+

Edit.
    Tak sobie szperam i wynalazałem coś takiego.
    Zmywarka ELECTROLUX ESL 66010
    Spełnia moje wymagania, więc proszę o potwierdzenie, czy jest dobra

Dalej szperałem i wstępnie wybrałem taki zestawik:

PŁYTA INDUKCYJNA MASTERCOOK IDE 64 ZS
    Piekarnik Bosch HBB73C450E lub Mastercook MF 880 ATCX
    Lodówka GORENJE RKI 55298 lub Bosch KIS38A51
    Pralka ELECTROLUX EWG 14550W

Proszę o potwierdzenie, czy zestawik jest dobry, ewentualnie wskazanie lepszych odpowiedników.
    Brakuje jeszcze okapu, i jakoś nie mogę sam sie zdecydować jaki ma być

EDIT

Kolejna poprawka na zestawik

Piekarnik Mastercook MF 880 ATCX (ewentualnie Bosch HBB73C450E)
    Lodówka LIEBHERR ICUS3013
    Okap MASTERCOOK WK-Blizzard60X

Czyli poza zamianą lodówki i wyborem okapu nic się nie zmieniło.
    Zastanawiam się jeszcze nad mikrofalą pod zabudowę - ewentualnie jakąś fajną wolnostojącą.
    XoferM
    Level 11  
    Ja mam swojego faworyta w AGD jest nim Electrolux ( wykluczam Miele/Smeg bo to inny pułap cenowy ). Jeśli o lodówki chodzi to ja jestem zdecydowanym zwolennikiem lodówek tradycyjnych ( zwykły termostat ), zawsze szybciej i zdecydowanie taniej naprawisz, jest również mniejsze prawdopodobieństwo awarii. Chociaż sam użytkuje NoFrosta ale to tylko czysty przypadek bo mam ją GRATIS - sam bym nie kupił.

Pralka: Ciężki temat, wszystko na jedno kopyto, osobiście szerokim łukiem omijam Indesit/Ariston. Za około 4000 możesz już szukać Miele. Z tańszych brał bym Electroluxa.

Co do Twojego zestawu to troszkę poszperałem i powiem Ci tak:
    Piekarnik - drogie podzespoły to ma ( Oryginalna grzałka górna +/- 330zł ). W przypadku piekarników/kuchenek gazowych to jestem wierny Amica/Mastercook- wszystkie podzespoły są ogólnie dostępne i o niebo tańsze.

Zmywarka: jak dla mnie spoko.

Lodówka: jak wyżej pisałem NoFrostom mówię nie - późniejsza ewentualna eksploatacja może przysporzyć problemów, z samorozmrażalną jest zawsze taniej i szybciej.

Pralka: Może Miele? Chociaż Electroluxa też bym wziął - wybrany przez Ciebie ma rozbieralny zbiornik, dziś to już coś:D Krzyżak bębna 180zł.
    mustang123
    Level 9  
    Mi tam firma jaka wyprodukowała sprzęt jest obojętne, byle dobry był.

Ogólnie ona chwali sobie Boscha, jednak troszkę finansowo możemy nie wytrzyamć jeśli wszystko w boschu zrobimy. Na remont kuchni mamy tylko około 30k zł (elektryka, tynki, kaloryfer, meble na wymiar i sprzęt AGD). Niby dużo ale jednak jeśli się chce coś lepszego to malutko.

Co do piekarników i płyt to elektryczne mają być - z gazówkami już nie chcę mieć nic wspólnego. Dom na wiosce, i nie ma tam doprowadzonego gazu, a wymiana butli ... zawsze się kończy w najmniej odpowiednim czasie.

Jak możesz, to poleć mi jakąś dobrą lodóweczkę i jeśli nie sprawiłoby to kłopotu to jakiś okapik jeszcze.
    zwykły człek
    Level 20  
    mustang jak kupisz tą płytę co napisałeś i piekarnik mastercooka, który napisałeś to okap masz za 1 zł - jest taka promocja. Sprawdź sobie na ich stronie. Do tego do płyty dostaniesz zestaw garnków gratis.
    Dla żony będziesz bogiem :).
    mustang123
    Level 9  
    Co najwyżej półbogiem, bo my na "kocią łapę":D

Znaczy, że zestawik dobry jest ??

