Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekasprzyk wrote:Czy ta forma wykonania przyłącza jest prawidłowa?
Bronek22 wrote:Podobno jest to TN-S, a ta bednarka to PE ciągniety od ZE.
Ale podobno. Bo innego celu ciągnięcia bednarki to ja nie rozumiem.
kasprzyk wrote:Budynek nowy - uziemienia fundamentowego brak.
tehaceole wrote:Kolego Akrzy74 - nie mogę się w pełni z Tobą zgodzić
Quote:Swoją drogą Kolegi teoria z uziemieniem znajdującym się w ZK też jest dla mnie ciekawostką. Podobnie jak któryś z przedmówców twierdzę, że głównym zadaniem drutu lub bednarki ciągniętej wzdłuż ziemnej linii kablowej jest zabezpieczenie nas przed skutkiem urwania się przewodu N w linii napowietrznej.
Miwhoo wrote:i nie mieszać tych dwóch uziemień jak to niektórzy robią, szczególnie, gdy maja warunki dla odbiornika (dom jest takim odbiornikiem) w układzie TT.Bo od strony ZE [między złączami i dalej do stacji trafo] uziemienie jest robocze, a w Twoim przypadku ma to być uziemienie ochronne.
kasprzyk wrote:
Idąc dalej, jeżeli podział na N i PE nastąpił właśnie w tym złączu, i tu także nastąpiło uziemienie punktu podziału (dla mnie jednoznaczna jest forma przygotowania listwy zaciskowej na 5 żył do odbiorcy) to czy moim obowiązkiem (wynikającym z przepisów, czy to z norm) jest uziemienie PE w rozdzielni głównej czy nie, ponieważ mam sprzeczne informacje wynikające z Waszych odpowiedzi ?
Jeżeli PE będę musiał obligatoryjnie uziemić, nie podłączę się pod bednarkę ZE, zrobię uziemienie sztuczne zbudowane z uziomów pionowych i teraz - jaka powinna być wartość tego uziomu:
<=30Ω ?
W pomieszczeniu technicznym będzie zlokalizowana GSW z głównymi przewodami wyrównawczymi - czy tą szynę mogę połączyć do tego samego uziomu pionowego co wyżej poprzez bednarkę wyprowadzoną na zewnątrz, trwale połączoną z tymi pilonami - jaka w tym momencie powinna być wartość tego uziemienia ?
Budynek nie posiada instalacji odgromowej, ale w RG zamontowane będą prawdopodobnie ochronniki przepięć - czy w tym przypadku wymusza to zmianę rezystancji uziemienia dla omawianego przykładu?
Do tej pory posługiwałem się wyłącznie projektami - prawda jest taka, że inspektorzy, projektanci z uprawnieniami budowlanymi, nie potrafią mi dać jednoznacznej odpowiedzi - po prostu sami nie są pewni swojej wiedzy, a ja usiłuję całość poskładać w logiczny sens, niestety czym dłużej przebywam tutaj, na forum, więcej rodzi się pytań niż odpowiedzi.
pozdrawiam