Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE37A656A1FxxH - pionowe pasy

Eljot 02 Mar 2011 11:39 5536 9
    Eljot
    Level 14  
    Witam szanownych kolegów.
    Trafił do mnie telewizor j/w z usterką polegającą na tym,że po około 1,5 min od załączenia pojawiają się po lewej stronie ekranu dwa pionowe pasy o szerokości 10cm. W obydwu pasach obraz ma efekt podobny do pseudosolaryzacji, szczególnie jest to widoczne na tym drugim dalej od boku.Odcień jednego wpada w czerwień a drugiego w zieleń. Po wyłączeniu pilotem i ponownym załączeniu czasami zdarza się że obraz wraca do normy na około 1,5 min po czym wskakują pasy. Na telegazecie i obrazie z innych źródeł jest to samo.Jeżeli obraz jest panoramiczny i nie wypełnia całego ekranu, to na ciemnych pasach jest w porządku(albo nie widać?) chyba jednak nie widać bo jak przełączę na 4:3 to jest widoczny tylko jeden pas.
    Matryca nie jest wrażliwa na docisk w miejscach połączenia taśma-szkło.
    Przeczyściłem łączące taśmy między T-CON i matrycą ,złącza kabli sygnałowych ale bez efektu. Przeglądając forum nie znalazłem podobnego problemu. Wygląda na uszkodzenie T-CON ale nie jestem pewien, może ktoś przerabiał taki temat i sobie poradził. Dołączam fotkę dla zobrazowania.
    Pozdrawiam

Samsung LE37A656A1FxxH - pionowe pasy

:cry:
    Jakant
    Level 35  
    Niestety to nie wina T-con tylko matrycy. Brak dobrego kontaktu pomiędzy taśmami a szkłem matrycy. W Bydgoszczy jest firma która to naprawia.
    Eljot
    Level 14  
    To się klient zmartwi.
    Spróbuje jeszcze się dostać do miejsca połączenia może uda się jakoś to docisnąć.
    Eljot
    Level 14  
    Dociskanie flexy tak do szkła jak i do pytki niczego nie zmienia.
    Zupełnie jest na niewrażliwy.

Dodano po 11 [minuty]:

Zauważyłem teraz patrząc po innym kątem na matrycę,że już widać zaczątki trzeciego pasa. Na razie jest niewyraźny i ma dopiero 8 cm.
    satgal
    Level 40  
    Która flexa obsługuje który fragment obrazu to wynika z wyliczenia ilośći flex: przez szerokość wyświetlacza. Flexy są wklejone do listwy i trzeba znalezć wąskie miejsce bez kleju aby sprawdzić kontakt bo dociskanie flexy w innym miejscu nie będzie reakcji. Poprawienie kontaktu można zrobić tylko w tym miejscu gdzie flexa się kończy i wystają pozłacane ścieżki na druku listwy.
    Eljot
    Level 14  
    W tym miejscu gdzie flexa się kończy i wystają ścieżki jest jeszcze sporo kleju,nie ma fragmentu bez kleju między flexą a płytką może dlatego dociskanie jest nieskuteczne. Dociskam zaostrzonym patyczkiem plastikowym,pojedynczo każdy styk,ale nie znalazłem miejsca wrażliwego na docisk. Może źle szukam, nie próbowałem do tej pory takiego zabiegu dlatego szukam pomocy.
    satgal
    Level 40  
    To miejsce na końcu flexy czyści się z kleju i wtedy ostrym grotem się lutuje ale najpierw trzeba znalezć ścieżkę która nie łączy, klej jest przeważnie nie nałożony pośrodku flexy.
    Eljot
    Level 14  
    U mnie klej jest niestety równo na całej długości więc chyba marne szanse na znalezienie ale jeszcze powalczę i napiszę o efektach.Dzięki 'Stgal 'za zaangażowanie. Pozdrawiam
    Eljot
    Level 14  
    Zgodnie z diagnozą uszkodzona matryca. Udało się załatwić takową i telewizor w końcu sprawny. Temat zamykam.