A jaki okapik miałbym wybrać - podpowiesz cosik Zwykły Człowieku ??
    XoferM
    Level 11  
    mustang123 wrote:
    Mi tam firma jaka wyprodukowała sprzęt jest obojętne, byle dobry był.

Niestety moja pani jak słyszy Amica, to dostaje białej gorączki. Kiedyś miała lodówkę Amici i strasznie narzekała.
    Ogólnie ona chwali sobie Boscha, jednak troszkę finansowo możemy nie wytrzyamć jeśli wszystko w boschu zrobimy. Na remont kuchni mamy tylko około 30k zł (elektryka, tynki, kaloryfer, meble na wymiar i sprzęt AGD). Niby dużo ale jednak jeśli się chce coś lepszego to malutko.

Co do piekarników i płyt to elektryczne mają być - z gazówkami już nie chcę mieć nic wspólnego. Dom na wiosce, i nie ma tam doprowadzonego gazu, a wymiana butli ... zawsze się kończy w najmniej odpowiednim czasie.

Jak możesz, to poleć mi jakąś dobrą lodóweczkę i jeśli nie sprawiłoby to kłopotu to jakiś okapik jeszcze.

Lodówki Amici raczej są kiepskie, po pewnym czasie mają problemy ze szczelnością. Ja by Ci polecił zwykłego samorozmrażalnego Electroluxa np.: http://www.agd.meble.pl/p8099,chlodziarko-zamrazarka-electrolux-erb36300x.html

Jak dla mnie piekarnik tylko elektryczny, plyta tylko gazowa.
    JohnnyBlaze
    Level 15  
    XoferM wrote:

Jak dla mnie piekarnik tylko elektryczny, plyta tylko gazowa.

W zasadzie to innych piekarników pod zabudowę nie ma.Płyta gazowa czy elektryczna,to kwestia gustu.W tej chwili jak ktoś ma możliwość podłączenia siły,to nie myśleć i brać indukcję.Jeszcze nie miałem klienta,który by narzekał na indukcję.

Spacje!
    [_P_]
    mustang123
    Level 9  
    XoferM
    Nie chcę być złośliwy, ale czytanie ze zrozumieniem się kłania. Wyraźnie napisałem, ze potrzebuje sprzętu pod zabudowę, a Ty podajesz mi linka do sprzętu wolnostojącego.

JohnnyBlaze
    Możesz bliżej wypowiedzieć się o wybranym przeze mnie sprzęcie lub/i ewentualnie coś podpowiedzieć?
    Mielinka
    Level 11  
    Nawiązując do piekarników do zabudowy - gazowych- oczywiście że takie są produkowane i nie ma co wprowadzać w obieg informacji, że nie (np.Candy). Ale wracając do tematu to polecam przyjrzeć się alternatywnie lodówce do zabudowy Electrolux ERN29601- cicha i estetycznie wykonana, można też spróbować poszukać Liebherr- ICU 30130- czasami trafi się na promocji w lepszej cenie. Bosch lub Siemens- też polecam. Jeżeli chodzi o zmywarkę-od tego Electroluxa wolałabym Boscha SMV50E10. Płyta indukcyjna Mastercooka i piekarnik-ok, ale rynek ma płytę indukcyjną Boscha w dobrej cenie, więc do zastanowienia... W dobrej cenie można kupić zestaw Samsunga- płyta indukcyjna i piekarnik- CTN 364+BF64FCBST-wg mnie warte uwagi. Wózek wg mnie to niezbyt wygodne rozwiązanie więc nie proponuję. Promocja na Mastercooka kusząca, okap w takim razie wybrałabym np.WK PROTEUS60, czarny, piękny, skośny wertykalny- osoba wysoka nie uderzy głową mieszając w garnku:). Dobrze współgra z czernią płyty. Jeżeli idziemy tropem wrocławskiego Mastercooka to może lodówka do zabudowy, chociażby ze względu że mają mieć nietypowo wysoką i pojemną- wys.200cm? Lodówki do zabudowy zawsze są takie niepojemne wśrodku... Pralka do zabudowy- jak najbardziej wybór Electrolux-wg mnie trafny. Pozdrawiam.
    XoferM
    Level 11  
    mustang123 wrote:
    XoferM
    Nie chcę być złośliwy, ale czytanie ze zrozumieniem się kłania. Wyraźnie napisałem, ze potrzebuje sprzętu pod zabudowę, a Ty podajesz mi linka do sprzętu wolnostojącego.

JohnnyBlaze
    Możesz bliżej wypowiedzieć się o wybranym przeze mnie sprzęcie lub/i ewentualnie coś podpowiedzieć?

Ale chyba jesteś złośliwy;) Ta lodówka to przykład, masz opis i dane bez trudu znajdziesz podobną w zabudowę.
    mustang123
    Level 9  
    A co mi powiecie o tej lodóweczce

LIEBHERR ICUS3013

Przyznam, że 1 raz słyszę o tej firmie...

Co do okapu - to może taki
    MASTERCOOK WK-Spot60X

Mielinka
    Twój okap nawet ładny, jednak normalnie miejsce na okap jest niby bezpowrotnie stracone - w modelu który ja pokazuje, można zrobić szafkę na przyprawy:D Słoiczki od Kamisa są wysokie i wąskie, więc idealnie się nadają, aby je tam wpasować.
    User removed account
    User removed account  
    Mielinka
    Level 11  
    Lodówki Liebherr-to najlepszy moim zdaniem wybór, ale nie są tanie. Rzeczywiście robią dla Miele, ale odpowiedniki Miele są o wiele droższe. Mają też linię urządzeń dla gastronomii-specjalizują się w chłodnictwie. O ile mi wiadomo, to awaryjność bliska zeru. Są ciche i mają ładne jasnozielone dodatki w środku. Mustang- jeżeli chcesz mieć w środku wykończenia w stali nierdzewnej to sprawdź to przed zakupem, bo słyszałam, że była edycja z wykończeniami białymi (chodzi o np. brzegi półek szklanych w części chłodzącej), co nie czyni oczywiście tych egzemplarzy gorszymi :) Okap Spot rzeczywiście może zafunkcjonować jako półeczka. Zobacz jeszcze na Blizzard 60 - też Mastercook- ma moim zdaniem bardziej funkcjonalne sterowanie dotykowe- Spot to stary model ze sterowaniem guzikowym, będzie Ci zachodziło tłuszczem w szpary, a w dotykowym nie. Bedziesz miał otwartą kuchnię czy to oddzielne pomieszczenie z drzwiami? Jeżeli otwarte, to sprawdź głośność okapu..:) Pozdrawiam.
    mustang123
    Level 9  
    Mielinka
    Faktycznie, nawet nie zauważyłem, że w okapie proponowanym przeze mnie jest sterowanie guzikowe . Kuchnia niestety zamknięta. Może przy następnym remoncie, wyburzę ścianę do salonu i zrobię otwartą. Ale do tego to muszę zakasać rękawy i zarobić więcej kasy, bo widzę, ze z moim budżetem, to nie poszaleję zbytnio w jakości sprzętu.

A więc delikatnie przerobiłem mój zestawik - teraz wygląda tak

Piekarnik Mastercook MF 880 ATCX (ewentualnie Bosch HBB73C450E)
    Lodówka LIEBHERR ICUS3013
    Okap MASTERCOOK WK-Blizzard60X

Płyta i piekarnik Mastercooka wydają mi się dobre - a jeśli prawda z tą promocją, to okap dostanę gratis - czyli około 1k zł do przodu już.
    Podejrzewam, że jeśli mam kupić sprzęt bezpośrednio u Mastercooka, to za płyte, piekarnik, okap i zmywarkę gratis, zapłacę więcej niż bym każde z osobna sobie kupił...

Lodówka - bo ma ładnie rozmieszczone półki a i firma jest dobra

Pralka i Zmywarka - bo coś trzeba wybrać, a te modele wydają mi się w porządku.

Jeśli jeszcze macie jakieś propozycję, to proszę pisać. Jestem otwarty na wszelkie sugestie i dopóki nie dokonam zakupu, to temacik jest otwarty
    :D

Edit
    Ta promocją Mastercooka to nie taka fajna. Do płyty i piekarnika owszem można dostać okap, ale ... tylko z 2 rodzajów.
    Bardziej ciekawy już jest zestaw: Piekarnik + Płyta + Okap = Zmywarka gratis.

A więc proszę o porównanie zmywarki Mastercook ZBI-0656 IT z ELECTROLUX ESL 66010.
    Czy gra warta jest świeczki, gdyż z doświadczenia wiem, iż jeśli bym zakupił cały sprzęt w jednym miejscu, to dostałbym rabacik który równoważyłby mi cenę tej zmywarki. Ewentualnie musiałbym dołożyć troszkę.
    Więc czy ta Zmywarka Mastercooka jest równie dobra jak Electroluxa ??

Hehehe
    I też mi promocja. Na stronie Mastercooka podają, że zmywarka ZBI kosztuję 1799, natomiast ceny na ceneo wahają się od 891,00 zł do 1302,00 zł.
    Coś
    XoferM
    Level 11  
    Na stronie producenta jest cena katalogowa, jeśli chodzi o zmywarkę pozostał bym przy Electroluixie.
    A-Mail
    Level 22  
    XoferM wrote:
    Na stronie producenta jest cena katalogowa, jeśli chodzi o zmywarkę pozostał bym przy Electroluixie.

No niewiem, mam, a właściwie miałem Elektroluksa zmywarkę 65010 w kwietniu bedzie 4 lata wytrzymała do 4 awarii kiedy to padł programator, wczesniej 1 raz grzałka i 2 x rurka zasilająca w wodę górne śmigełko.
    XoferM
    Level 11  
    Ze wszystkim jest tak, że zalezy jak trafisz, ogólnie Elecrolux jest jedną z lepszych marek wykluczając np MIELE lub SMEG, ale podkreślam słowo ogólnie.
    A-Mail
    Level 22  
    Teraz planuję zakupić zmywarkę ARISTON i to głownie dlatego że firma ta daje za mniejwięcej 10% ceny przedłużenie warunków gwarancji do 5 lat, co o tym myślicie?
    PS
    Przepraszam autora wątku za "podpięcie" się do tematu.
    6969lysy
    Level 14  
    jak zmywarkę to tylko Electrolux, mam już swoja 6 lat ESF 6162 i nie zamienię na nic innego. Co do tych okapów za 1 zł to zwróć uwagę, że to tylko na wybrane modele produkcji chińskiej :)
    Tych porządnych już tak nie rozdają za zecika :)))
    mustang123
    Level 9  
    Hehehe
    Lysy wiem, że takie promocję to o pupę rozbić, więc raczej z niej zrezygnuje.
    Chcemy zakupić sprzęt którego będziemy używali ładnych parę lat i będziemy z niego zadowoleni, a nie jakieś gówno, które w czasie gwarancji popsuje nam się z 4 razy.

Jakoś nie jestem zwolennikiem przedłużania gwarancji za dodatkową opłatę. Przy cenie całego zestawy te 10% wynosi około 1-1,4k zł, a to już ładny grosz jest.

Zastanawiamy się jeszczę nad zakupem mikrofali, ale to już niekoniecznie pod zabudowę. Raczej coś wolnostojącego z ładnym designem.
    6969lysy
    Level 14  
    przedłużanie gwarancji to nic innego jak wyciąganie dodatkowej kasy z frajerów :)
    Poważne firmy typu Bosch dają ja za friko :)
    Nie wiem jak można kupić Aristona, dopłacić 10 % głupkowego i jeszcze się z tego cieszyć ????
    A-Mail
    Level 22  
    6969lysy wrote:
    przedłużanie gwarancji to nic innego jak wyciąganie dodatkowej kasy z frajerów :)
    Poważne firmy typu Bosch dają ja za friko :)
    Nie wiem jak można kupić Aristona, dopłacić 10 % głupkowego i jeszcze się z tego cieszyć ????

Mógłbyś rozwinąc swoją myśl, w temacie Aristona.
    Po drugie możesz i pokazać gdzie jest napisane że bosch daje 5 lat gwarancji?
    6969lysy
    Level 14  
    Kup sobie Aristona to się przekonasz :)
    Bosch co jakiś czas daje za friko 5 lat gwarancji. Pracowałem 5 lat w agd i były takie akcje i nie trzeba było za to dopłacać:)
    A za Aristona to nie raz się wstydziłem......ale nie zrażaj się, podoba ci się to sobie kup....
    A-Mail
    Level 22  
    A wiesz dlaczego chcę (Chciałem) Aristona?
    Mam od 14 lat pralkę Aristona, działa bezawaryjnie, jedynie 2 lata temu padł zemering w pompce spuszczania wody.
    JohnnyBlaze
    Level 15  
    A-Mail wrote:
    A wiesz dlaczego chcę (Chciałem) Aristona?
    Mam od 14 lat pralkę Aristona, działa bezawaryjnie, jedynie 2 lata temu padł zemering w pompce spuszczania wody.

Nie można porównywać sprzętów,które były produkowane kilka lat temu,do tych co są dzisiaj.To całkiem inna bajka.Teraz wszystko jest robione "po kosztach".Chodzi oczywiście o włoskie/tureckie firmy,choć nie tylko...

Moderated By _PREDATOR_:

O co ja tu prosiłem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9237396#9237396
    Pracujemy na upomnienie, tu to samo?
    PW

6969lysy
    Level 14  
    nie zapomnę jak wmawialiśmy klientowi, że to taka super firma bo był napalony na Aristona, zamówił zmywarkę do zabudowy , a jak mu ją wieźliśmy to w ostatniej chwili wycięliśmy z pudełka duży napis "made in china" :))))))
    Ale nie zrażaj się, jak ci się podoba to sobie kup :) i nie zapomnij o przedłużonej gwarancji za jedyne 10 % <ROTFL>......sorry, nie mogłem się powstrzymać, wiem zachowałem się jak dzieciak, wybacz.....
    Mielinka
    Level 11  
    Mustang, zmywarka Electrolux jak najbardziej. Myślę, że Twój zestaw jest OK.
    A do innych: jeżeli chodzi o pięcioletnią gwarancję- to czy to Bosch, czy Siemens, czy Ariston, czy Beko- dają od czasu do czasu aby zachęcić klientów do zakupu pięcioletnią gwarancję- zresztą tak samo jak Sony na TV:) Jak ktoś ma ochotę dokupić dłuższą gwarancję- to może to zrobić przy zakupie urządzenia AGD- marka nie ma znaczenia- robiąc zakupy w dużej sieci- trzeba zapytać sprzedawcę- koszt ok.15-20 % wartości sprzętu. A co do chińskiej produkcji...:w Chinach jest robione mnóstwo różnego sprzętu, ale on też jest różnej jakości. Są bardzo dobre, ale są też też takie, które nie wytrzymają dłuższego użytkowania:(( To zależy od tego, ile firma przeznaczyła kasy na wyprodukowanie- jak minimum- to i sprzęcik minimum podziała:) Pozdrawiam.
    mustang123
    Level 9  
    Jeszcze takie pytanko lekko zbaczające z tematu.
    Tyle się człowiek nasłucha, żeby w marketach nie kupować sprzętu, bo... np. dają tam najgorszy syf, słabe części tam są itp. A tak teraz patrzę po sklepach internetowych i one mają straszny rozrzut cenowy. Różnica pomiędzy najtańszym a najdroższym sklepem wynosi niekiedy nawet do 40% wartości sprzętu. Czym to jest uwarunkowane. Czy faktycznie niższa cena odbija się na jakości podzespołów, czy też jest to różnica w marży pośrednika ??

Pytam, bo skoro sprzęt wstępnie wybrany, to zaczynam poszukiwania dobrego sklepu w którym kupię jeśli nie cały zestaw, to chociaż jego większość.
    6969lysy
    Level 14  
    idź do małego sklepu w twoim mieście,pokaż właścicielowi, ze chcesz dużo kupić a na pewno się dogadacie i kupisz taniej niż w sieci.Tylko broń Boże nie mów,ze w internecie to kosztuje tyle i tyle :)

Zdania rozpoczynamy wielką literą, a kończymy (spacje)?
    Proszę to poprawić.
    Wpis moderacyjny dotyczy wszystkich piszących w temacie!
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    [_P_]
    Mielinka
    Level 11  
    Sprzęt wszędzie trafia taki sam- jeżeli jest to ten sam model, to nikt nie dzieli jakościowo partii wyprodukowanego sprzętu na różne sklepy czy hurtownie. Ceny są rozjechane bo...- różne koszty prowadzonej działalności, różna marża, różne warunki zakupu u producenta lub ilość pośredników i ich warunki, więc nie musisz brać pod uwagę, że może to być przez jakość sprzętu. Często w zwykłym sklepie kupisz w cenie jak w sieci, a dajesz pracę ludziom w Twojej okolicy- sprzedawcom i właścicielom sklepów. Złóż zapytanie do kilku sklepów i zobacz, co Ci przygotują. Pozdrawiam.